Bosanski sudija u Evropskom sudu za ljudska prava: Srbija hapsi mimo sporazuma

Bosanski sudija u Evropskom sudu za ljudska prava: Srbija hapsi mimo sporazuma

“Stvari su vrlo jednostavne u slučaju hapšenja Edina Vranja, samo ako hoćemo da otvorimo oči i da vidimo ono što se vidi. Imate državu koja hapsi državljanje druge države, uprkos protokolu koji postoji između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Specijalnog tužilaštva Srbije da se to neće raditi na taj način i gdje je tačno i vrlo jasno propisano kako će se voditi ti postupci i kada koja država, u kom momentu može reagovati i sa kakvim mjerama”, istakao je Faris Vehabović, sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, gostujući u dijaloškoj emisiji Odgovorite ljudima na FTV, te dodao:

“S druge strane imate ljude koji su i presuđeni ratni zločinci ili se protiv njih vodi postupak pred sudovima Bosne i Hercegovine za ratne zločine, a koji se slobodno šetaju po Srbiji i to govori o odnosu te države prema Bosni i Hercegovini i na koji način je posmatra, odnosno na koji način želi u budućnosti da je tretira, tj. da je tretira sa jednim omalovažavanjem, bez onog suštinskog, iskrenog, ravnopravnog odnosa. Poenta problema jeste u nedemokratičnosti koja je evidentna u nepoštivanju vladavine prava, da se ugovori i dogovori moraju poštivati, da je to osnovna demokratska kultura svakog društva, države, ako zaista želi da ponese taj epitet demokratske države.”

Vehabović pojašnjava da je u protokolu vrlo jasno definisano u kom slučaju Srbija može uhapsiti građane Bosne i Hercegovine, odnosno samo onda kada je zločin počinjen na teritoriji Srbije.

“U ovom slučaju se uopšte ne stavljaju na teret zločini koji su se desili na teritoriji Srbije, a i sama Republika Srbija kaže da nije uzela učešće u ratovima u Bosni i Hercegovini, pa ne znam onda ni kako bi se zločin mogao desiti na teritoriji Srbije od nekog državljanina Bosne i Hercegovine.”

Ističe da je vrlo jasno da se omalovažava Bosna i Hercegovina.

“Ja zaista ne želim da sumnjam u zvanična saopštenja institucija Bosne i Hercegovine. Ako institucija moje države kaže na koji način se nešto desilo, ja zaista vjerujem prije svega tom saopštenju, a ne saopštenju bilo koga ko dolazi iz neke druge države. Dakle, ovo je samo jedan odnos omalovažavanja. Postupak ambasadora je isto tako omalovažavanje institucija i omalovažanje države. Vrlo je jasno da se od strane barem jednog susjeda, a možemo reći i susjeda, Bosna i Hercegovina posmatra kao jedna nedovršena država i tretiraju je na taj način.

Mislim da su potpuno u krivu i da to više govori o njima nego o samoj Bosni i Hercegovini koja funkcioniše onako kako funkcioniše, ali aposlutno nemam nikakve sumnje da će sasvim uspješno da odgovori na ovakve izazove koji jesu ozbiljni, ali nisu nepremostivi. Podsjećam, uvijek postoje i drugi instrumenti koji nisu samo u okviru nacionalnih država.”

– Postoje međunarodni sudovi gdje se mogu ostvariti prava, tako da se ne treba zanositi i misliti da se stvari mogu tek tako, na taj jedan nedemokratski način, raditi i da se ugovori bez bilo kakve kazne mogu kršiti – istakao je.

Previous Džindić posjetio kompaniju Termoglas: Impresivno vidjeti da u Bosni i Hercegovini ovakva proizvodnja postoji
Next Obilježen Dan oslobođenja općine Ključ

You might also like

NAŠI DANI

Po 500 KM od Općine Novi Grad dobit će još 35 porodica sa troje i više djece

U Općini Novi Grad jučer je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu simbolične pomoći od po 500 KM za 35 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće,

RIJEČ

Pismo jedne majke i supruge branioca: ‘Zašto ljudi nemaju osjećaj bar za djecu poginulih?’

Javila nam se jedna povrijeđena majka, supruga poginulog borca Armije RBiH sa zvorničke teritorije. Usljed zapostavljenosti porodica šehida i poginulih boraca, ponukana načinom obilježavanja određenih godišnjica (konkretno obilježavanja odbrane Kula

NAŠI DANI

Bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije suočeni s doživotnim zatvorom

U završnim riječima na drugom haškom suđenju šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišići i Franku Simatoviću tužilaštvo je tražilo kaznu doživotnog zatvora za obojicu, a njihove odbrane potvrđivanje oslobađajuće presude.