Bosna i Hercegovina i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz

Bosna i Hercegovina i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su zajednički Granični prijelaz „Vraćenovići“ na putu Bileća – Nikšić, čime je pojednostavljen prelazak granice između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predsjedavajući Tegeltija istakao je da je otvaranje ovog graničnog prijelaza, u koji je investirano više od 2,5 miliona eura,  jedan u nizu uspješno realiziranih projekata BiH i Crne Gore sa EU. Izrazio je uvjerenje da ovo nije posljednji zajednički projekt, te da će u narednim godinama uslijediti još veći projekti koji će biti uspješno realizirani.

“Želim posebno da se obratim graničnim policajcima i carinicima Crne Gore i BiH koji već više od 20 godina zajedno omogućavaju nesmetan prolaz ljudi i robe na ovim prostorima, jer su oni ti koji su omogućavali da naša privreda sarađuje, a naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uvjetima, ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove”, poručio je predsjedavajući Tegeltija.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku saradnju, te da su za to neophodni infrastruktura i granični prijelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i privrednicima koji žele uspješno da rade, ali koji će biti prepreka ilegalnoj  trgovini i ljudima i robom.

On je najavio da će 2021. godine početi izgradnja puta od Foče do Šćepan-Polja, u okviru projekta EU, izrazivši nadu da će svi granični prijelazi biti modernizirani i otvoreni do 2024. godine.

Zajednički granični prijelaz “Vraćenovići” izgrađen je na teritoriji Crne Gore, a integracijom dva granična prijelaza u jedan zajednički, u kojem od danas rade granične službe BiH i Crne Gore, principom jednog zaustavljanja, pojednostavljen je prelazak granice između dvije zemlje.

Ovaj savremeni granični prijelaz površine je 9.000 kvadratnih metara, sa tri ulazne i tri izlazne trake, kao i jednom posebnom trakom za teretna vozila.

Izgradnja objekta zajedničkog graničnog prijelaza “Vraćenovići” počela je krajem februara od kada je bio zatvoren zbog izgradnje saobraćajne infrastrukture.

Previous Vizija Joea Biddena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom
Next ‘Nigdje toliko duše kao u Bosni’ - Stefan Simić

You might also like

NAŠI DANI

‘Divan čovjek’: Al Jazeerin Samer Abu­daqa ubijen u izraelskom napadu

“Al Jazeera Media Network najoštrije osuđuje napad izraelskih dronova na školu u Gazi koji je rezultirao ubistvom snimatelja Samera Abudaqe.” “Mreža smatra Izrael odgovornim za sistemsko ciljanje i ubijanje novinara

NAŠI DANI

Njemačka ministrica u Beogradu: Svi se moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine

Ministrica spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok istakla je da narodi na Zapadnom Balkanu dobro razumiju šta znači rat i da je zbog toga važno očuvati mir u regionu. Ona je

NAŠI DANI

Bilbord kampanja “Dobro došli u domovinu” na graničnim prijelazima

Bilbord kampanja Pokreta Snaga Domovine “Dobro došli u domovinu” je startala, a bilbordi su postavljeni na graničnim prijelazima ili u mjestima koja su blizu graničnih prijelaza u Bosni i Hercegovini.