Bosanski izvoz obara rekorde, u junu srušena granica od 1,2 mlrd. BAM

Bosanski izvoz obara rekorde, u junu srušena granica od 1,2 mlrd. BAM

Izvoz koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u junu 2021. godine, a koji je iznosio 1,25 milijardi KM, historijski je najviši ostvareni mjesečni rezultat domaće izvozne privrede, izvještava Indikator.ba.

Prvi put dogodilo se da je vrijednost izvoza premašila milijardu i 200 miliona KM, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, čime se potvrđuju dobre performanse bosanskohercegovačke privrede u periodu postkovidnog oporavka.

Uporedna statistika govori da je u prošloj pandemijskoj godini samo u jednom mjesecu tokom cijele godine izvoz premašio milijardu KM. Bilo je to u oktobru, kada je iznosio 1,01 mlrd. KM.

U ovoj godini od šest mjeseci, čak u pet je izvoz bio veći od milijardu KM, a u dva mjeseca – martu i aprilu – premašio je 1,1 milijardu KM, da bi u junu “srušio” i granicu od 1,2 mlrd KM.

Izvozni rezultati očekivano, značajno su bolji od prošlogodišnjih kada je Covid-19 uzeo danak usljed zaključavanja ekonomije, ali ohrabruje i da su bolji i u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Izvoz je za oko 660 miliona KM veći u prvom polugodištu ove godine nego u istom periodu 2019. godine – popeo se na 6,49 mlrd KM, nakon što je iznosio 5,83 mlrd KM. Procentualno izraženo ovogodišnji izvoz veći je za čak 11,3 posto nego u 2019. godini.

Bosanski izvoz raste na krilima činjenice da se globalna industrijska ekonomija brzo oporavila od pandemije u 2020. godini, dijelom i zbog azijskih ekonomija i Sjedinjenih Država. Evropska industrija u cjelini je imala koristi od toga, a slijedom toga profitirale su i bosanskohercegovačke kompanije koje rade za izvoz.

Takođe, zbog pandemije velike evropske grupacije umjesto Kine i drugih dalekih zemalja traže dobavljače u bližem okruženju što pogoduje i većim narudžbama za naša izvozno orijentirana preduzeća.

No, treba imati u vidu i da su bosanskohercegovačke kompanije pokazale elastičnost u odnosu na tržišne izazove, a metalski i drvoprerađivački sektor najviše su doprinijeli povećanju ukupnog izvoza.

Previous Koncerti na višenamjenskom trgu ispred Vijećnice u okviru 25. Baščaršijskih noći
Next Mostar: Sutra 455. tradicionalni skokovi sa Starog mosta

You might also like

Ekonomija/Biznis

Novi domaći trgovački centri u Sarajevu i Banjaluci – posao za više od 200 osoba

Direktor “Pennyja” Almedin Kadrić i načelnici sarajevskih općina Hadžići i Ilidža Hamdo Ejubović i Nermin Muzur svečanim presjecanjem vrpce danas su otvorili prvi retail park u Kantonu Sarajevo pod nazivom

MADE IN BOSNIA-387

U krugu Pretisa otvorit će se još jedna fabrika namjenske industrije – posao za 250 radnika

  Namjenska industrija u našoj zemlji bilježila je izvoz od milijardu dolara. Donedavno, bila je pred nestankom, a danas je ponovo jedna od najperspektivnijih razvojnih grana. Svakodnevno bilježi rast proizvodnje, izvoz i

MADE IN BOSNIA-387

Klas somuni na EU tržištu

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je implementirala program certificiranja organske proizvodnje i izvoza svojih proizvoda – Sarajevski somun i Somun od integralnog brašna na tržište EU. Ovo su