Bosanski izvoz električne energije mogao bi ove godine premašiti milijardu maraka

Bosanski izvoz električne energije mogao bi ove godine premašiti milijardu maraka

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine u periodu januar-maj ove godine iznosio je 624,2 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.

To je za 85,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Samo u maju izvoz električne energije bio je vrijedan 129,3 miliona KM, i ukoliko se nastavi ovakav tempo, ukupna vrijednost izvoza u 2022. godini mogla bi premašiti milijardu KM.

Visoku vrijednost izvoza podigle su berzanske cijene “energetskog zlata” koje su u porastu od septembra prošle godine usljed globalne krize, a dodatno su pojačane ukrajinsko-ruskim ratom.

Za električnom energijom u cijeloj Evropi vlada velika potražnja, a Bosna i Hercegovina je poznata kao neto izvoznik jer ima proizvodnju koja značajno nadmašuje domaće potrebe.

Bosna i Hercegovina je, uz Bugarsku, jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima suficit u bilansu električne energije.
Bilansni suficit je prošle godine iznosio oko 4.900 gigavat časova od ukupno oko 17.000 gigavata proizvedene električne energije.

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju, licencu za međunarodnu trgovinu električnom energijom u Bosni i Hercegovini ima 16 pravnih subjekata.

Osim što izvozi, Bosna i Hercegovina u manjem obimu i uvozi električnu energiju, a za pet mjeseci ove godine uvoz je iznosio 73,1 milion KM.

Vrijednost izvoza električne energije po godinama:

2021. 830,0 mil KM
2020. 497,1 mil KM
2019. 574,8 mil KM
2018. 574,0 mil KM
2017. 462,9 mil KM
2016. 322,4 mil KM
2015. 284,4 mil KM
2014. 308,6 mil KM
2013. 471,9 mil KM

(Indikator/MiruhBosne)

Previous Planski pokušaj uzurpacije vakufa od strane Općine Centar i Ambasade Austrije
Next Svečano obilježen 1. juli Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

U svojoj zemlji stvorili biznis koji se ubrzano razvija: Studenti elektrotehnike iz Sarajeva pokrenuli kompaniju koja se bavi proizvodnjom sistema pametnih kuća

Uprkos trendu odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, postoje i oni koji vide priliku u svojoj zemlji. Takav primjer je grupa studenata elektrotehnike iz Sarajeva koja je pokrenula vlastitu

BH RAZGLEDNICA

Mujo Selman iz Gornje Sanice: Iz ljubavi i inata čuva bosanske pasmine (Foto)

Mujo Selman iz Gornje Sanice godinama se iz ljubavi, ali i inata, trudi da očuva autohtone bosanske rase te na svojoj farmi gaji buše, tornjake i bosanske koke. – Možda