Bosanski vladar prvi put predstavljen u stripu – “Kulin ban – Tajna slanih izvora”

Bosanski vladar prvi put predstavljen u stripu – “Kulin ban – Tajna slanih izvora”

Svjetski dan muzeja – 18. maj, u Muzeju grada Zenica nastavljaju obilježavati s nekoliko današnjih programa za najmlađe te odrasle, kazao je za Fenu direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević.

Pedagogica Lejla Agić, napominje Jašarević, u malom muzejskom kutku priredila je radionicu: “Notarijat u duhu srednjeg vijeka”, koja će početi u 11.00 sati te u sklopu koje će ugostiti osnovce nekoliko zeničkih škola.

– Notarijat je onakav kakav je bio nekada, u doba Kulina bana u srednjovjekovnoj Tvrđavi Vranduk. Tu će se mališani učiti umijeću notara, praviti pečate… da i na taj način dožive kako su živjeli njihovi preci – kaže Jašarević.

U večernjim satima, s početkom u 19.00, predstavit će i izložbu stripa Ismeta Erdića “Kulin ban – Tajna slanih izvora”.

– Ovo je prvi put u historiji Bosne i Hercegovine da je neko Kulina bana predstavio i u ovom medijumu, znači, u “Devetoj umjetnosti”. Poslije te izložbe predstavit ćemo i etnografsku knjigu “Bistrica – mjesto kod Zenice”, autora Vernesa Menzilovića.

Bistrica je u blizini Vranduka pa vidite da smo sve programe vezali za srednjovjekovnu Tvrđavu Vranduk i da o našoj baštini govorimo u maniru naše tradicionalne manifestacije: “Tragovima bosanskog kraljevstva”- istakao je Jašarević.

Podvlači kako su Svjetski dan muzeja počeli obilježavati još krajem aprila, regionalnom manifestacijom “Noć tvrđava”, u sklopu koje su u Tvrđavi Vranduk otvorili i srednjovjekovno Trgovište. Gostima su, dodaje, bili upriličili i srednjovjekovnu zabavu- gađanje lukom i strelom, takmičenje u trčanju u vrećama, potezanje konopca, nabacivanje potkova (karike na marike) te kušanje jela srednjovjekovne kuhinje i slušanje srednjovjekovne muzike.

U okviru 25. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, napominje, već su održali tri promocije knjiga regionalnih pisaca iz Srbije i Crne Gore, koji se “uklapaju u kontekst Tragova bosanskog kraljevstva i program Svjetskog dana muzeja”.

(MiruhBosne/Fena)

Previous Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta Snaga domovine: 200.000 birača iz dijaspore promijenilo bi politički pejzaž u domovini
Next Čapljina miriše na "Lastu": Svečano otvorena fabrika koja će oživjeti Hercegovinu -

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Gazi Husrev-begova emernama: Akt civilizacijske tolerancije

Emernama je najstariji dokument Historijskog arhiva Sarajevo, a izdao ju je Gazi Husrev-beg vlastima Fojnice i Kreševa. Historija Osmanskog carstva, osim historije osvajanja, podjednako je i priča o tolerantnosti i

HISTORIJA

Balkanski grad u osmanskom periodu (XV i XVI stoljeće)

Karakteristika dijelova za stanovanje jeste obilje zelenila i vode. Podizane su brojne česme, šadrvani, a gdje god je bilo moguće, gradilo se uz tekuću vodu. Tamo gdje nije bilo vode,

BAŠTINA

OGROMAN ILIRSKO-HELENISTIČKI GRAD DREVNIH DAORSA KRIJE SE IZNAD CENTRA ČAPLJINE

POTPUNO ZABORAVLJENI ‘ČAPLJINSKI DAORSON’ – tzv. ‘MALA’ GRADINA, MONUMENTALNA MEGALITSKA PORUŠENA I DEVASTIRANA GRAĐEVINA NUŽNA ŠTO HITNIJE ZAŠTITE I VALORIZACIJE!; Nevjerojatna, najnovija spoznaja rezultirana obilaskom od ranije poznate tzv.Male gradine