Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište

Bosanske firme brzo se vratile na kosovsko tržište

Da su preduzeća iz Bosne i Hercegovine ponovo našla put do kupaca u Kosovu, govore i podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je za deset mjeseci ove godine izvezeno više robe, u vrijednosti preko 46 miliona KM, nego godinu ranije.

“Za deset mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine je na tržište Kosova izvezena roba u ukupnoj vrijednosti od 58.416.300, što je više za 46.032.116 KM u odnosu na isti period lani”, rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je evidentno da je u ovoj godini izvoz na tržište Kosova povećan, što je prije svega rezultat tamošnjeg ukidanja zabrane uvoza sa tržišta Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju izvoz, na kosovsko tržište iz Bosne i Hercegovine je plasirano najviše gvožđa i čelika i to u vrijednosti od 11,3 miliona KM, zatim prerađevina od mesa i to 7,1 miliona, potom drveta i proizvoda od drveta vrijednosti oko četiri miliona, kao i mlijeka i pavlake u ukupnoj vrijednosti 2,8 miliona KM. 

Podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine pokazuju da je na domaće tržište za deset mjeseci ove godine iz Kosova stigla roba vrijedna 13,39 miliona KM. 

Kad je u pitanju uvoz u Bosnu i Hercegovinu, prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, koža i voda. 

(Nezavisne/MiruhBosne)

Previous U Splitu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Next Milan Tegeltija: Potkivanje 2 (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

„Steelmin” Jajce: Novih 300 radnih mjesta, s primanjima radnika višim od prosječne plaće

  Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) među 13 najznačajnijih investitora u BiH uvrstila je i jajačku kompaniju „Steelmin”. Investitori iz Velike Britanije uložili su u kupovinu i

Ekonomija/Biznis

Voće i povrće iz Mostara izvoze u svijet. Godišnja proizvodnja oko dva miliona kg

  Jaffa-Komerc iz Blagaja danas je jedna od najuspješnijih kompanija u Hercegovini. Nastala je kao porodična firma još prije tri decenije. Pored 80 hektara vlastite proizvodnje sa 105.000 stabala voća,

NAŠI DANI

‘Kupuj Kod Malih’ za promovisanje domaćih proizvoda i pomoć malim bosanskim firmama

Širenje koronavirusa posljednjih nekoliko sedmica mijenja način života u Bosni i Hercegovini i širom svijeta, a svi se suočavaju s velikim izazovima. Mnogi mali biznisi u Bosni i Hercegovini bore