Bosanska kompanija ‘Ministry of Programming’ među 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Bosanska kompanija ‘Ministry of Programming’ među 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija

Deloitte Global je prošle sedmice objavio listu 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u 2019. godini za EMEA regiju: Ministry of Programming je jedina kompanija iz Bosne i Hercegovine koja se plasirala na listu – i to na visokom 175. mjestu! 

Kompanija Revolut iz Ujedinjenog Kraljevstva na čelu je Deloitteove rang liste 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija EMEA regije koja obuhvata Evropu, Srednji Istok i Afriku. Listu “Deloitte’s Technology Fast 500 EMEA“ već devetnaestu godinu kreira Deloitteov globalni Sektor za tehnologiju, medije i telekomunikacije.

Gledano u cjelini, na ovogodišnjoj listi 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u EMEA regiji našli su se pobjednici iz 22 zemlje, s prosječnom stopom rasta prihoda od 1258 posto. Stopa rasta prihoda kompanija uvrštenih u listu kretala se od 157 do 39.754 posto.

Revolut, iz Ujedinjenog Kraljevstva, zauzela je prvo mjesto na rang-listii 500 najbrže rastućih kompanija regije EMEA u 2019. godini sa rastom od 39.754 posto. Revolut je fintech kompanija koja je napravila aplikaciju za poslovanje i trgovanje kripto valutama.

Vodeću petorku zaokružuju OakNorth iz UK sa rastom od 30.706 posto, njemački Cloud&Heat Technologies GmbH (21.474 %), DivideBuy (19.572 %), također iz Ujedinjenog Kraljevstva te FINEWAY iz Njemačke sa rastom od 16.594 posto.

Srednja Evropa i Bosna i Hercegovina

Iz Srednje Evrope ove se godine na listu 500 najbrže rastućih plasiralo 80 kompanija, što je rast u odnosu na prošlogodišnjih 51. Najviše ih je iz Češke, 24 kompanije, slijede Poljska sa 21 kompanijom, zatim Hrvatska sa 9, Litvanija sa 7, Slovačka sa 6, Rumunija sa 4, Bugarska i Mađarska sa 3, te Bosna i Hercegovina, Slovenija i Estonija sa po jednom kompanijom.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što i ove godine na ovoj prestižnoj listi imamo kompaniju iz Bosne iz Hercegovine i time nastavljamo kontinuitet odličnih uspjeha bh. tehnoloških i ICT firmi. Čestitamo Ministry of Programming na ovom uspjehu i rastu prihoda od 813%. Ovim putem želimo potaknuti i pozvati i druge tehnološke kompanije iz Bosne i Hercegovine da se prijave na našu Fast 50 listu za 2020. godinu koji je otvoren do 14. augusta, kako bismo i dalje zadržali snažno prisustvo bh. kompanija na ovoj listi.” izjavio je Muhamed Semić, voditelj odjela za konsalting i savjetovanje povezano s upravljanjem rizicima Deloitteovog ureda u Sarajevu.

-Suosnivači kompanije Ministry of Programming su Faris Začina i Rešad Začina.

Previous Iz Gračanice u Njemačku izvoz 750 tona kornišona
Next Međunarodna pomoć krenula za Liban

You might also like

Ekonomija/Biznis

AS: Za 3 sedmice proizvedeno i kupcima isporučeno preko 22 miliona kg prehrambenih proizvoda

U posljednjih mjesec dana dok se svijet, susjedne države i Bosna i Hercegovina bore sa pandemijom korona virusa, proizvodnja robe domaćih kompanija koje su u sastavu AS grupacije ne spava.

Ekonomija/Biznis

Do kraja septembra zabranjen izvoz ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici donijelo je Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Predlagač ove odluke je Ministarstvo

Ekonomija/Biznis

Fojnički Reumal otvara obnovljenu “Banju Reumal”

 U okviru kompleksa Lječilišta “Reumal” Fojnica, regionalnog lidera u banjskom liječenju i rehabilitaciji, u ponedjeljak 27. juna bit će otvoren potpuno obnovljen i modernizovan objekat Banja Reumal. U novootvorenoj “Banji”