Bosanska državljanka lakše povrijeđena u napadu u Beču

Bosanska državljanka lakše povrijeđena u napadu u Beču

Belma Musić (29), državljanka Bosne i Hercegovine, ranjena je tokom sinoćnjeg terorističkog napada u Beču, potvrdio je za BHRT ambasador BiH u Austriji Kemal Kozarić.

“Saznao sam da se Belma dobro osjeća i da je danas, oko 15.45 sati, napustila bolnicu u Beču. Ona će nastaviti kućno liječenje, potvrdili su mi iz bolnice”, kazao je Kozarić.

Napadač, identifikovan kao 20-godišnji Kujtim Fejzulai, u aprilu 2019. godine osuđen je na 22 mjeseca zatvora, jer je pokušao otputovati u Siriju kako bi se pridružio terorističkoj organizaciji ISIS. Odobreno mu je prijevremeno puštanje na slobodu u decembru prošle godine prema zakonu o maloljetnicima. Fejzuli je imao dvojno državljanstvo Austrije i Sjeverne Makedonije. Policija ga je usmrtila nekoliko minuta nakon početka napada u ponedjeljak uvečer. U pucnjavi je uspio ubiti četiri osobe.

Karl Nehammer, ministar unutrašnjih poslova Austrije je rekao da se broj povrijeđenih popeo na 22 i da je 14 osoba povezanih s napadačem privedeno radi ispitivanja. Dodao je da su izvršeni pretresi na 18 lokacija u Beču i okolini.

Svjedoci događaja

Recep Tayyip Gultekin, mladić turskog porijekla, koji ranjen je u terorističkom napadu u Beču, u Austriji, o sinoćnjim dešavanjima govorio je za Anadolu Agency.

Gultekin je rekao kako se s prijateljem Mikailom Ozerom sastao u dijelu Beča popularnom među turistima, te da su začuli pucnjeve. Kada su se uputili prema mjestu odakle su dolazili pucnji, vidjeli su da je terorista upucao civila.

Dodao je kako su pomogli ranjenoj ženi i prenijeli je u obližnji restoran.

Potom je napustio restoran i došao naspram teroriste.

”Kada smo ranjenu ženu prebacili u obližnji restoran, terorista je u mene uperio oružje. Tada sam se bacio na zemlju i pokušao se prevrnuti. Pretpostavljam da je imao neko oružje s dugom cijevi. Jedan metak me pogodio u desnu nogu, ali nije nije riječ o velikoj rani. Ušli smo u vozilo prijatelja i odvezli se u policiju kako bismo ispričali šta se dogodilo“, rekao je on.

Dodao je kako su nakon toga na drugom mjestu vidjeli ranjenog policajca i da ekipe hitne pomoći zbog sukoba nisu mogle pristupiti tom mjestu, zbog čega su ga on i njegov prijatelj policajac prenijeli do ambulatnog vozila.

Ujedno su pomogli i starijoj ženi da bude na sigurnom.

”Pošto rana na nozi nije bila velika, nisam želio ići u bolnicu. Predložili su da me voze u bolnicu, ali nisam želio biti teret, jer sam mislio da će zbog sukoba biti veliki broj ranjenih. Metak mi je i dalje u nozi, a sada kada se situacija malo smirila, ići ću u bolnicu”, rekao je Gultekin.

Previous Ibišević: Jako bih se volio jednog dana vratiti u reprezentaciju u bilo kojem svojstvu
Next Liga prvaka za žene: Igračice SFK 2000 Sarajevo bolje od prvakinja Izraela

You might also like

NAŠI DANI

Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Švedske u posjeti Bosni i Hercegovini

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Mikael Damberg posjetit će danas Bosnu i Hercegovinu. Kako je najavljeno, delegacija će se sastati s članovima

NAŠI DANI

SIPA uhapsila tri osobe osumnjičene za izborne prevare u Srebrenici

SIPA je u Srebrenici uhapsila tri osobe koje su osumnjičene za izborne prevare tokom izbornog procesa u Srebrenici.  Pretres je izvršen na pet lokacija u Srebrenici, dvije porodične kuće, zgrada

OTPOR BOSNE

Mostar: Djeca svečano obilježila Dan formiranja ARBiH (Foto)

  Osnovna škola „Zalik“, u saradnji sa UG „Zalik“ i Džematom „Zalik“, danas je svečano obilježila 15. april – Dan formiranja Armije RBiH. „Bilježeći značajne datume naše istorije, gradimo identitet