Bosanska kompanija pokreće proizvodnju  karavana na tržištu S. Arabije

Bosanska kompanija pokreće proizvodnju karavana na tržištu S. Arabije

Derubis, proizvođač čamaca (jahti) i karavana iz Bosne i Hercegovine, ulazi na tržište Saudijske Arabije osnivanjem prvog brodogradilišta i fabrike karavana za odmor u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, u okviru Ekonomskog grada kralja Abdulaha (KAEC).

Ova ekspanzija označava značajnu prekretnicu u Derubisovoj globalnoj strategiji rasta, pozicionirajući kompaniju kao ključnog igrača u pomorskoj industriji i industriji zabave u regiji.

Derubis je potpisao Joint Venture ugovor sa Zahrani Holding Group, investicijskim konglomeratom osnovanim 1975. specijaliziranim za širok spektar industrija u rasponu od građevinarstva i ugovaranja do putovanja i turizma.

Ova saradnja koristi industrijsku ekspertizu obje grupe za širenje na tržištu luksuznih plovila i karavana, regionalno i globalno.

Izgradnja prvog brodogradilišta i tvornice karavana za odmor započela je u februaru 2024. godine, što je označilo historijski trenutak za Saudijsku Arabiju i početak Derubisovog putovanja na tržište Saudijske Arabije.

Prvo brodogradilište za odmor i tvornica karavana nalazit će se unutar razvojnog područja industrijske doline King Abdullah Economic City (KAEC), koja se proteže na 185 kvadratnih kilometara duž obale Crvenog mora, gdje se nalazi luka kralja Abdulaha, koja je nazvana Najefikasniji kontejner Port Global od Svjetske banke 2021.

U prvoj godini Derubis planira proizvesti 16 motornih katamarana (hibridni i električni pogon), te 240 karavana. Gledajući unaprijed, kompanija ima za cilj maksimalnu godišnju proizvodnju od 50 motornih katamarana i 480 karavana.

Ovaj strateški potez u skladu je sa Vizijom Saudijske Arabije 2030, planom koji ima za cilj diverzifikaciju ekonomije kraljevstva i smanjenje njenog oslanjanja na naftu. Ulaganjem u sektore kao što su odmor i turizam, Derubis doprinosi realizaciji ciljeva Vizije 2030, podstičući ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i održivi razvoj u regiji.

Brodogradilište plovila za odmor će se baviti proizvodnjom visokokvalitetnih plovila za odmor, dok
će tvornica karavana proizvoditi najmodernije integrirane monokok kamp prikolice, prilagođene potrebama kupaca u Saudijskoj Arabiji i šire.

Bader Al Zahrani, predsjednik Zahran Holding Company, pohvalio je sporazum kao ključni korak
za zadovoljavanje rastućih zahtjeva na tržištu rekreativnih čamaca i karavana.

“Ponosni smo što smo dio ovog revolucionarnog posla i radujemo se kultiviranju prvog brodogradilišta i fabrike karavana za slobodno vrijeme u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. U skladu sa ciljevima Saudijske vizije 2030 za diverzifikaciju svoje ekonomije, fabrika i njeni poslovi imaju za cilj dalje širenje pomorskog sektora i sektora karavana u zemlji. Poslovanje u okviru ekonomskog grada kralja Abdulaha daje našem brodogradilištu i fabrici karavana idealne uslove za procvat i zadovoljavanje potreba rastućeg domaćeg
tržišta jahti, za koje se predviđa da će imati kombinovanu godišnju stopu rasta od 19,4% tokom 2022-2028. Procjenjuje se da će veličina tržišta rasti na CAGR od 5,7% u predviđenom periodu”, komentirao je Al Zahrani.

Denis Kraljević, osnivač Derubis Yachts, dizajnera i konstruktora jahti i karavana, ističe filozofiju kompanije: „U Derubisu vjerujemo da dobar dizajn i vrhunski proizvodi ne prepoznaju granice. Naša posvećenost izvrsnosti ne poznaje granice, a naše širenje na tržište Saudijske Arabije je dokaz našeg uvjerenja da kvalitet i inovacije nadilaze geografska ograničenja. Ponosni smo što dijelimo istu viziju sa našim partnerom u zajedničkom ulaganju, što nas dovodi do novih visina dostignuća na pomorskom i karavanskom tržištu.”

(aboutcampbtob.eu/MiruhBosne)

Previous Putovanje kolima koje vuku bosanski brdski konji vraća nas u prošlost
Next Rezolucija protiv negatora

You might also like

NAŠI LJUDI

Transportno carstvo braće Sinanović u St. Louisu

U ovaj grad su stigli kao ratne izbjeglice, a danas posjeduju 120 kamiona koje voze ljudi iz 30 različitih država, prenosi Moja BiH pisanje thestl.com. Ogroman poster poluprikolice na zidu

Ekonomija/Biznis

Kompanije iz Australije i S. Arabije zainteresovane za modernizaciju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“

  Općinsko vijeće Centar je na sjednici održanoj 4. decembra 2017. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka utvrđivanja tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera u realizaciji projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona

Ekonomija/Biznis

Prirodna bogatstva u „Ecomedico“ proizvodima

  Sirupi za apetit kod djece, za jačanje imuniteta te protiv zdravstvenih poteškoćasamo su neki od proizvoda sarajevskog preduzeća „Ecomedico“ koje od meda, propolisa i ljekovitog bilja spravlja različite prehrambene i kozmetičke preparate. Adnan Čučuković sa suprugom