Bosanska kompanija dobila posao u Sloveniji u vrijednosti od preko 100 miliona EUR

Bosanska kompanija dobila posao u Sloveniji u vrijednosti od preko 100 miliona EUR

Euro-Asfalt, građevinska firma sa sjedištem u Sarajevu, nastavlja da niže uspjehe i ostvaruje zavidne rezultate na izuzetno zahtjevnom tržištu u Evropskoj uniji, objavljeno je danas.

U jakoj konkurenciji, koja je uključivala renomirana imena građevinskog sektora na evropskom i svjetskom nivou, upravo je ova bosanska firma odabrana da izvede značajan dio radova na projektu TIR 2 – izgradnje željezničke pruge Divača – Koper u Sloveniji.

-Željeznička pruga 21 stoljeća imat će kapacitet prolaza od 212 voznih kompozicija dnevno, iako nagib na pojedinim sektorima iznosi i do 17 posto. Trasa se spušta od Divače visoko na kraškoj visoravni sve do nivoa mora kod luke Koper. Zbog veoma teške konfiguracije terena, strogih ekoloških ograničenja i savladavanja oko 400 metara visinske razlike, čak 75 posto rute će prolaziti tunelima. Ruta je ukupno duga 27.1 km, i na njoj je planirana izgradnja sedam tunela, kao i tri vijadukta. Upravo su tuneli oblast niskogradnje u kojoj se Euroasfalt specijalizirao u posljednjih nekoliko godina i postao lider u regiji i zemljama EU.

Ukupna predviđena vrijednost projekta iznosi 811 miliona eura. Ugovor za dionicu Sklop 1 Divača – Črni Kal je potpisan, a početni udio Euro-Asfalta već sada premašuje iznos od 100 miliona eura za radove u planiranom trajanju od 40 mjeseci.

Euro-Asfalt je već šest godina intenzivno angažovan na projektima u Sloveniji, od kojih je najznačajniji do sada bila sekcija autoceste Draženci – Granični prijelaz Gruškovje dužine 5,8 km, koja uključuje tunele, nadvožnjake i vijadukte, a čija je ukupna vrijednost premašila 70 miliona eura.

U Euro-Asfaltu ovaj ambiciozan projekt smatraju novim izazovom za desetine inženjera građevine i stotine radnika ove kompanije.

Previous Adela Čomor i Aleksa Vuković najbrži u usponu uz skakaonicu na Igmanu
Next Aviokompanije Gulf Air i Jazeera Airways započele letove prema Sarajevu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina bilježi snažan rast robnog izvoza: U martu izvoz veći za čak 22,9 posto u odnosu na mart 2016.

Bosna i Hercegovina je u martu ostvarila najveći poslijeratni mjesečni izvoz od 945,4 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu podataka Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Ostvareni izvoz je veći

MADE IN BOSNIA-387

Hrvić: Malezijci investiraju 20 miliona eura u AC Food

MCM – Fabrika dobrih vijesti – Razgovor sa Rusmirom Hrvićem, predsjednikom Uprave AS Holding autor Adis Hasaković Najavljena je velika investicija iz Malezije u AC Food. O čemu se radi?

Ekonomija/Biznis

Predstavljen projekt nove sarajevske žičare

Video sa detaljima o nove sarajevske žičare od Betanije prema Nahorevskim brdima predstavljen je jučer. Kako je kazao Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, radi se o mogućoj trasi žičare kabinskog tipa prema Nahorevskim