Bosanski građani uživaju blagodati povoljne el. energije; u EU cijene šest puta više nego početkom godine

Bosanski građani uživaju blagodati povoljne el. energije; u EU cijene šest puta više nego početkom godine

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sinoć usaglasio tekst Zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, zbog hitnosti situacije, očekujemo da će isti danas, u propisanoj formi, biti dostavljen sekretaru Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, radi daljeg upućivanja na objavu u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine – saopćili su danas iz Vlade FBiH.

Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojen je u četvrtak naveče, a dan ranije u Domu naroda je odobren s dodatnim amandmanom.

Taj amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti posebnom odlukom rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijedlog u prvobitnom tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

-Prihvaćen je i prijedlog zaključka kojim se Vlada FBiH zadužuje da nakon tri mjeseca odnosno do 31.marta 2022. godine, napravi analizu efekata primjene odluke o ograničavanju cijene električne energije, predloži eventualno korekcije i dostavi ih Parlamentu FBiH na raspravu i izjašnjenje.

Premijer Novalić u intervju za državnu tv. dan prije, kazao je: “Naša privreda ni naši stanovnici nisu bogati, i mi narvano kao država moramo intervenirati. Međutim, da bi intervenirali moramo promijeniti taj zakon koji govori o slobodnom tržištu. Mi dovedemo jedan član koji će omogućiti vladi da kada je deformacija cijene na tržištu veća od 50 posto smatramo da je nepodnosiva za našu privredu, tada mi kao država možemo privremeno intervenirati i suspendirati tržište. Kao što smo odredili maržu za nafti i 17 prehrambenih proizvoda, tako i za ovo moramo kroz zakon dobiti pravo za to. Čim dobijemo dozvolu parlamenta mi ćemo za jedan dan odrediti cijenu i mjeru.”

Privrednici su pozdravili pomenuti zakon, dok iz Elektroprivrede negoduju pribojavajući se velikih minusa. Elektroprivreda BiH je tražila povećanje, ispostavljajući nove prijedloge ugovora privrednicima sa cijenama većim i do 300 posto.

U međuvremenu, ne smiruje se energetska kriza koja je u Evropi ove jeseni gurnula cijene plina i električne energije u astronomske visine.

Cijena električne energije na evropskom tržištu je barem šest puta viša nego početkom godine i kreće se od 300 do 350 eura po megavatsatu.

Susjedna Srbija posljednjih dana doživjela je kolaps energetskog sistema, što je priznao čak i tamošnji režim. Nije čudo da silno žele prisvojiti potencijal i gornjeg toka Drine.

PROIZVODITI ILI UVOZITI STRUJU!?

Građani Bosne i Hercegovine uživaju povoljne cijene el. energije. Zahvaljujući, još uvijek, dovoljnoj proizvodnji iste. Naša zemlje godišnje izvosi i do pola milijarde maraka. No, već se naziru problemi u rudnicima, a globalne direktive odavno idu u smjeru obustave proizvodnje ‘prljave energije’. Pritom, Blok 7 termoelektrane Tuzla i dalje je na čekanju.

Proizvodnja struje iz obnovljivih izvora kao što su energije sunca i vjetra tek se razvija (vrijedi istaći vjetroparkove kod Livna i Mostara), dok nove hidroelektrane sve rjeđe se grade. Gradnja MHE zbog pritiska ekologa i javnosti skoro da je obustavljena.

Ranije su najavljivana dva veća projekta na rijeci Bosni kod Zenice. Jedan je HE Vranduk, o njemu se više i ne govori. Drugi je HE Janjići, o gradnji iste govorilo se tokom ove godine. Lokalni aktivisti protive se gradnji, po običaju. Ipak, naša javnost treba znati više o svemu. Netaknute rijeke i netaknuta priroda u ovom kontekstu podrazumijeva i skupu struju iz uvoza. Isto tako ne možemo da se ne zapitamo koliko smo iskreni u priči oko zaštite prirode… Dovoljno je pogledati obale naših rijeke i izletišta. Nije tajna i da mnoga udruženja, odnosno pojedinci, profitiraju na raznim temama, pa i na ovoj.

(MiruhBosne)

Previous Efendić: „Općina Novi Grad u snažnom zamahu razvoja“
Next Turisti iz regiona u glavnom bosanskom gradu: Baš je prelijepo. Pun je grad – Sarajevo je!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Od porodične tradicije do biznisa: Emir Hadžijusufović proizvodi prirodni sirup od ruže

  Emir Hadžijusufović proizvodi 100% prirodni sirup od ruže, po recepturi svoje majke. Dugi niz godina se ovaj sok proizvodi i pije u njegovoj porodici, ali sad je Emir odlučio

Ekonomija/Biznis

Investicija od 10 miliona eura u Brezu!

-Prvi projekat hidroponike na Balkanu U projekat kogeneracije na biomasu u 60 općina u Bosni i Hercegovini, koji FIPA priprema sa  italijanskom firmom  „Pyrox“ uključiće se i zagrebačka kompanija „Prva

Ekonomija/Biznis

U B. Šamcu se nalazi jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini

U općini Šamac (Bosanski Šamac) smještena je jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini, u kojoj se električna energija, u narodu poznatija kao struja, proizvodi od životinjskog izmeta. Elektrana posluje