Bosanski proizvođač BIO proizvoda od meda ‘Ecomedico’ se sprema za izvoz u EU i region

Bosanski proizvođač BIO proizvoda od meda ‘Ecomedico’ se sprema za izvoz u EU i region

Adnan Čučuković, iz Ecomedico-a iz Sarajeva, želi doprinijeti tom vrlo pozitivnom trendu. Posao, koji on i njegova supruga vode zajedno, proizvodi preparate od meda, prirodnu kozmetiku, i zdravu hranu i dodatke hrane. Tokom proteklih šest mjeseci, Sweden/USAID FARMA II projekat pomogao im je u provedbi HACCP-a i ISO 22000, međunarodnih standarda sigurnosti hrane, te ISO 22176-GMP standarda, koji se odnosi na dobre proizvođačke prakse.

Međunarodni standardi za međunarodna tržišta

“Mi sad prodajemo isključivo na tržištu Bosne i Hercegovine,” kaže Adnan. “U 2019, obrađivali smo nekih šest tona meda, a naš spektar proizvoda uključuje i 50 preparat i dodataka prehrani, i sedam različitih proizvoda iz segmenta prirodne kozmetike.”

Ecomedico proizvodi u dostupni u preko 110 prodavnica i apoteka širom zemlje. Oni također imaju svoj dućan u Sarajevu i primaju online narudžbe, ali oni žele proširiti svoje poslovanje.

“Već smo dobili upite o našim proizvodima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, kao i iz Saudijske Arabije i Katara. Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, prošlog oktobra smo izlagali na beogradskom Food Show-u (Belgarde Food Show – BFS), gdje smo razvili kontakte s potencijalnim kupcima iz Kanade,” pojašnjava Adnan i dodaje: “Sa HACCP-om i novim ISO standardima, sad će nam biti lakše da dobijemo pristup tim tržištima.”

Rast proizvodnje i izvoz

Prema riječima Adnana, Ecomedico trenutno ima ugovore sa devet pčelara u BiH, od kojih kupuju med. Provedba procedura koje propisuju tri standarda pomoći će im u daljnjem unaprjeđivanju kvaliteta njihovih proizvoda i obezbijediti daljnje sigurnosne garancije.

“Već četiri godine smo aktivni na bosanskohercegovačkom. Proizvodnja kvalitetnih, siguranih i djelotvornih proizvoda za nas je bio imperativ, i nastavit će biti, “kaže Adnan. “Već smo pratili procedure koje se prepisuju HACCP-om i GMP-om. To nam je dalo dobru početnu tačku  i proces certifikacije je prošao glatko.”

Adnan naglašava da će provedba HACCP-a i ISO standarda njima olakšati da dobiju sve potrebne potvrde iz veterinarske službe, što je također jedan od uslova za izvoz.

“Naši naredni koraci su da počnemo sarađivati sa više pčelara i povećavati količine meda koje kupujemo, te samin tim  i količine naših proizvoda. Rad sa većim količinama meda će nam omogućiti i dalju diverzifikaciju  proizvode. Sve ovo bi nas trebalo učiniti mnogo konkurentnijim na stranim tržištima i željno iščekujemo početak izvoza, “kaže Adnan.

“Nadamo se da će Sweden/USAID FARMA II projekt biti u mogućnosti da nas  podrži i u tom pogledu,” zaključuje Adnan.

Previous Mostar: Vedad Bašić i Igor Kazić pobjednici 454. skokova sa Starog mosta
Next Volkswagen bio spreman angažovati Schrödera i Putina u obračunu s Preventom

You might also like

Ekonomija/Biznis

Mljekari iz Gradačca prenose iskustva izvoza u EU; kompanija ‘MI99’ primjer uspjeha

  U pogonima gradačačke kompanije „MI99“ uspješno su organizovani treninzi pripreme malih i velikih proizvođača iz sektora mljekarstva za uslove izvoza na tržišta Evropske unije. Direktorica kompanije „MI99“ Indira Omeragić

MADE IN BOSNIA-387

Elin Motors Bosnia – U Živinicama proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta

  Elin Motors Bosnia od 2015. godine u Živinicama proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta. Dio matične austrijske kompanije, Elin Motors Bosnia prvo je sklapala rotore i statore koji se

Ekonomija/Biznis

Firma iz D. Vakufa kreće sa prvom isporukom namještaja od metala; počinju i proizvodnju ekskluzivnih drvenih kuća

Lider u oblasti drvne industrije u Bosni i Hercegovini, kompanija MALAK Janj d.o.o. Donji Vakuf  do kraja ove sedmice šalje svoju prvu isporuku namještaja od metala u iznosu od  52.000