Bosanski naučnik na čelu tima za istraživanje ajkula u okviru projekta Nacionalne Geografije

Bosanski naučnik na čelu tima za istraživanje ajkula u okviru projekta Nacionalne Geografije

 

Andrej A. Gajić iz Bosne i Hercegovine dobio je prestižnu poziciju unutar National Geographic Society odobrenu od strane Committee for Research Exploration i time postao jedna od malobrojnih osoba sa teritorije Evope koja je dobila angažman u Nacionalnoj Geografiji.

U okviru angažmana rukovodi ekspertnim timom SHARK TALES u sklopu kojeg se bavi procjenom utjecaja destrukcije staništa i polucije na razvoj oboljenja kod ajkula u Atlantskom okeanu.

Andrej A. Gajić i njegov tim zaduženi su za izradu knjige i nekoliko naučnih radova u vezi sa oboljenjima ajkula.

„Ove studije predstavljaju pionirska istraživanja na međunarodnom nivou, obzirom da do danas gotovo ne postoje podaci na ovu temu u dostupnoj literaturi“, kaže Gajić za novinsku agenciju Patria, dodajući da će istraživanja podrazumijevati brojne terenske izlaske, ali i laboratorijske analize, od kojih primarno patološke, histopatološke i imunohistohemijske.

 

„Svoje zanimanje za morske pse počeo sam gledajući emisije upravo na Nacionalnoj Geografiji još kao dijete, maštajući o gotovo nemogućem – da jednog dana budem na mjestu osoba koje rade takva istraživanja“, kaže Gajić.

„I upravo, za desetu godišnjicu svoje karijere u istraživanju ajkula hvala Bogu taj san se ostvario. Želim naglasiti da su istraživanja koja smo do sada radili u okviru Sharklab ADRIA i Katedre za patologiju, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu značajno doprinjela ovom postignuću, te da radim sve što je u mojoj moći da najznačajnije studije nastavimo raditi upravo na ovoj instituciji, kako bi ostavili još jedno veliko priznanje na nivou naše države, ali i omogućili lokalnim ekspertima i studentima afirmaciju putem ovako značajne institucije, ističe Gajić, dodajući da mnogo duguje porodici, mentoru profesoru Suvadu Leli, te kolegama profesoru Hajrudinu Beširoviću i profesoru Nihadu Fejziću.

„Također, kolege Greg Nowell i Alan Reeve su uz mene od početka karijere, i to mi mnogo pomaže“, kaže Gajić.

Andrej A. Gajić Foto Privatni Album

Nacionalna Geografija osnovana je 1888. godine u Washington D.C. i predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih institucija koje se bave multidisciplinarnom naukom i edukacijom. Sačinjavaju je revolucionarni svjetski priznati naučnici, konzervacionisti i edukatori koji svojim angažmanom značajno pomjeraju granice nauke i zalažu se za dobrobit planete.

Upravo Istraživači Nacionalne Geografije, na poziciji koju je dobio Gajić, predstavljaju ključni dio ove institucije i zaslužni su za većinu dosadašnjih spoznaja emitiranih na televiziji, magazinima i na brojne druge načine.

Andrej A. Gajić autor je više od 50 originalnih naučnih radova i konferencijskih saopštenja, kao i jedne naučno-popularne knjige. Kroz svoju karijeru rukovodio je više od 30 studija na teritoriji Evrope, Azije i Afrike, i koordinirao snimanje nekoliko dokumentaraca za međunarodne emitere.

Za postignuća iz oblasti marinske biologije dobio je (i bio nominovan) za brojne nagrade i priznanja. Rukovodioc je brojnih projekata finansiranih od strane Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, Rufford Fondacije, IDEA WILD fondacije, Fonda za zaštitu okoliša i drugih. Jedan je od osnivača jedne od najpriznatijih asocijacija za istraživanje i zaštitu ajkula Sharklab (sa sjedištima u Evropskoj Uniji) a odjelima baziranim na ukupno tri kontinenta.

Previous UFC: Pobjeda Bektića u prvoj rundi (VIDEO)
Next Prestižna nagrada za Turističku zajednicu Kantona Sarajevo

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski inovatori u Nirnbergu osvojili zlato, srebro i dvije bronze

Redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli Zehrudin Osmanović osvojio je zlatnu medalju na sinoć završenoj “71. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i novih proizvoda, iENA” u Nirnbergu za inovaciju “Uklanjanje taloga

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Teleskop Hubble za 30. rođendan napravio nevjerovatnu fotografiju svemira (Video)

Teleskop Hubble je lansiran u svemir prije 30. godina, a obilježio ga je sjajnom fotografijom svemira. Hubble je napravio fotografiju regije formiranja zvijezda koja je blizu naše galaksije Mliječni put,a

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Osiguran novac za troškove školarina 130 studenata koji upišu IT studij

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo rebalansom kantonalnog budžeta osiguralo je 280.000 KM za troškove školarina za studente koji upišu IT stručni studijski program u akademskoj 2019/2020 na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu