Bosna i Hercegovina je država koja nijednog trenutka nije bila bez testova

Bosna i Hercegovina je država koja nijednog trenutka nije bila bez testova

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je ukupno 1.030 osoba, od kojih je 27 pozitivnih na koronavirus, kazao je danas Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

“S današnjim danom, u Federaciji BiH je testirano ukupno 17.295 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 918 osoba”, rekao je Čerkez.

Posmatrano po kantonima, istakao je da je u Hercegovačko-neretvanskom registrovana 261 pozitivna osoba na koronavirus, Zeničko-dobojskom 180, Sarajevskom 115, Unsko-sanskom 91, Zapadnohercegovačkom 84, Tuzlanskom 81, Srednjobosanskom 40, Bosansko-podrinjskom kantonu 22 i Posavskom tri pozitivna slučaja.

“Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, trenutno imamo hospitalizirana 46 pacijenta koji su pozitivni, od kojih su četiri na respiratoru. Ukupno, broj smrtnih slučajeva je 33, od kojih 19 muškaraca i 14 žena”, kazao je Čerkez.

Čerkez je zamolio građane Federacije BiH da se pridržavaju propisanih pravila uoči prvomajskih praznika.

Novom naredbom koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana maja zabranjuje se kretanje od 22.00 do 5.00 sati ujutro na području Federacije BiH.

Govoreći o testiranjima podvukao je da Federacija ima sasvim adekvatan broj testiranja navodeći da je do sada 17.295 osoba testirano.

Najavio da će biti određena testiranja uslovljena sada kada dođe do popuštanja mjera prema određenim servisima i uslugama.

– Od početka pandemije testiranja su se vršila po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Sada se vrše masovnija testiranja u odnosu na raniji period. Tako su rađena programska testiranja prema zdravstvenim, socijalnim ustanovama, staračkim domovima i onima koji su u najvećem riziku u trgovačkim centrima sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu – dodao je Čerkez na pres-konferenciji u Vladi FBiH.  

Previous Srbija: Kultura sjećanja kao kultura laži
Next Tim KBZ-a uspješno porodio ženu pozitivnu na kakoronavirus

You might also like

NAŠI DANI

Ugledna novinarka: Kada sam izvještavala o genocidu i etničkom čišćenju u Bosni naučila sam da nikad ne treba izjednačavati žrtvu i tiranina

Ugledna novinarka Christiane Amanpour otkrila je u utorak navečer, tokom dodjele Međunarodne nagrade za slobodu štampe, što je naučila tokom rata u Bosni i Hercegovini i što joj je i

NAŠI DANI

Izetbegović na HRT-u: Priče o ‘trećem entitetu’ besmislice. Pelješki most se ne može graditi dok se ne riješi granica

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović gostovao je u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva“. Ove godine navršava se osam godina otkako Izetbegović obnaša dužnost u Predsjedništvu BiH iz reda bošnjačkog naroda. U sljedećem izbornom

NAŠI DANI

Reisu-l-ulema nakon napada na džemat IZ u Bielefeldu: IZ u BiH ima puno povjerenje u njemačke institucije

Povodom napada na Islamski kulturni centar Bošnjaka u Bielefeldu oglasio se reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović te osudio ovaj vandalski čin ali istaknuo i povjerenje u njemačke institucije: – Islamska zajednica