Bosanske kompanije ugovorile vrijedne isporuke namještaja: Ostvareno preko 220 kontakata sa partnerima iz 48 zemalja svijeta

Bosanske kompanije ugovorile vrijedne isporuke namještaja: Ostvareno preko 220 kontakata sa partnerima iz 48 zemalja svijeta

Kompanije koje izlažu na nacionalnom štandu Bosne i Hercegovine na Međunarodnom sajmu namještaja i enterijera IMM u Kelnu, koji traje od 16. do 22. januara 2017. godine, tokom četri dana sajma ostvarile su preko 220 poslovnih kontakata sa partnerima iz 48 zemalja Evrope i svijeta.

Prema preliminarnim podacima, kompanije su tokom održanih sastanaka dogovorile isporuke vrijednosti preko 200.000 eura i zaprimile zahtjeve za ponudama čija vrijednost se procjenjuje na 300.000 eura. Najtraženije su tapacirane stolice, namještaj za spavaće sobe i trpezarije, a interes vlada i za ostalim namještajem.

Podsjećanja radi, na štandu Bosne i Hercegovine svoje izvozne kolekcije predstavlja sedam bh. firmi, i to: BOKSIT a.d. Milići, BOSNIAN BEECH BOARD d.o.o. Visoko, FEF EXPORT-IMPORT d.o.o. Sarajevo, H.M.M. d.o.o. Gradačac, LIGNACON d.o.o. Teslić, NAMJEŠTAJ/ SOLIDWOOD d.d. Gradačac i WOODTEAM d.o.o. Ilijaš.

Ovo je sedmi uzastopni nastup Bosne i Hercegovine na sajmu IMM COLOGNE u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH. Sedmi nastup firmi iz BiH finansijski je podržan, pored Komore, od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

U okviru promocije nastupa Bosne i Hercegovine na sajmu IMM COLOGNE 2017, Vanjskotrgovinska komora BiH je pripremila specijalni prilog o bh. kompanijama izlagačima koji je objavljen u vodećem austrijskom stručnom časopisu iz oblasti uređenja interijera WOHNKULTUR sa sjedištem u Beču.

Specijalni dodatak/ brošura o nastupu Bosne i Hercegovine na sajmu IMM 2017 u Kelnu je objavljen u decembarskom izdanju pomenutog časopisa, a isti je distribuira na 10 000 adresa stručnih čitalaca u Austriji i južnom dijelu Njemačke (arhitekti i dizajneri interijera, proizvođači, distributeri i trgovci namještajem i drugim proizvodima za uređenje interijera, itd.).
Cilj ove aktivnosti bio je predstavljanje potencijal bh. kompanija koje će izlagati na sajmu imm 2017. Koncept brošure obuhvata predstavljanja pojedinačnih bh. kompanija koje izlažu na kolektivnom štandu Bosne i Hercegovine, kao i onih koje izlažu na samostalnim štandovima“.

Tokom sedam godina izlaganja u Kelnu, VTK/STK BiH je u okviru grupnog štanda podržala 53 nastupa firmi iz cijele BiH, a uzevši u obzir sudjelovanje pojedinih firmi na više sajmova, podržala je ukupno 33 različite kompanije.

Koliki je značaj izlaganja na sajmu u Njemačkoj govori podatak da je u 2016. godini Bosna i Hercegovina dostigla nivo izvoza namještaja od oko 250 miliona eura, od čega je trećina bio izvoz upravo u Njemačku – navode iz VTK naše zemlje.

(MiruhBosne)

Previous Zbog negativnog priraštaja i migracija Srbija i Hrvatska ostaju godišnje bez grada, a Bosna i Hercegovina bez mjesta
Next U prethodnoj godini povećan izvoz iz naše države za 4,8%

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Sanski Most: Novac zarađen vani uložio u fabriku sokova

U naselju Husimovci, nadomak Sanskog Mosta, otvorena je fabrika za proizvodnju gaziranih sokova “Emina”, a investitor je Sead Karajković, koji je kapital zarađen u inostranstvu uložio u pokretanje ovog projekta.

Ekonomija/Biznis

Tešanjska firma zapošljava 40 radnika iz Bangladeša

Tešanj, najrazvijenija općina u Zeničko-dobojskom kantonu, suočava se s ozbiljnim problemima u pronalaženju dovoljnog broja radnika, a ekonomska napredovanja usporava nedostatak domaće radne snage. Kompanije, uključujući Madi, mesnu industriju, počele

Ekonomija/Biznis

Telinvest izlazi na tržište EU u 2019.

Više od dvije decenije tradicije, iskustva, znanja i profesionalnog odnosa u projektovanju, proizvodnji i izvođenju radova u oblasti telekomunikacija stoji iza kompanije Telinvest d. o. o. Sarajevo koja, zahvaljujući odličnim