Bosanski jezik u Domžalama

Bosanski jezik u Domžalama

Bošnjačko kulturno društvo RUH je i ove godine obilježilo MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA. Manifestacija je održana u Knjižnici Domžale, a sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Djeca su recitovala dječije pjesme i pripovijedala priče za djecu, koje su inače zastupljene u nastavnom planu i programu škola u domovini Bosni i Hercegovini, Sandžaku, na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji.

Predsjednik Društva, Alem Kasumović, se zahvalio prisutnima na podršci, te poručio: “Budite ponosni na svoj identitet! Ponosno govorite svojim bosanskim jezikom i probajte da govorite i živite kao vaši preci, kao dobri Bošnjaci.”

Na priredbi su nastupili i zablistali kao najsjajnije dječije zvijezde: Tarik Korać, Ilvana Džakulić, Nejra Krupić, Ariana Velagić, Lahira Škrijelj, Bilal Bužimkić, Sami Karamujić, Adin Korać i Din Hairlahović.

Priredbu je dodatno začinio i hor Ruh, koji je otpjevao tri pjesme.

Bošnjaci stoljećima govore svojim bosanskim jezikom, bez obzira gdje žive i odakle dolaze.

Bošnjaci Domžala prenose bosanski jezik na svoju djecu i zato vas pozivamo da nam se pridružite u očuvanju i promociji bosanskog jezika, kao i temeljnih vrijednosti našeg naroda.

Bujrum!

BKD RUH DOMŽALE

Previous Sarajevska Bosna osvojila Kup 'Mirza Delibašić'
Next Ministar Konaković dovoljno je puta pokazao da nije gadljiv na kriminalce u svojoj blizini

You might also like

NAŠI LJUDI

Boeingov inženjer iz Kozarca priprema revolucionarni izum

Kozarac, Zagreb, Izmir i Seattle – to je bio put Vedada Mahmuljina, bosanskohercegovačkog državljanina koji je silom prilika, nakon završenog prvog razreda srednje škole, morao napustiti svoju domovinu kako bi pod naletom

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Bosna ispravlja nepravdu! Nagrada “25. novembar” knjizi “Sporedan detalj” palestinske autorice Adanije Shibli

Sedmični list „Stav“ osmu godinu zaredom dodjeljuje nagradu „25. novembar“. Dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Tuzli promovisan novi roman Hazima Hadžića (Video)

  Treći roman mladog pisca Hazima Hadžića iz Kalesije  “Sve dok ne svane” promovisan je u Tuzli. Roman prati stariji bračni par koji se sprema na islamsko hodočašće hadž. Četiri