Bosna i Hercegovina će dobiti plin koji nije ruski

Bosna i Hercegovina će dobiti plin koji nije ruski

Danas su isporuke ruskog plina za našu zemlju bile prepolovljene.

Problemi Bosne i Hercegovine vezani za ruski plin nisu od jučer, a pozitivna je stvar da naša država gleda i druge pravce za dotok ovog energenta.

Radi se o gasovodu koji će povezati transportne gasovode Hrvatske i Bosne i Hercegovine tj. PLINACRA i BH-Gasa. 

Ovo je projekat koji svojom dužinom spada u projekte sa najdužom projektiranom linijskom trasom u Bosni i Hercegovini, otpočeo je 2019. godine. Izrada dokumentacije je započela u augustu 2019. godine i kao što je i planirano, Idejni projekat plinovoda Južna interkonekcija je završen i isporučen korisniku BH-Gas 30. aprila 2020. godine.  Ovaj projekat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine proglašen projektom od strateškog značaja, a BH-Gas je zadužen za njegovu implementaciju.

Realizacijom projekta Južna interkonekcija će se omogućiti integracija Bosne i Hercegovine tržišta sa Evropskim tržištem prirodnog gasa povezivanjem transportnih sistema prirodnog gasa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te diverzifikacija pravaca i izvora snabdijevanja prirodnim gasom (LNG Krk, Kaspijska regija (projekat IAP), evropska čvorišta za trgovinu gasom), uz povećanje sigurnosti snabdijevanja.

Ujedno, projekat Južna interkonekcija je dio i neodvojivi krak gasovoda IAP čijom realizacijom, a kako je to saopceno sa posljednjeg sastanka u Azerbejdžanu, Bosna i Hercegovina će imati priliku i za kupovinu prirodnog gasa sa gasnih polja ove zemlje. 

Projekat sa BiH strane podrazumjeva izgradnju gasovoda granica HR/BiH – Posušje – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar.

Podrška EU

-Prije par mjeseci iz BH Gasa obavijestli su da je Evropska komisija usvojila sveobuhvatan plan za Zapadni Balkan, te dala prijedlog za dodjelu 9 milijardi eura bespovratnih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA III za period 2021. do 2027. godine.

Plan obuhvata deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, od kojih je za BH-Gas značajna održiva transportna i energetska povezanost.

S tim u vezi, u okviru Inicijative 5, a slijedeći EU politike za čistu energiju koja podrazumjeva prestanak korištenje uglja, u planu je realizacija projekta gasovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatska.

Projekat Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatska je u funkciji povezivanja transportnih sistema Bosne i Hercegovine i Hrvatske, s ciljem obezbjeđenja sigurnog i pouzdanog snabdjevanja prirodnim gasom primarno postojećih potrošača, diversifikacije izvora (gas iz Kaspijske regije preko IAP projekta, LNG sa Terminala Krk, gasna čvorišta Zapadne Evrope) i pravaca snabdjevanja i u konačnici integracije sa transportnim mrežama Zapadne Evrope.

Incijativa 5 se odnosi i na dovršetak Jonsko-jadranskog projekta (IAP), koji podrazumjeva izgradnju gasovoda od Albanije, gdje se povezuje sa Trans-jadranskim gasovodom (TAP), preko Crne Gore do postojećeg transportnog sistema u Hrvatskoj. Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta.

Istovremeno realizacijom projekta Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska stvaraju se uslovi za ispunjenje ciljeva EU politike (prestanak korištenja uglja), odnosno obezbjeđuju se uslovi za korištenje ekološki povoljnog energenta u svim sektorima potrošnje, posebno u sektoru široke potrošnje u gradu Sarajevo, uključujući i mogućnost pouzdanog i sigurnog snabdjevanja budućih potrošača kao što su su postrojenja za proizvodnju električne energije i toplote iz prirodnog gasa.

Realizacija IAP projekta je od samog početka podržana od strane BH-Gasa i sve je spremno za formiranje IAP Kompanije (Plinacro – HR, BH-Gas – BiH, Montenego Bonus – CG i Albgaz – AL) s ciljem ubrzanja svih neophodnih aktivnosti i dobivanja EU podrške do konačne realizacije.

Ostalo je još da Crna Gora da svoj pristanak i nakon toga kompanija za provedbu IAP projekta može početi sa radom, a sjedište kompanije je dogovoreno i biti će u Splitu-Hrvatska.

Pomoć EU kroz odobreni fond će biti taj novi zamah koji je trebao i IAP projektu i Južnoj gasnoj interkonekciji. 

Previous Moskva se sveti Sarajevu! Rusija smanjila isporuku plina za Bosnu i Hercegovinu
Next Laboratorija iz SAD-a dokazala snažno inhibitorno djelovanje Lysobact spreja

You might also like

Ekonomija/Biznis

Klompe iz Bosne i Hercegovine odlaze u cijeli svijet (Video)

Klompe koje se proizvode u Turbetu kod Travnika izvoze se u cijeli svijet. Ova firma godišnje proizvede oko 60 hiljada pari klompi a 45 radnika imaju sve uvjete za rad.

Ekonomija/Biznis

Bosanska kompanija učestvuje u izgradnji dionice autoputa kroz Sloveniju: Posao vrijedan 15 miliona KM

Slovenski premijer Miro Cerar prisustvovao je na otvorenju radova 13,3 kilometara duge dionice na dijelu autoputa Hamburg – Solun kroz Sloveniju na dionici Draženci – Gruškovje, a na kojoj dio

Ekonomija/Biznis

Sarajevo: Kako su dva brata za tri godine napravila multimilionsku kompaniju

  Iako postoji samo tri godine, sarajevska kompanija već sada u Bosni i Hercegovini postavlja svjetske standarde u poslovanju Nastala u maju 2015. godine, za samo tri godine kompanija Ministry of