Bosanski inovatori u Nirnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze

Bosanski inovatori u Nirnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze

Redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli Zehrudin Osmanović osvojio je zlatnu medalju na sinoć završenoj “71. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda, iENA” u Nirnbergu za inovaciju “Uklanjanje taloga koksnog plina iz koksnih baterija”.

Iz Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine ističu da o kvalitetu inovacije najbolje govori činjenica da je nagrađena zlatnim medaljama na sve tri prethodno održane izložbe – u Istanbulu, Skoplju i Zagrebu.

Svojevrsno priznanje Osmanoviću uputio je međunarodni žiri, sastavljen većinom od univerzitetskih profesora, ističući da spada u mali broj kolega koji se, uz obrazovni rad, uspješno bave primijenjenim inventivno-istraživačkim radom.

Zamalo je izmakla zlatna medalja još jednom tuzlanskom inovatoru Faiku Berberoviću, za inovaciju za “Piramidalni rasplinjač ugljene prašine”. Nakon zlatnih medalja u Skoplju i Zagrebu, u Nirnbergu je dobio srebrenu. Riječ je o tzv. difuzoru koji, kao katalizator, ubrzava i pospješuje izgaranje ugljena u termo-elektranama.

Bronzanu medalju dobila je Sarajka Nađa Zubčević, magistrica bioloških nauka, za “Antibakterijsku dasku za toaletnu šolju”. Radi se o preklopnoj dasci koja uništava 99,8 posto bakterija na zahodskim šoljama. Bronzu je dobio i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog za “Ručni uređaj za punjenje vreća” koji omogućava brzo punjenje vreća rastresitim materijalima, kao što su pijesak, šljunak, žitarice i slično.

Specijalno priznanje dobio je Trebinjac Borko Babalj od Marokanskog udruženja inovatora, za “Voćnu smjesu za otapanje glutena”. Marokanci su istakli da u njihovoj zemlji postoji velika potreba za sredstvom za prevenciju glutenske bolesti.

Previous „Bosnor“ u Janji uskoro počinje praviti dijelove za montažne kuće za norveško tržište
Next Engleski premijerligaš tuguje za Bosancem Ademom Gredeljom

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Svečano otvoren prvi BH Telecom Premium Showroom u Sarajevu

Prvi BH Telecom Premium Showroom “Od ideje do uspješne priče” zvanično je otvoren danas u Sarajevu u ulici Branilaca Sarajeva. Zvanicama su se tom prilikom obratili premijer Federacije BiH Fadil

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dr. sci. med. Lejla Alić sa Medicinskog fakulteta UNSA dobitnica nagrade za poster prezentaciju na prestižnom međunarodnom naučnom kongresu iz oblasti sistema komplementa

Na 28. međunarodnom naučnom kongresu iz oblasti sistema komplementa (urođeni imuni sistem), 28th International Complement Workshop (www.icw2021berlin.de ), održanom u periodu od 7. do 10. decembra 2021. godine, dr. sci. med Lejla Alić

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Izuzetno dobar uspjeh bosanskih inovatora u Poljskoj

Bosanskohercegovački inovatori postigli su izuzetno dobar uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija „Intarg ’21“, održanoj 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice, po drugi put online. Prema sinoć objavljenim rezultatima, nagrađeno