Bosanske firme u metalskom sektoru vide priliku i u preuzimanju proizvodnje iz drugih dijelova svijeta

Bosanske firme u metalskom sektoru vide priliku i u preuzimanju proizvodnje iz drugih dijelova svijeta

U Industrijskoj zoni Vogošća svoj dom je našla kompanija „MDG International“.

Riječ je poslovnom poduhvatu porodice Obarčanin, koja je prije nekoliko godina bila jedna od prvih uspješnih priča kada se tema investicijskog potencijala bh. dijaspore počela otvarati u domaćoj javnosti. Od tada do danas, kompanija je narasla i postala primjer dugoročnog ulaganja, uspjeha u praćenju novih tehnologija i poslovanja okrenutog izvozu i međunarodnim tržištima.

„Mi smo nepunih deset godina aktivni u ovom poslu. Radimo za širok spektar sektora, od autoindustrije do transporta, logistike, medicinske opreme, mašinogradnje. Upošljavamo preko 50 ljudi, izvozno smo orijentisani, skoro u potpunosti. Radimo tipičnu serijsku proizvodnju, što kupac nacrta, mi to napravimo. Iz tog razloga smo malo specifični u odnosu na ostatak sličnih proizvođača u okruženju. Mi izbacimo 30 do 50 novih proizvoda koje nismo nikada radili u samo jednoj sedmici. U tom smislu, ovaj posao je veoma izazovan za sve uključene u njega“, pojašnjava nam Muris Obarčanin iz kompanije „MDG International“.

Sa Obarčaninom smo razgovarali o prednostima bh. proizvođača, ali i izazovima u godinama pred nama.

„Cijena radne snage je ključna stvar. Međutim, ukoliko ne pratite razvoj tehnologije, ta komparativna prednost se gubi. Mi smo dio Evrope, blizu smo, kamionski prevoz je kako-tako uvezan. Prije je to bilo malo lošije, ali se vidi napredak i povećanje zahtjeva za ovakvom vrstom usluga. U vremenu pandemije i dešavanja sa proizvođačima u Aziji, mi primijetimo povećanje zahtjeva. Mnogi klijenti se prebacuju u Evropu, kako bi bili manje ovisni o tim nestabilnostima“, dodaje Obarčanin.

Tu Obarčanin vidi i priliku za Bosnu i Hercegovinu.

„Mi smo nastojali da raširimo tu priču o metalskom sektoru. Veći je zahtjev za ovim uslugama, mi nismo jedini, postoje prilike, a mi možemo preuzimati kapacitete, te preuzimati proizvodnju iz drugih dijelova svijeta. Ja, sasvim slučajno, imam tu prednost, kao neko ko ima firmu u Holandiji, blizu sam kontaktima i prilikama. Važno je održati veze i pratiti svjetska kretanja“, napominje Obarčanin.

No, investicije u razvoj ostaju ključ za očuvanje konkurentnosti.

„Reinvestiramo u proizvodnju. Automatizacija proizvodnje je imperativ koji se nameće svima nama. Imali smo ozbiljnih projekata za uvoz robotskih ruku, ali nas je pandemija malo usporila. Prvih par mjeseci se nije znalo gdje ćemo svi završiti sa stanjem, međutim, brzo smo se vratili na plan. Moramo pratiti svijet. Već se primijeti da je na sajmovima, vezanim za ovaj sektor, preko 30% izloženih eksponata vezanih za automatizaciju. Kada imate to, sasvim je svejedno gdje se proizvodnja obavlja, jer je učešće radne snage umanjeno.  Ako želimo razmišljati pozitivno, važno je naglasiti da automatizacija i ulaganje u nove tehnologije više nisu privilegije zemalja Zapada, već da i mi možemo pratiti korak tu. Istovremeno, na sve načine moramo raditi da zadržimo ljude, ne samo kroz plaću, već i kroz podizanje tog stepena zadovoljstva radnika, načina rada i prilika za učenje“, zaključuje Obarčanin.

USAID Projekat „Diaspora Invest“ je u posljednjih nekoliko mjeseci napravio nekoliko koraka na promociji mogućnosti prenosa proizvodnje u BiH, posebno u sektoru metala. Investicije Bosanaca i Hercegovaca sa dijasporskom vezom poput ovog primjera u Vogošći poručuju da naša zemlja ima šansu u svjetskoj tržišnoj utakmici i da možemo napraviti iskorak.

Previous “Ozren” pamti svoje heroje - manifestacija “11 Zlatnih”
Next Christiane Amanpour: 'Istinito, ne neutralno' - to sam naučila u Bosni (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto-industriju

U izgradnju Poslovne zone Ratkovac u Cazinu do sada je uloženo oko pet miliona maraka, a njena osnovna svrha je privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, istakao je

Ekonomija/Biznis

Novi terminal Sarajevskog aerodroma pri kraju izgradnje (Foto)

Izgradnja nove zgrade terminala sarajevskog aerodroma ulazi u završnu fazu, a završetak radova se očekuje ove godine, javlja exyuaviation. Nova zgrada se prostire na četiri sprata i 10.000 kvadratnih metara.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Respirator proizveden u Bosni čeka na međunarodni test (Video)

Domaći respirator, čiji je prototip još prije šest mjeseci proizveden u Gradačcu, čeka na međunarodni test. U međuvremenu je redizajniran i prošao je test jedine bosanskohercegovačke certifikovane laboratorije, javlja FTV.