Bosanskohercegovački izvoz ove godine će premašiti 12 milijardi BAM

Bosanskohercegovački izvoz ove godine će premašiti 12 milijardi BAM

 

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Ahmet Egrlić izjavio je danas da očekuju da će bosanskohercegovački  izvoz ove godine premašiti 12 milijardi KM.

“Izvoz iz BiH je u toku ove godine rastao i prvi put u aprilu premašio jednu milijardu KM na mjesečnom nivou, te nastavio taj trend kroz maj, juni i juli. U augustu je došlo do blagog smanjenja, ispod jedne milijarde KM, ali do kraja godine očekujemo da će se nastaviti ovaj trend rasta i da ćemo zasigurno preći 12 milijardi KM na kraju godine”, istaknuo je Egrlić.

U prošloj godini smo, po njegovim riječima, kada je riječ o izvozu, prvi put prešli deset milijardi KM, odnosno izvoz je iznosio oko 11,5 milijardi KM.

Pokrivenost uvoza izvozom je oko 63 posto, glavno je tržište EU koje 70 posto zastupljeno u ukupnom izvozu, a najbolju pokrivenost uvoza izvozom imamo sa Austrijom, Njemačkom, Italijom, itd. Sa zemljama regiona imamo najveću vanjskotrgovinsku razmjenu.

“BiH je neophodno brendirati kao državu iz koje dolaze kvaliteteni proizvodi, a ekonomska diplomatija treba napraviti pretpostavke za dalje razvijanje poslovanja i izvoza bh. kompanija. Zaključak je da izvoznici ne propadaju nego konstantno rastu i zbog toga im treba pružiti podršku”, istaknuo je Egrlić.

Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC i VTKBiH danas su predstavili rezultate rangiranja bh. kompanija po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka za 2017. godinu u okviru projketa „100 najvećih u BiH”. Najuspješnijim kompanijama priznanja će biti uručena sutra na svečanosti u Sarajevu.

Previous Novalić: Ovo je po svim pokazateljima ubjedljivo najuspješnija Vlada FBiH
Next Kako su političari ukrali pobjedu Armiji Bosne i Hercegovine: “Simbol otpora” – 4. epizoda

You might also like

Ekonomija/Biznis

Milkos planira graditi stambeni kompleks na Pofalićima

Direktor sarajevske mljekare Milkos Aldin Fakić je uoči početka javne rasprave komentarisao namjeru kompanije Green City, koja je u vlasništvu mljekare, njihovu namjeru da se na mjestu nekadašnje industrijske zone

Ekonomija/Biznis

Mladi postaju okosnica razvoja firme “Zrak” d.d. Sarajevo: Još 11 pripravnika započelo obuku uz podršku Općine Novi Grad

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Ismo Hebibović, direktor firme namjenske industrije “Zrak” d.d. Sarajevo, potpisali su sa jedanaest mladih ljudi, ugovore za obavljanje pripravničkog staža, odnosno prekvalifikaciju

Ekonomija/Biznis

TTU Energetik vraća sjaj starog tuzlanskog giganta: Za dvije godine uposleno 168 radnika

  Za samo dvije godine rada, Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla, već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnjeg tvornice na čijim temeljima je otvorena. Na pet hiljada metara kvadratnih,