Bosna i Hercegovina je država koja nijednog trenutka nije bila bez testova

Bosna i Hercegovina je država koja nijednog trenutka nije bila bez testova

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je ukupno 1.030 osoba, od kojih je 27 pozitivnih na koronavirus, kazao je danas Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

“S današnjim danom, u Federaciji BiH je testirano ukupno 17.295 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 918 osoba”, rekao je Čerkez.

Posmatrano po kantonima, istakao je da je u Hercegovačko-neretvanskom registrovana 261 pozitivna osoba na koronavirus, Zeničko-dobojskom 180, Sarajevskom 115, Unsko-sanskom 91, Zapadnohercegovačkom 84, Tuzlanskom 81, Srednjobosanskom 40, Bosansko-podrinjskom kantonu 22 i Posavskom tri pozitivna slučaja.

“Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, trenutno imamo hospitalizirana 46 pacijenta koji su pozitivni, od kojih su četiri na respiratoru. Ukupno, broj smrtnih slučajeva je 33, od kojih 19 muškaraca i 14 žena”, kazao je Čerkez.

Čerkez je zamolio građane Federacije BiH da se pridržavaju propisanih pravila uoči prvomajskih praznika.

Novom naredbom koja se primjenjuje za 1., 2. i 3. maj zabranjeno je okupljanje više od pet osoba na jednom mjestu. U ova prva tri dana maja zabranjuje se kretanje od 22.00 do 5.00 sati ujutro na području Federacije BiH.

Govoreći o testiranjima podvukao je da Federacija ima sasvim adekvatan broj testiranja navodeći da je do sada 17.295 osoba testirano.

Najavio da će biti određena testiranja uslovljena sada kada dođe do popuštanja mjera prema određenim servisima i uslugama.

– Od početka pandemije testiranja su se vršila po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Sada se vrše masovnija testiranja u odnosu na raniji period. Tako su rađena programska testiranja prema zdravstvenim, socijalnim ustanovama, staračkim domovima i onima koji su u najvećem riziku u trgovačkim centrima sa kojima smo u svakodnevnom kontaktu – dodao je Čerkez na pres-konferenciji u Vladi FBiH.  

Previous Srbija: Kultura sjećanja kao kultura laži
Next Tim KBZ-a uspješno porodio ženu pozitivnu na kakoronavirus

You might also like

NAŠI DANI

Sarajlić nakon ostavke: Ne želim na bilo koji način biti smetnja u realizaciji zajedničkih strateških planova i partnerstva BiH i SAD

Asim Sarajlić je objavio da je zbog sankcija američkog ministarstva finansija koje su mu izrečene podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina tri decenije glavno jelo na meniju Zagreba i Beograda

O ishodu samita u Sloveniji, usvojenoj Deklaraciji i drugim temama s FTV-a su razgovarali sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji se za Dnevnik 2 javio iz Ljubljane.

NAŠI DANI

Zajednička obuka oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva uspješno okončana

U periodu od 29. oktobra do 3. novembra 2022. godine, u Centru za borbenu obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, oružane snage Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva