Bosanci sve bogatiji! Lani štednja u bankama uvećana za dodatnu milijardu BAM

Bosanci sve bogatiji! Lani štednja u bankama uvećana za dodatnu milijardu BAM

Građani Bosne i Hercegovine u protekloj godini uštedjeli su još jednu milijardu maraka, pa njihovi ukupni depoziti na računima banaka sada iznose 12,3 milijarde KM. 

Po podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, na kraju januara ove godine ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini iznose 21,9 milijardi konvertibilnih maraka, što je za dvije milijarde KM više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Dakle, najveći udio u depozitima predstavlja štednja građana, koja čini gotovo 52% ukupnih depozita. Ono što je zanimljivo jest da štednja građana u Bosni i Hercegovini konstantno raste uporkos tome što kamate na štednju već duže vrijeme padaju.

Prije nekoliko godina banke su se natjecale koja će ponuditi veću kamatu na štednju jer im je trebao novac, dok je sada situacija obrnuta.
Kamate stalno padaju, a prinosi su minimalni jer banke imaju viška novca.

-Građani Bosne i Hercegovine su svojevrsni povjeritelji banaka jer kod njih imaju više depozita nego što su uzeli kredita, i to za tri milijarde KM.

Krediti građanima u bankama na kraju januaru iznose oko 9,3 milijardi KM. Do svjetske ekonomske krize odnos je išao u korist kredita, a nakon toga građani su počeli sve više štedjeti, izvijestio je Večernji list.

(MiruhBosne/Indikator)
Previous Glamoč iz zraka - čudesan i drugačiji! (VIDEO)
Next U prijedorskom Cromex-u proizvedeni prvi mopedi

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kako i zašto započeti biznis u Bosni i Hercegovini?

  Piše: Amra Kamberović “U Bosni i Hercegovini se u posljednjih nekoliko godina mnogo priča o startup kompanijama, investitorima, akceleratorima, crowdfundingu i drugim temama koje su u svijetu aktuelne već

MADE IN BOSNIA-387

Solana d.d. Tuzla bilježi značajno povećanje prodaje soli

  Solana d.d. Tuzla, lider na tržištu soli u jugoistočnoj Evropi, ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine najbolje poslovne rezultate od 1992. godine. U ovom periodu zabilježeno je

MADE IN BOSNIA-387

Aronija sve zastupljenija na području Sanskog Mosta: Kultura koja daje puno

  Na području sela Čaplje, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, nalazi se plantaža aronije čiji je vlasnik poljoprivredni proizvođač Hamo Biščević, koji ističe kako je ovom bobičastom kulturom zasadio oko