Bosanski raketni bacač predstavljen na sajmu oružja u Maleziji

Bosanski raketni bacač predstavljen na sajmu oružja u Maleziji

 

Vojna industrija Bosne i Hercegovine iz godine u godinu bilježi napredak u proizvodnji različitih vrsta oružja i municije.

Na sajmu International Defense and Security Exhibition 2018 koji je održan od 16. do 19. aprila 2018. godine u Kuala Lumpuru, naše fabrike naoružanja predstavile su raketni bacač RPG-7MX2, kalibra 40 milimetara, sposobnim da uništi različite vrste oklopnih vozila i tenkova.

Kako piše portal Armyrecognition.com, riječ je moderniziranom sovjetskom raketnom bacaču RPG-7.

“RPG-7 MX2” je višenamjensko, lako pješadijsko oružje kojeg karakterizira lakoća korištenja, mobilnost, pouzdanost, niski troškovi održavanja, što ga svrstava među najpopularnija protivoklopna oružja u svijetu. Od municije koristi HEAT projektile (High explosive anti-tank) koji omogućavaju visoku penetraciju oklopa i potom eksploziju koja ubija članove posade. Također HEAT projektili pokazali su se odličnim u napadima na različita utvrđenja, bunkere pa čak i na pješadiju”, navodi portal.

Bosanski RPG-7 MX2 proizveden je potpuno korištenjem hladno valjane tehnike umjesto klasičnog izljevanja. Tehnologija kojom je izrađen RPG je strogo čuvana tajna, kao i procesi završne obrade.

Ono što je poznato je da bosanski RPG-7 MX2 raketni bacač je izuzetno izdržljiv i može izdržati više od 1.000 ispaljivanja prije nego li se pokvari. To mu omogućava veliku prednost nad sličnim proizvodima svjetske konkurencije.

“Velika kontrola kvalitete i rigorozna testiranja osiguravaju dugovječnost proizvoda”, navodi portal.

RPG-7 MX2 ima efektivni domet od 800 metara protiv statičnih meta, ali sve ovisi od tipa raketa koje se koriste i optike. Protiv meta koje su u pokretu, raketni bacač je efektivan do 400 metara.

Municija je relativno jeftina i jednostavna za korištenje.

Optika raketnog bacača ima posebno dizajniran nišan koji povećava šanse da prvi pogodak bude uspješan neovisno o vremenskim uslovima, da li je dan ili noć, ili pak loša vidljivost.

Optika, također, posjeduje LED osvjetljenje što štedi bateriju na raketnom bacaču, ima 2.3X približavanje sa poljem vidljivosti od 13 stepeni, prenosi Radio Sarajevo.ba.

Previous Promovisana knjiga ‘Zemlja planina Bosna i Hercegovina’
Next Bosanski Euro-Asfalt u Hrvatskoj potpisao ugovor vrijedan 220 miliona kuna

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

Bosna i Hercegovina jedina je država u okruženju koja ima suficit s Republikom Austrijom u robnoj razmjeni i u protekloj godini iznosio je 100 miliona eura. – To je izuzetak. Niti

MADE IN BOSNIA-387

Lađe Himze Bužimkića iz Bosanske Krupe plove Veronom, Temzom, Murom…

  Himzo Bužimkić (50), jedan od najboljih lađara Bosanske Krupe i šire, izradom ovog prepoznatljivog simbola Unsko-sanskog kantona i cijele države, izradom lađa se bavi još od 16. godine. Prvu

MADE IN BOSNIA-387

Prototip bosanskog respiratora ulazi u fazu kliničkog ispitivanja

U prisustvu britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Matta Fielda, Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) iz Ujedinjenog Kraljevstva, kompanija TMD Group d.o.o. Gradačac i Univerzitetski klinički centar