Bosansko porijeklo: Hušić ponovo izabran u parlament Australije

Bosansko porijeklo: Hušić ponovo izabran u parlament Australije

Edham Nurredin Husić (Ed Hušić), ponovo je izabran u parlament Australije.

Hušić je član Laburalističke stranke novog premijera – Anthony Albanese. Ta stranka se vratila na vlast nakon skoro deceniju.

Hušićevi su odselili u Australiju 60-ih godina prošlog vijeka, a na to je ovaj političar podjetio na svom Facebook profilu.

On je i 2010. godine izabran za poslanika u australskom parlamentu. 2013. godine, Hušić je postao prvi musliman koji je položio zakletvu u prednjoj klupi australijske savezne vlade, kao parlamentarni sekretar premijera i parlamentarni sekretar za širokopojasnu vezu, položivši zakletvu na Kur’anu.

Bio je prozivan od oponenata u australijskoj javnosti zbog svog porijekla.

2012. godine parlament Australije usvojio je Rezoluciju o Srebrenici, kojom se potvrđuje odluka Međunarodnog suda u Hagu da je u Srebrenici jula 1995. počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom zaštićene enklave.

Tom prilikom predsjednica Vijeća bosanskih organizacija Australije Senada Softić-Telalović zahvalila je i parlamentarnom zastupniku Edu Hušiću.

Hušićeva sestra Sabina bila je zamjenica šefa kabineta, tada opozicionog lidera a sadašnjeg premijera Anthonyja Albanesea, od maja 2019. do novembra 2020.

Hušić je rođen u Sidneju (Sydney) 1970.

Previous Komšić: Bosna i Hercegovina će biti građanska država, kad - tad. Zato se vrijedi boriti
Next Na današnji dan '92., nakon 12 dana okupacije, oslobođena je Kalesija

You might also like

NAŠI LJUDI

Bosanka prodala kuću suosnivaču WhatsAppa za 87 miliona dolara

Jan Koum, suosnivač WhatsAppa, platio je 87 miliona dolara za vilu u Malibuu, u Kaliforniji, odmah pored one koju već posjeduje. Prodavač je Diana (Sanela) Jenkins, bosanska poduzetnica i filantrop.

NAŠI LJUDI

Irhad Mutić, glumac koji karijeru gradi u SAD – želja mu velika povratak u Bosnu

Irhad Mutić, američki glumac, režiser, producent i scenarist porijeklom iz Jajca, za Oslobođenje govori o karijeri koju gradi u gradu filma Los Angelesu Irhad Mutić je američki glumac bosanskog porijekla,

NAŠI LJUDI

Bosanska škola u Australiji – most ljubavi prema Bosni i Hercegovini

Matursko veče 15. generacije učenika škole bosanskog jezika u Viktoriji U petak uveče, 18. decembra 2020. godine u svečanoj sali velelepnog zdanja Grand Stars Recepton u Sjevernoj Altoni u Melbournu,