Bosna i Hercegovina očekuje isporuku 1,2 miliona vakcina

Bosna i Hercegovina očekuje isporuku 1,2 miliona vakcina

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor i izvršila uplatu avansa za 1.232.000 doza vakcina, dok će Evropska unija za zemlje Zapadnog Balkana obezbijediti vakcine u iznosu od dodatnih 70 miliona eura.

Naša zemlja je naručila vakcine putem mehanizma COVAX. Ove vakcine treba da pokriju vakcinaciju 20 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, a najavljena je i kupovina dodatnih količina vakcina.

U skladu sa relevantnim procedurama COVAX-a, vakcine će biti postepeno isporučivane zemljama, kako budu dobivale certifikate/dozvole za upotrebu od strane Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lijekove i Agencije za lijekove u određenoj državi. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nabavku vakcina koordinira Ministarstvo civilnih poslova.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj, koja je članica Evropske unije, već su počele isporuke vakcina, dok je Srbija, pored učešća u COVAX-u, sklopila i direktne komercijalne sporazume o nabavci sa proizvođačima vakcina.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine su u stalnom kontaktu sa Evropskom komisijom i zemljama članicama EU u cilju obezbjeđivanja dodatnih količina vakcina za našu zemlju kroz mehanizme EU. Na sastanku zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisere Turković sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem 18. decembra 2020. godine, glavna tema je bila obezbjeđivanje dodatnih količina vakcina, koje treba da budu isporučene u što kraćem roku.

Evropska komisija je u ponedjeljak, 28.12.2020. godine usvojila odluku o dodjeljivanju 70 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana, u okviru instrumenta IPA II za nabavku vakcina, a u okviru mehanizma nabavke EU. Cilj navedenog paketa je da se omogući zemljama Zapadnog Balkana što skoriji početak vakcinacije, posebno najugroženijih kategorija stanovništva.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine vrše ubrzane pripreme, kako bi se stvorili preduslovi za prijem vakcine i početak vakcinisanja.

Previous Kad čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna: Priča o Bošnjaku koji je imao 4 žene i 54-ero djece (Video)
Next Izetbegović: Svi će naučiti da poštuju Bosnu i Hercegovinu, ma kako dugo to učenje trajalo

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina se treba fokusirati na provođenje ograničenih, ali značajnih ustavnih i drugih reformi

Američki državni sekretar Anthony Blinken uputio je pismo  članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem poziva na ograničene ustavne promjene u Bosni i Hercegovini. U pismu, u koji je Fena

NAŠI DANI

Atif Dudaković izašao iz bolnice

Atif Dudaković, general Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandant Petog korpusa, danas je nakon uspješnog liječenja izašao iz bolnice. Dudaković je u februaru primljen na Podhrastove, punkt Infektivne klinike

HISTORIJA

Novinari pisali Puljiću i ministrici Pendeš: Ikongrafija Hrvatske nema šta tražiti na Bobovcu

Bosansohercegovački novinari Ibrahim Halilović i Bedrudin Gušić kritizirali su najave da će se na Bobovcu u povodu obilježavanja 25. oktobra – dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, naći i delegacija vojske