Bosanski sirevi: Blago koje vrijedi čuvati

Bosanski sirevi: Blago koje vrijedi čuvati

Proizvodnja autohtonih sireva u Bosni i Hercegovini ima dugu tradiciju, a BH farmeri su njeni čuvari, piše farmabih.ba.

Autentične varijacije bosanskohercegovačkih sireva su ono što dobijete kad se spoje klima i vegetacija planinskih predjela Bosne ili krških polja Hercegovine, sa tradicijom proizvodnje sira, koja se njeguje i prenosi sa generacije na generaciju.

Sireve možete pronaći u svakom kutku Bosne i Hercegovine, a neki od njih već nose imena gradova i regija u kojima se proizvode. To je slučaj sa poznatim travničkim i livanjskim sirevima, prepoznatljivim po specifičnim aromama i posebnim receptima, te začinjeni sa nekoliko tajni. Iako su samo ove dvije vrste sira brendirane i drugi proizvođači rade na zaštiti izvornosti porijekla svojih proizvoda.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 1594389410-bh-sirevi-blago-koje-vrijedi-cuvati.jpg

BH put sira

Kada biste krenuli u turneju po Bosni i Hercegovini u potrazi za sirevima, to bi moglo izgledati ovako, mada ni tada ne bi uspjeli sve da probate. Na 1.200 metara nadmorske visine, na planini Kupres, u središnjoj Hercegovini, postoje 92 različite biljke od kojih su 25 endemske. Sve one utiču na kvalitet dobro poznatih Kupres Milch sireva.

Ako krenete na jugozapad, imat ćete priliku da probate poznati Livanjski sir. On je izrađene po stoljetnoj recepturi, koju su u BiH donijeli franjevci  iz Švicarske, a koje je danas usavršila i dalje primjenjuje obitelj Puđa. Livanjski sir jedan je od najkvalitetnijih sireva u BiH, a stoljetna tradicija ga svrstava u autohtone.

Na zapadu Bosne i Hercegovine srest ćete 100 razigranih holandskih koza, koje su zaslužne za nastanak dobro poznatih Nana Kaas sireva, a kada ste već tu morate također probati i  njihov sladoled od kozijeg mlijeka, što je izuzetna i jedinstvena poslastica.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 551-visuals-pr-3-3-1594389591.jpg

U centralnoj Bosni nalazi se porodična mljekara Fojnica Milk. Tu se prerađuje mlijeko i proizvode se tradicionalni sirevi i drugi mliječni proizvodi po autentičnim receptima.

Krećući se prema sjeveroistoku, Farma Milo Selo u blizini Lukavca, mjesto je porijekla različitih proizvoda od kozijeg mlijeka, domaćeg povrća, voća i drugih eko proizvoda. Netaknuta priroda Milog sela, te šadrvani smješteni pored samih potočića, pašnjaka i sportski tereni sa raznim sadržajima, idealni su za odmor i rekreaciju u prirodi, kako za djecu, tako i za odrasle.

Kada se zaputite ka jugostočnim predjelima, obavezno posjetite mljekaru Perfetto Plus, gdje možete provesti sate birajući savršen sir jer će vam ponuditi više od 20 vrsta različitih sireva, uključujući i tradicionalni hercegovački sir iz mijeha, onakav kakvog su pravili ilirski pastiri.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je 551-visuals-pr-3-2-1594389590.jpg

Plakete i medalje

Mnoge mljekare koje proizvode ove sireve redovno osvajaju plakete i medalje na međunarodnim sajmovima i festivalima hrane koji prepoznaju kvalitet BH sireva.

Ukoliko dosad niste, trebate otkriti zašto su zaslužili te medalje, a ako jeste, onda znate zašto treba što ćešće uživati u tim predivnim okusima. Konzumiranjem sireva iz lokalne proizvodnje podržavamo naše gospodarstvo i marljive poljoprivrednike, koji za sve nas pripremaju najukusnije proizvode i tradiciju proizvodnje sira održavaju u životu.

Previous Srbljanović: Godišnjica najsramnijeg zločina u naše ime – genocida u Srebrenici
Next Nova pobjeda bosanske pameti: “Metalno” iz Zenice – iz stečaja u Boing

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Crijep koji topi snijeg: Milion eura za još jednu bh. inovaciju i početak proizvodnje

Da Bosni i Hercegovini zaista ne nedostaje entuzijasta i ljudi koj se ne boje sanjati, potvrđuje i priča Harisa Hamzića. Hamzić, zajedno sa svojim prijateljima Erminom Šunjom i Belminom Adilovićem,

BH RAZGLEDNICA

Nova atrakcija iznad Sarajeva: Naredne godine bit će otvoren “Vidikovac”

Grad Sarajevo počinje sa izgradnjom novog objekta “Vidikovac”, kultnog okupljališta Sarajlija na mjestu sa kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine, poručio je danas na konferenciji

Ekonomija/Biznis

Novi pogon u Bosnalijeku. Izvjesno širenje na tržišta Azije, SAD-a, Nigerije…

Bosnalijekov novi proizvodni pogon za nesterilne polučvrste i tečne forme lijekova svečano je danas otvoren u Sarajevu, čime će ova farmaceutska kompanija proizvoditi 34 miliona pakovanja što je za pet