Katar: Bosanski proizvodi osvajaju najbogatiju državu na svijetu

Katar: Bosanski proizvodi osvajaju najbogatiju državu na svijetu

 

Kompanije iz Bosne i Hercegovine napravile su snažan prodor na tržište Katara, koji je najbogatija zemlja svijeta po prosječnom bogatstvu stanovnika.

Tuzlanska Solana je dogovorila prvu isporuku 30 kontejnera Tuzlanske soli. Osim toga, kreću isporuke Klasovih i Vispakovih proizvoda, kompanija koje su lideri bh. prehrambene industrije, piše BiznisInfo.

Kako saznajemo, kupci iz Katara su zainteresovani za širok asortiman Klasovih i Vispakovih proizvoda koji će biti zastupljeni na policama supermarketa u toj bogatoj arapskoj državi.

Podsjetimo da odnedavno kompanija Violeta izvozi na tržište Katara, u čijim marketima je zastupljena s nekoliko proizvoda. Od ranije su na tržištu ove zemlje plasirani sokovi i Juicy, Stanić grupe iz Kreševa.

Osim toga, sada se otvara i prostor za plasman drugih bosanskohercegovačkih proizvoda u Katar, ali i za katarske investicije u BiH, pri čemu je prehrambena industrija jedna od grana s najvećim potencijalima za saradnju.

  • Inače, potražnja za bosanskohercegovačkim proizvodima porasla je nakon što su sredinom prošle godine prekinute veze Katara sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i  Egiptom, odakle je ova država uvozila većinu namirnica i drugih potrepština. Time se ukazala se šansa za brendove iz Bosne i Hercegovine da počnu sa izvozom većih količina u ovaj dio Zaljeva.

S tim u vezi, Katar je pojednostavio administrativne procedure za uvoz robe iz Bosne i Hercegovine, predstavnici njihovih kompanija već su boravili u našoj zemlji i dogovarali nove poslove, a postoji veliki interes za bosanskohercegovačkim proizvodima.

  • Katar: Bruto domaći proizvod po stanovniku 2016. je iznosio više od 125 hiljada dolara, što je najviše na svijetu.

-Zanimljivo je da su državljani Katara izrazita manjina u svojoj zemlji. Od otprilike 2,6 miliona ljudi na Katarce otpada tek nešto više od 300 hiljada, odnosno malo više od deset posto.

Katarci su manjina u svojoj državi već decenijama, no omjer je dodatno narušen na njihovu štetu u posljednjih desetak godina, tokom kojih je broj stanovnika čak utrostručen. U Kataru tako žive vrlo značajne skupine Indijaca, Nepalaca, državljana Bangladeša, Egipta i Filipina.

Ono po čemu je Katar još poznat na ovim prostorima je što je ta država dio svog bogatstva prije dvadesetak godina odlučila izdvojiti u pokretanje televizije Al Jazeera s namjerom da tako uspostavi protutežu zapadnim medijima u izvještavanju o događajima s Bliskog istoka. Jedna podružnica te medijske kompanije, Al Jazeera Balkans, ima svoje središte u Sarajevu.

  • Dvadesetak privrednika iz naše zemlje u pratnji predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića učestvovalo je ovih dana na biznis forumu u Dohi.

Bosanskohercegovački  privrednici su obišli i neka gradilišta na kojima radove izvode bosanske firme, između ostalog, dvije metro stanice i Stadion u Dohi gdje će 2019. godine biti održano Svjetsko prvenstvo u atletitici.

Dosadašnja trgovinska razmjena između dvije zemlje je bila prilično skromna, međutim, uvođenjem direktne aviolinije povećana je zainteresovanost katarskih biznismena za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu.

 

(MiruhBosne/BiznisInfo)
Previous Mostar: Samouka slikarica hobi pretvorila u ozbiljan posao i prodaje slike širom svijeta
Next Jezik je intelektualna arheologija naroda koji se njim služi

You might also like

Ekonomija/Biznis

BH Telecom planira višemilionska ulaganja u BH TechLab platformu

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman čestitao je 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva, zahvalio je korisnicima usluga BH Telecoma zbog kojih se ubrzano radi na digitalnoj tranformaciji

MADE IN BOSNIA-387

Zagarantovan otkup uljarica u Bosni i Hercegovini, u planu aktivacija 500.000 ha neobrađenog zemljišta

  Bosna i Hercegovina je bogata plodnim zemljištem pogodnim za uzgoj mnogih kultura, ali ima i oko 500.000 hektara neobrađenih parcela, koje bi mogle da se dovedu u obradivo stanje.

Ekonomija/Biznis

Na inicijativu dijaspore: Njemačka firma otvorila pogon u Prijedoru

U industrijskoj zoni Celpak u Prijedoru otvoren je proizvodni pogon njemačke firme Raundlajner, koja se bavi proizvodnjom plastičnih vreća za industrijsku ambalažu. Finansijski direktor Raundlajnera Feliks Zontag, rekao je da je