Bosanska kuća na vodi – probno testiranje stabilnosti na Plivskom jezeru

Bosanska kuća na vodi – probno testiranje stabilnosti na Plivskom jezeru

Ovih dana na lokaciji Velikog Plivskog jezera, ispred hotela Plivsko jezero, u toku je postavljanje montažnog objekta „Floating House“ (kuća na vodi).

Radi pravovremenog i istinitog informisanja građana riječ je o testiranju ovog objekta u cilju certificiranja prve kuće na vodi proizvedene u Bosni i Hercegovini, informisali su iz Općine Jajce.

Objekat će u periodu do 30.9.2022. godine biti u fazi provjere koja se odnosi na postojanost i stabilnost kuće na vodenoj površini u cilju certificiranja ovog objekta prije početka serijske proizvodnje i izvoza. Ista je, nakon što prođe fazu provjere, namijenjena za tržište Evropske Unije.

Jedan od partnera ovog projekta, firma Metropolit studio iz Sarajeva, odabrala je lokaciju Velikog Plivskog jezera kao idealnu za testiranje kuće na vodi, te se obratila Općini Jajce za dobijanje saglasnosti za privremeno postavljanje montažnog objekta – kuća na vodi. Općina Jajce je, cijeneći da je projekat vrijedan pažnje, tim više što je objekat kuće na vodi proizveden u našoj zemlji, dala saglasnost za privremeno postavljanje ovog montažnog objekta na Velikom Plivskom jezeru, na period od 1.9. do 30.9.2022. godine. 

Također, Općina Jajce obratila se i Agenciji za vodno područje rijeke Save sa zahtjevom za davanje mišljenja u ovom predmetu. Saglasnost za testiranje otpornosti kućice na vodi, radi provjere s ciljem certificiranja montažnog objekta „Floating house“ (kuća na vodi) u periodu od mjesec dana dala je i „Agencija za vodno područje rijeke Save“ Sarajevo.  

Uz zabranu izbacivanja fekalija, fekalnih voda ili drugih supstanci iz montažne kuće u Veliko Plivsko jezero, Općina Jajce je obavezala podnositelja zahtjeva, Metropolit studio d.o.o. Sarajevo, da prilikom montaže i demontaže objekta i napuštanja lokacije, sve vrati u prvobitno stanje i otkloni eventualne nedostatke – navode iz Općine Jajce. 

Previous Otvoren kompleks Muška voda u Kladnju
Next Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Srebreničanima

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vlasnici bh. ribogojilišta nemaju potrebu izvoziti ribu

Sarajlije sedmično troše više od tri tone ribe samo s jednog ribogojilišta na moru, domaćeg, iz Neuma, i najveći su potrošači te vrste mesa koje se više puta sedmično distribuira

Ekonomija/Biznis

Sestre Jašarević u toku pandemije pokrenule biznis: Unikatni modeli modnog branda Stylinger sve traženiji

 Iako je vrijeme pandemije generalno bilo loše za pokretanje novih biznisa, sestre, a ujedno i mlade poduzetnice Aida Terzić i Maida Jašarević, odlučile su upravo u tom periodu pokrenuti vlastiti

Ekonomija/Biznis

Sjedišta iz Bosne i Hercegovine u avionima širom svijeta

  Poznato je da se u Bosni i Hercegovini proizvode sjedišta za skoro sve najveće svjetske marke automobila, ali je manje poznato da se u našoj zemlji rade sjedišta i