Bosanski naučnik Ervin Sejdić izabran za novog člana prestižnog Kanadskog kraljevskog društva

Bosanski naučnik Ervin Sejdić izabran za novog člana prestižnog Kanadskog kraljevskog društva

Bosanskohercegovački akademik/profesor na Univerzitetu u Torontu, Dr. Ervin Sejdic je upravo izabran za novog člana vrlo prestižnog Kanadskog kraljevskog društva (The Royal Canadian Society), objavio je dr. Edhem Čustović.

-Ovo predstavlja još jedan ogroman uspjeh jednog našeg naučnika. Pridružite mi se u čestitkama našem gigantu i velikom prijatelju BiH, Prof Ervinu Sejdiću.

Sejdić je lider u oblasti biomedicinskih uređaja i primjene tehnika umjetne inteligencije (AI), poput mašinskog učenja, u biomedicinskim istraživanjima.

AI i mašinsko učenje nude mogućnost pregledavanja velikih skupova podataka kako bi se razumjeli markeri bolesti. Jedan primjer je serija medicinskih pristupa koje su razvili Sejdić i njegov tim koji analiziraju signale sa nosivih uređaja kako bi se procijenile dvije važne fizičke funkcije: gutanje i hod. Cilj je ublažiti funkcionalne gubitke u ovim područjima koji su uzrokovani starenjem ili neurološkim poremećajima kao što je moždani udar.

Nakon završene postdoktorske stipendije iz rehabilitacijskog inženjerstva na U of T i Holland Bloorview, Sejdić je bio istraživač na Harvard Medical School od 2010. do 2011. godine, specijaliziran za gerijatriju. Pridružio se Swanson School of Engineering Univerziteta u Pittsburghu kao član fakulteta 2012. godine, primio je mandat 2017. godine, a zatim se vratio na U of T Engineering 2021. Pored svoje fakultetske pozicije u ECE, on drži istraživačku katedru u AI za zdravlje ishoda u Općoj bolnici North York.

Sejdićevo istraživanje rezultiralo je sa više od 160 časopisnih radova i 40 konferencija, te nekoliko knjiga i poglavlja u knjigama. Podnio je 10 patenata i dobio je više od 8 miliona dolara za finansiranje istraživanja od Nacionalnog instituta za zdravlje, Nacionalne naučne fondacije, Vijeća za prirodne nauke i inženjerska istraživanja Kanade, kao i industrijskih partnera.

Lider u svojoj istraživačkoj zajednici, bio je urednik područja IEEE Signal Processing Magazina, najviše ocijenjenog časopisa u području obrade signala, i glavni urednik Biomedical Engineering Online.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je 2016. godine Sejdiću uručio Predsjedničku nagradu za ranu karijeru za naučnike i inženjere, najveću čast koju je američka vlada dodijelila istraživačima u ranoj karijeri. 2017. godine dobio je nagradu Nacionalne naučne fondacije CAREER Award.“

Profesor Sejdić je napravio izuzetan napredak u primjeni AI i mašinskog učenja kako bi unaprijedio biomedicinska istraživanja”, rekao je Christopher Yip, dekan Fakulteta primijenjenih nauka i inženjerstva. “On je izvanredan dodatak Kraljevskom društvu Kanade na koledžu novih naučnika, umjetnika i naučnika i čestitam mu na ovoj prestižnoj časti.”

Čestitke prijatelju na ovom uspjehu. Ponos si Bosne i Hercegovine – napisao je Čustović.

Previous Za poticaje malim i srednjim preduzećima Vlada FBiH izdvojila 2,7 miliona KM
Next Ministarstvo za boračka pitanja ZDK pomoglo formiranje novih 70 firmi

You might also like

NAŠI DANI

Proslava Dana nezavisnosti u V. Britaniji

Zgrada Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu bila je premala da primi veliki broj gostiju koji su došli iz raznih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva da zajedno proslave Dan nezavisnosti naše domovine.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Inovacija mladog Kenana Mehinovića omogućit će lakše kretenje osobama sa paralizom

Istraživanja pokazuju da budućnost razvoja nekog društva leži u promociji i podršci razvoju inovacijama. A kroz inovacije se dolazi do boljih spoznaja i potreba koje jedno društvo treba. Podrške za razvoj

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zenica: Svečano otvorena novoizgrađena OŠ “Hasan Kikić” Tetovo

U prisustvu brojnih zvanica svečano je otvorena novoizgrađena zgrada OŠ “Hasan Kikić” u zeničkom naselju Tetovo. Izgradnja škole koštala je 2,3 miliona KM, od čega je 2 miliona KM osigurala