Bosanski izvoz električne energije mogao bi ove godine premašiti milijardu maraka

Bosanski izvoz električne energije mogao bi ove godine premašiti milijardu maraka

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine u periodu januar-maj ove godine iznosio je 624,2 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

To je za 85,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Samo u maju izvoz električne energije bio je vrijedan 129,3 miliona KM, i ukoliko se nastavi ovakav tempo, ukupna vrijednost izvoza u 2022. godini mogla bi premašiti milijardu KM.

Visoku vrijednost izvoza podigle su berzanske cijene “energetskog zlata” koje su u porastu od septembra prošle godine usljed globalne krize, a dodatno su pojačane ukrajinsko-ruskim ratom.

Za električnom energijom u cijeloj Evropi vlada velika potražnja, a Bosna i Hercegovina je poznata kao neto izvoznik jer ima proizvodnju koja značajno nadmašuje domaće potrebe.

Bosna i Hercegovina je, uz Bugarsku, jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima suficit u bilansu električne energije.
Bilansni suficit je prošle godine iznosio oko 4.900 gigavat časova od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom u Bosni i Hercegovini ima 16 pravnih subjekata.

Osim što izvozi, Bosna i Hercegovina u manjem obimu i uvozi električnu energiju, a za pet mjeseci ove godine uvoz je iznosio 73,1 milion KM.

Vrijednost izvoza električne energije po godinama:

2021. 830,0 mil KM
2020. 497,1 mil KM
2019. 574,8 mil KM
2018. 574,0 mil KM
2017. 462,9 mil KM
2016. 322,4 mil KM
2015. 284,4 mil KM
2014. 308,6 mil KM
2013. 471,9 mil KM

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Planski pokušaj uzurpacije vakufa od strane Općine Centar i Ambasade Austrije
Next Svečano obilježen 1. juli Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kuwait Airways namjerava uspostaviti liniju ka Sarajevu

Kuwait Airways, jedan od najvećih avio-prevoznika iz arapskog svijeta, razmatra uvođenje novih linija od kojih je jedna ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine, rekao je direktor kompanije Sami Al-Rushaid, piše

Ekonomija/Biznis

Mladi poduzetnici iz Usore u čast bosanskom vladaru Kulinu lansirali robni brend

Tri mlada poduzetnika iz Usore su se odvažila i počela s proizvodnjom autohtonog bosanskohercegovačkog brenda, obuće, čiju domaću autentičnost potvrđuje i naziv robne marke posvećene bosanskom srednjovjekovnom vladaru banu Kulinu.

Ekonomija/Biznis

Uskoro rekonstrukcija mosta na Neretvi, porušenog tokom čuvene Bitke za ranjenike

  Općina Jablanica, u saradnji sa Upravom JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, dogovorila je rekonstrukcije porušenog mosta na Neretvi. Na nedavno održanom sastanku kojem su prisustvovali generalni direktor JP „EP