Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

Bosanci biraju fine poslove! Sve više umjetnika, rudnici postaju nepoželjni

 

Prosječan broj zaposlenih lica u Bosni i Hercegovini u 2018. godine bio je u porastu u odnosu na isti period 2017. godine i to za 2,6% – navode iz  Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima: poslovanja nekretninama, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti; prerađivačke industrije; pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane i umjetnosti, zabave i rekreacije.

-U 2018. godini broj zaposlenih u sektoru poslovanja nekretninama bio je veći za 6,5%, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima za 5,5%, u  sektoru prerađivačke industrije za 5,0%, u sektoru pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane za 4,9%, a u sektoru umjetnosti, zabave i rekreacije za 4,0% u odnosu na isti period 2017. godine.

-Smanjenje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektorima vađenja ruda i kamena 3,0%, i ostalih uslužnih djelatnosti 2,8%.

 

Podaci su dostupni u Statističkom pregledu stanja tržišta rada u Bosni i Hercegovini (period januar-decembar 2018. godine).

 

(MiruhBosne)

Previous Krov „Mejdana“ krasi fotografija košarkaških prvakinja Evrope iz 1989. godine
Next Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

You might also like

Ekonomija/Biznis

BPK Goražde i u prošloj godini ostvario suficit u razmjeni roba s inostranstvom

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde u prošloj godini ostvario je suficit u razmjeni roba s inostranstvom u iznosu od 84.313.000 KM, a na svakih 100 KM uvezenih roba  i usluga izvezeno je

Ekonomija/Biznis

Amer Bukvić izabran među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji

  Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International (BBI) izabran je među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji prema izboru „Islamica 500“ za 2018. godinu. Na listi „Islamica 500“ nalaze

Ekonomija/Biznis

Povratnik iz Austrije danas zapošljava 30 radnika u Bugojnu

 Nedžad Šečibović nakon 26 godina provedenih u Austriji vratio se u Bugojno gdje je sa prijateljem otvorio firmu. – Počeli smo s obukom zavarivača. Međutim, nekoliko mjeseci nam je stajalo