Bosanskohercegovački izvoz ove godine će premašiti 12 milijardi BAM

Bosanskohercegovački izvoz ove godine će premašiti 12 milijardi BAM

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Ahmet Egrlić izjavio je danas da očekuju da će bosanskohercegovački  izvoz ove godine premašiti 12 milijardi KM.

“Izvoz iz BiH je u toku ove godine rastao i prvi put u aprilu premašio jednu milijardu KM na mjesečnom nivou, te nastavio taj trend kroz maj, juni i juli. U augustu je došlo do blagog smanjenja, ispod jedne milijarde KM, ali do kraja godine očekujemo da će se nastaviti ovaj trend rasta i da ćemo zasigurno preći 12 milijardi KM na kraju godine”, istaknuo je Egrlić.

U prošloj godini smo, po njegovim riječima, kada je riječ o izvozu, prvi put prešli deset milijardi KM, odnosno izvoz je iznosio oko 11,5 milijardi KM.

Pokrivenost uvoza izvozom je oko 63 posto, glavno je tržište EU koje 70 posto zastupljeno u ukupnom izvozu, a najbolju pokrivenost uvoza izvozom imamo sa Austrijom, Njemačkom, Italijom, itd. Sa zemljama regiona imamo najveću vanjskotrgovinsku razmjenu.

“BiH je neophodno brendirati kao državu iz koje dolaze kvaliteteni proizvodi, a ekonomska diplomatija treba napraviti pretpostavke za dalje razvijanje poslovanja i izvoza bh. kompanija. Zaključak je da izvoznici ne propadaju nego konstantno rastu i zbog toga im treba pružiti podršku”, istaknuo je Egrlić.

Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC i VTKBiH danas su predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu u okviru projketa „100 najvećih u BiH”. Najuspješnijim kompanijama priznanja će biti uručena sutra na svečanosti u Sarajevu.

Previous Novalić: Ovo je po svim pokazateljima ubjedljivo najuspješnija Vlada FBiH
Next Kako su političari ukrali pobjedu Armiji Bosne i Hercegovine: “Simbol otpora” – 4. epizoda

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Bosanskoj Krupi metalna industrija doživljava ekspanziju

  U ovoj Općini metalna industrija u posljednjih nekoliko godina doživjela je potpunu ekspanziju, tako da se uz tradicionalni drvni i poljoprivredni sektor svrstala u red strateških grana privrede u

Ekonomija/Biznis

U Dubaiju otvoren sajam EXPO 2020

Najpoznatiji svjetski sajam poduzetništva EXPO 2020 otvoren je večeras u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na ovom sajmu, zahvaljujući Vladi, ali i Skupštini Kantona Sarajevo, predstavit će se i bosanskohercegovački

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

Bosna i Hercegovina jedina je država u okruženju koja ima suficit s Republikom Austrijom u robnoj razmjeni i u protekloj godini iznosio je 100 miliona eura. – To je izuzetak. Niti