Bosanska kompanija ‘Inox Ajanović’ proizvodi dijelove za jahte Romana Abramoviča

Bosanska kompanija ‘Inox Ajanović’ proizvodi dijelove za jahte Romana Abramoviča

 

Tešanjska kompanija Inox Ajanović ove godine obilježava punoljetstvo i to novim investicijama, novim zapošljavanjima i novim tržištima.

Firma je svoj radni vijek započela 2000. godine nakon povratka Dženana Ajanovića iz Njemačke, sadašnjeg vlasnika, gdje se školovao za konstrukcionog mehaničara i stekao radno iskustvo na obradi nehrđajućeg inox čelika.

Kada se vratio u Tešanj i u prizemlju porodične kuće sa ocem počeo biznis kroz samostalnu zanatsku radionicu Inox Ajanović s.z.r, teško je bilo i povjerovati da će izgraditi firmu koja se potpuno ravnopravno nosi sa konkurencijom na evropskom tržištu.

Ekrem Ajanović, jedan od osnivača i prokurista kompanije, u razgovoru za portal Akta.ba prisjetio se početaka kompanije koju je osnovao sa sinom Dženanom u garaži sa 600 KM.

“Sam početak rada bazirali smo na limariju za medicinske aparate, izradu polica od rostfreia, obruča za slastičare, okrugle i u obliku srca, špatli. Program se vremenom širio, pa smo radili nosače torti od kombinacije rostfreia i aluminija, mutilice, prvu ogradu u Medikusu na Vukovu, drugu u Živinicama, zatim Boss u Tešnju. Sve smo to radili samo Dženo i ja”, ispričao nam je Ekrem, dodavši kako je izuzetno ponosan na sina i na uspjehe firme.

U izvoz ide oko 95 posto proizvoda

Vremenom su rasli, pa su krenula prva zapošljavanja i prve izgradnje proizvodnih pogona. Razvoju kompanije pogodovala je činjenica da su se u to vrijeme masovno gradili tržni centri u Bosni i Hercegovini koje su mahom sve opremili stepenicama, ogradama i drugim proizvodima od nehrđajućeg čelika. Dobili su i prvi veliki posao u Bosnalijeku, a svu zaradu ulagali u nove mašine, nove materijale.

Zbog problema sa plaćanjem na bh. tržištu, odlučili su se okušati na inostranom tržištu. Tako su otišli na prvi sajam u Bazelu, zatim u Hanoveru, a onda i Minhenu.

Ulaskom na evropsko tržište dokazali su zavidan nivo u kvaliteti u obradi inox nehrđajućih čelika, što ih je stimulisalo na proširenje proizvodnje.

Sklopili su prve ugovore sa Austrijancima, a danas pored zemalja Evropske unije izvoze i za američko tržište, te Indoneziju.

Danas u ovoj firmi radi oko 100 radnika, a direktno u izvoz ide oko 95 posto proizvoda.

Ono po čemu su u posljednje vrijeme poznati je da proizvodi iz ove fabrike idu na jahte koje vrijede od 300 miliona eura do milijarde. Posljednje tri jahte Romana Abramoviča, jednog od najpoznatijih svjetskih bogataša, imaju dio (ograde) izrađen baš u ovoj firmi.

“Od počekta poslovanja imamo firmu u Austriji za koju proizvodimo dijelove za jahte. Osim za njih, radili smo tri velike jahte za Romana Abramoviča, zadnju od 130 metara. Prvu jahtu koju je Abramovič prodao, došla je opet nama na dva šlepera na reciklažu”, ističe Ajanović, dodajući da se montaža svih jahti radi u Velikoj Britaniji.

2.500 komada stolica sedmično

U drugoj njihovoj firmi AP Atelier, u kojoj imaju po 50 posto vlasništva s holandskim partnerom, radi oko 50 ljudi, a proizvode se dizajnerske stolice za evropsko tržište.

Udio izvoza ove kompanije je 95 posto, a i preostalih 5 posto koje se plasira bh. partnerima također na koncu završi na inostranom tržištu.

“Iz te firme izvozimo oko 900 komada stolica, a u narednih godinu dana predviđamo da će taj broj porasti na 2.500 komada sedmično. Zbog potrebe širenja kapaciteta morali smo pristupiti izgradnji novih 3.300 kvadrata prostora gdje ćemo 1.200 kvadrata ustupiti firmi AP Atelier kako bi mogli proširiti svoj segment poslovanja na tapetarenje i šnajderaj”, navodi on.

Pored profita koji je neminovan u ovakvoj uspješnoj firmi, jedan od ciljeva je, dodao je Ajanović, da zaustave odlazak mlade radne snage.

Tako je firma Inox Ajanović većinu od 75 sadašnjih uposlenika sama firma iškolovala. Imaju ugovor sa Srednjoškolskim centrom u Tešnju i Doboju o dolasku učenika na praksu, nakon čega ostavljaju one najbolje.

Osim toga, neki od izazova su i preopterećenje direktnim porezima i doprinosima zbog čega gledaju kako se što uspješnije pozicionirati na inostranim tržištima.

Previous Godišnjica Pofalićke bitke: Kako je spriječen pokušaj agresora da presiječe Sarajevo
Next Bosna i Hercegovina na EP-u iza sebe ostavila mnoge karate velesile

You might also like

Ekonomija/Biznis

U hotelu za krave: Mlijeko uz pjesmu

U Trnopolju kod Prijedora, Jusuf Arifagić podigao jednu od najvećih i najsavremenijih farmi za uzgoj crvenog norveškog govečeta na svijetu. Na kompjuterskom ekranu podijeljenom u 30 polja, Marko Sabljić prati

MADE IN BOSNIA-387

Praznik rada u “Diti”: ISPLATILA SE RADNIČKA UPORNOST

Slaveći jedinstvenu pobjedu u borbi za opstanak fabrike, njen rad i očuvanje svojih radnih mjesta, ove godine, nakon ko zna koliko vremena, radnici tuzlanske tvornice deterdženata “Dita” dočekuju Prvi maj

MADE IN BOSNIA-387

Bosnalijek osvojio prestižnu nagradu ‘Consumer Health Awards 2017’

Lijek kompanije Bosnalijek  “Lysobact”  osvojio je prvo mjesto u kategoriji “lijekova za bolno grlo” s najvećom prodajom u Rusiji, a  dodjela nagrada “Consumer Health Choice Awards 2017” je održana  19. septembra u