Bosanski učenici osvojili 7 medalja na internacionalnim olimpijadama iz matematike i informatike

Bosanski učenici osvojili 7 medalja na internacionalnim olimpijadama iz matematike i informatike

Na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, naši učenici su ostvarili historijski rezultat.

Naime, prvi put se desilo da čak 5 od 6 učenika osvoji medalju. Do sada se u 4 navrata dešavalo da naša ekipa osvoji 4 medalje (2000, 2016, 2017, 2018), ali nikada 5!

Bronzane medalje su osvojili Marko Vučić, Boris Stanković, Dejan Stanković, Jovan Vuković i Faik Tahirović, dok je Marko Jojić osvojio pohvalu. Lideri ekipe su bili Bojan Pažin i Admir Beširević.

Čestitke učenicima i liderima, te puno sreće u narednim godinama. Nadamo da će ova mlada ekipa u budućnosti ostvariti još bolje rezultate – saopćilo je Udruženje matematičara Kantona Sarajevo.

HARIS I ADMIR OSVOJILI BRONZANE MEDALJE

Od 13. do 19. septembra ove godine održana je Internacionalna olimpijada iz informatike, najprestižnije takmičenje iz informatike za srednjoškolce.

HARIS I ADMIR OSVOJILI BRONZANE MEDALJE

Učenici Druge gimnazije Haris Imamović i Admir Zatega osvojili su dvije bronzane medalje i tako pokazali izuzetan talenat i smisao za rješavanje najkomplikovanijih informatičkih i algoritamskih  zadataka, te svoju kompetentnost na svjetskoj IT sceni. 

Pored Admira i Harisa, na olimpijadi je učestvovala i učenica  naše škole Emira Ibrahimović, kao i Alen Hodžić, takmičar iz Ključa.

Ovogodišnja olimpijada trebala se održati u Singapuru, no zbog pandemije koronavirusa održana je online.

Učenici Druge gimnazije za takmičenje su se pripremali pod mentorstvom profesora Aide Arnautović, Tine Alibašić i Adnana Šalake, te nisu dozvolili da epidemija uspori njihov napredak. Naime, ove godine je postignut rekordni uspjeh za našu državu.

Ovo je prvi put da takmičari iz naše zemlje osvajaju dvije medalje u istoj godini na Internacionalnoj olimpijadi, a uspjeh je još veći ako se uzme u obzir da su to učenici iste škole.

Čestitamo našim učenicima i profesorima i želimo im još mnogo uspjeha u budućnosti. Učenici naše škole pokazali su da, bez obzira na trenutno stanje u svijetu, upornost i zalaganje se itekako isplate. Nadamo se da će ovi sjajni rezultati mladih informatičara Druge gimnazije biti inspiracija za druge učenike da se bave infomatikom i učestvuju na takmičenjima – navode iz sarajevske Druge gimnazije.

Previous Zenica: Mašinski i Medicinski fakultet planiraju izradu ortopedskih pomagala
Next Igman: Pri kraju radovi na izgradnji hotela vrijednog 14 miliona BAM

You might also like

Ekonomija/Biznis

Privredni sektor nudi bolju budućnost omladini u Goraždu

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ u Goraždu jedina u Bosni i Hercegovini nudi zanimanje obrađivač plastike. To je tražen posao. Dušan Lorić je učenik prvog razreda Srednje stručne škole „Džemal

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi inovatori iz Srebrenice: Marica i Haris osmislili ‘pametni kontejner’

Marica Milosavljević i Haris Mujić, sedamnaestogodišnjaci iz Srebrenice, osmislili su pametni kontejner “Smećko“, sa kojim su proteklog vikenda učestvovali na Start Me Up High School, najvećem takmičenju srednjoškolaca u Bosni

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliki uspjeh Bosanke Armine Mačković: Zlatna medalja na Izložbi inovacija u Istanbulu

Magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković dobila je zlatnu medalju na Drugoj istanbulskoj izložbi inovacija, za novi građevinski materijal i blokove koji se brže i lakše zidaju. Blokovi se