Bosanski naučnici izumili pametnu protezu koja oponaša normalan hod

Bosanski naučnici izumili pametnu protezu koja oponaša normalan hod

Tim bosanskohercegovačkih naučnika s mostarskog sveučilišta te univerziteta iz Sarajeva i Zenice radi na pametnoj natkoljeničnoj protezi koja bi trebala oponašati normalno kretanje.

Do sada su izrađena tri prototipa, a stručnjaci se nadaju kako bi onaj četvrti uskoro trebao biti optimiziran i spreman za proizvodnju.

Cijena proteze bi, prema njihovoj procjeni, trebala biti oko 15 hiljada maraka.

Video: Fena

Na kraju je istakao kako su na projektu radili studenti doktorskog studija, studenti drugog ciklusa, dakle magistri struke, kao i studenti prvog ciklusa kroz svoj završni rad.

Previous Radost za Bošnjake St. Louisa: U okrugu Mehlvilu od iduće godine Ramazanski bajram školski praznik
Next Na Kovačima obilježen Dan šehida: Uvijek ćemo se sjećati najboljih sinova Bosne i Hercegovine

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Prvu bosansku pušku proizvodit će kompanija iz Goražda

Kompanija iz Goražda AC – Unity proizvela je prije pola godine prototip prve domaće puške, ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“, prenosi Akta.ba. Na testiranju Prvi prototip bosanskohercegovačke puške napravljen je u šest različitih

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rezultati velikog naučnog istraživanja: Ne postoji ‘gej gen’!

Saradnja između istraživača u SAD-u, Velikoj Britaniji i Švedskoj u velikom genetskom istraživanju preferencija ljudskog seksualnog partnera pokazuje da se geni ne mogu koristiti za utvrđivanje seksualne orijentacije pojedinca. Međunarodni

MADE IN BOSNIA-387

Pozitivne priče iz Ilijaša: Proizvodnja bačvi od nehrđajućeg čelika

U Ilijašu otvoren objekat firme Ezio Inox • Najavljeno skoro otvaranje novih radnih mjesta Uz prisustvo velikog broja zvanica u Ilijašu je jučer svečano otvoren objekat firme Ezio Inox Ilijaš.