Bosanci sve bogatiji! Lani štednja u bankama uvećana za dodatnu milijardu BAM

Bosanci sve bogatiji! Lani štednja u bankama uvećana za dodatnu milijardu BAM

Građani Bosne i Hercegovine u protekloj godini uštedjeli su još jednu milijardu maraka, pa njihovi ukupni depoziti na računima banaka sada iznose 12,3 milijarde KM. 

Po podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, na kraju januara ove godine ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini iznose 21,9 milijardi konvertibilnih maraka, što je za dvije milijarde KM više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Dakle, najveći udio u depozitima predstavlja štednja građana, koja čini gotovo 52% ukupnih depozita. Ono što je zanimljivo jest da štednja građana u Bosni i Hercegovini konstantno raste uporkos tome što kamate na štednju već duže vrijeme padaju.

Prije nekoliko godina banke su se natjecale koja će ponuditi veću kamatu na štednju jer im je trebao novac, dok je sada situacija obrnuta.
Kamate stalno padaju, a prinosi su minimalni jer banke imaju viška novca.

-Građani Bosne i Hercegovine su svojevrsni povjeritelji banaka jer kod njih imaju više depozita nego što su uzeli kredita, i to za tri milijarde KM.

Krediti građanima u bankama na kraju januaru iznose oko 9,3 milijardi KM. Do svjetske ekonomske krize odnos je išao u korist kredita, a nakon toga građani su počeli sve više štedjeti, izvijestio je Večernji list.

(MiruhBosne/Indikator)
Previous Glamoč iz zraka - čudesan i drugačiji! (VIDEO)
Next U prijedorskom Cromex-u proizvedeni prvi mopedi

You might also like

Ekonomija/Biznis

Uprkos agresiji i neprestanim destrukcijama: Bosna ima veći privredni rast od Srbije!

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva, i Milan Ćulibrk, ekonomista i glavni urednik beogradskog sedmičnika NIN govorili su za RSE o ekonomiji dvije zemlje – Bosne i Hercegovine i Srbije.

MADE IN BOSNIA-387

Ovo su domaći proizvođači maski, lijekova i sredstava za dezinfekciju

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pripremila je preliminarnu listu proizvođača maski, lijekova i farmaceutskih preparata i hemijskih sredstava za dezinfekciju u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator. Cilj pripreme ove liste

Ekonomija/Biznis

«BH. korpa» – 300 domaćih proizvoda iz 50 kompanija učestvovalo u projektu podrške domaćim proizvođačima

Na današnji dan prije dvije godine Hoše komerc je predstavio projekat podrške domaćim prizvođačima «BH. korpa» u okviru kojeg je do sada učestvovalo 300 bosanskohercegovačkih proizvoda iz 50 kompanija. Sljedeća