Bosanski izvoz električne energije porastao za 20 posto u prvih 6 mjeseci tekuće godine

Bosanski izvoz električne energije porastao za 20 posto u prvih 6 mjeseci tekuće godine

Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu ove godine izvezla 3,4 TWh električne energije u vrijednosti od 286 miliona KM, što predstavlja povećanje izvezenih količina za 20 posto u odnosu na isti period prethodne godine, kada je izvezeno 2,85 TWh električne energije, pokazuju analitički podaci Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

Predsjednik BHK CIGRE Edhem Bičakčić kazao je za Fenu da povećanje količina izvoza električne energije nije pratio i finansijski rezultat, koji je manji za tri procenta što je uglavnom uzrokovno okolnostima uslijed pojave Covida-19, zbog čega je došlo do pada potrošnje i pada cijena električne energije na međunarodnim berzama.

U ovom polugodišnjem periodu u BiH je uvezeno je 1,3 TWh, što predstavlja smanjenje uvoza količina električne energije za 12 posto u odnosu na isti period prošle godine.

– Kada se posmatraju finansijski pokazatelji u ovom polugodištu, uvoz struje je iznosio 40 miliona KM, što u odnosu na 190 miliona KM koliko je uvezeno u istom periodu prethodne godine predstavlja smanjenje od 79 procenata – dodao je Bičakčić.

Komentarišući izvozno-uvozne rezultate bosanskohercegovačkih proizvođača električne energije predsjednik CIGRE BiH je kazao da su ovogodišnje uvozne cijene značajno manje i u prosjeku su se kretale oko 15 EUR/MWh. Razog je u padu potrošnje i povećanju ponude, posebno električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora usljed potreba za balansiranjem.

– Našim vlastima sve ovo trebalo bi da bude ozbiljan povod da konačno krenu u proces uspostave bh. berze električne energije, što već odavno sugerišemo – zaključio je Bičakčić.

Previous U Tuzli se osniva ‘Savremeno-umjetnička škola’
Next “Slobodarski dani viteškog grada Bužima- 2020”

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Švedski Kavat širi proizvodnju u našoj zemlji: Planirana investicija od 3,2 mil. KM

Švedska kompanija Kavat, koja slovi kao jedan od najpoznatijih brendova obuće za djecu, planira i dalje širiti svoju proizvodnju u Bosni i Hercegovini. Nedavno su kupili parcelu od oko 13.000

Ekonomija/Biznis

Direktorica FIPA-e u Ankari: Prijateljske odnose Bosne i Hercegovine i Turske trebaju pratiti dodatna ulaganja

Direktorica FIPA-e i predsjednik Ureda za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske dogovorili organizaciju poslovnog foruma u septembru 2022.godine u Bosni i Hercegovini Agencija za unaprijeđenje stranih investicija BiH (FIPA) potpisala

MADE IN BOSNIA-387

Kuća na vodi – bosanski projekat za evropsko tržište

Načelnik općine Mirnes Bajtarević, sa svojim saradnicima je obišao kompaniju Elektrovar d.o.o. iz Kaknja koja svoje poslovanje obavlja u okviru poduzetničke zone Vrtlište u Kaknju. Ovom prilikom vlasnik i direktor kompanije