Bosna i Hercegovina primamljiva zimska turistička destinacija sa povoljnim cijenama

Bosna i Hercegovina primamljiva zimska turistička destinacija sa povoljnim cijenama

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, značajna je zimska turistička destinacija, cijenama vrlo atraktivna, očekuje i turiste iz Turske, ističe u svom tekstu novinar Anadolu Agency iz Turske, koji je sa grupom kolega iz drugih turskih medija prošle sedmice posjetio Sarajevo.

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) proteklih nekoliko dana u Sarajevu i na planinama oko grada boravila je grupa turskih novinara koji su imali priliku upoznati se zimskom turističkom ponudom glavnog grada Bosne i Hercegovine, a poručili su kako su očarani prirodnim ljepotama BiH.

Riječ je o prvom “Fam tripu” za predstavnike turskih medija koji je organizovala Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS), u okviru koje su novinari imali priliku upoznati se zimskom turističkom ponudom glavnog grada Bosne i Hercegovine. U Sarajevu su boravili novinari Turske radio-televizijske (TRT), lista “Yeni Safak”, te tri novinske agencije, Anadolu Agency (AA), agencija Demiroren (DHA) i agencija Ihlas (IHA).

U tekstu se ističe kako Sarajevo po pristupačnosti cijena spada među značajna središta zimskog turizma. Novinar je posebno očaran ljepotom Sarajeva i Baščaršije, kao i bosanskom kuhinjom, za koju kaže kako je dosta slična turskoj.

Istaknuta je bogata ponuda bosanske kuhinje, koja je primamljiva turistima iz Turske. Istaknuti su ćevapi, burek, bosanska kafa i različite vrste slatka.

Posebno je istaknuta činjenica da je Sarajevo bilo domaćin ZOI-a 1984. godine, te kako su objekti izgrađeni u tom periodu značajno modernizovani kako i danas očekuju turiste.

“Objekti na planinama Bjelašnica, Igman i Trebević predstavljaju značajnu ponudu za odmor turistima iz mnogih dijelova Evrope. Naglašeno je kako planine koje okružuju Sarajevo posjeduju skijaške staze ukupne dužine 40 kilometara”, navodi se u tekstu.

Planine oko Sarajeva preporučene su turistima iz Turske i zbog činjenice da je Sarajevo od Istanbula udaljeno svega 1,5 sati leta. Među mjestima koja se također mogu posjetiti, novinar AA pominje također i bob staze na Trebeviću, koje čekaju na obnovu.

Jedan od podnaslova teksta je i “Tragovi rata”, a novinar AA ukazuje da se i danas, četvrt stoljeća nakon rata, na brojnim građevinama u Sarajevu mogu vidjeti ožiljci agresije na BiH.

Ekipa AA iz Ankare posjetila je znamenitosti grada Sarajeva, ali i neke od simbola opsade grada Sarajeva, “Tunel spasa”, kao i šehidsko mezarje Kovači. Poseban osvrt u tekstu stavljen je na lik i djelo Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Adis Mušinović, rukovodilac ski centra ZOI 84, kazao je novinarima kako bilježe porast broja turista koji dolaze iz Turske, posebno za vrijeme odmora u posljednjih četiri-pet godina.

“Cijenovno smo najpovoljnije skijalište u regiji i prvo skijalište koje je otvorilo sezonu na Balkanu”, rekao je Mušinović.

Faruk Čaluk, stručni savjetnik za razvoj turizma u TZKS-u, naglasio je kako imaju dozvolu za sigurno putovanje kao destinaciju i pridržavaju se pravila o pandemiji.

Navodeći da postoje neraskidive veze između državljana Turske i Bosne i Hercegovine, Čaluk je napomenuo da žele ojačati i turističke veze između dvije zemlje.

Previous Neumann i Biserko o slučaju iz Priboja: Oblik čiste nekrofilije, odnosno obožavanja smrti; Srbija nije završila rat, samo ga vodi drugim sredstvima
Next Braća Tahirovići sa Vlašića među posljednjim su bosanskim nomadima

You might also like

TURIZAM

Fondacija Mak Dizdar ʽskrećeʼ turiste u Stolac

Projektom ‘Stolac: Raskršće civilizacija’ predviđeno je povećanje broja turističkih posjeta općini kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute. U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine jučer je predstavljen projekt Stolac: raskršće civilizacija, čiju

TURIZAM

Vodopad Kravice vrvi od gostiju, ljepota slapova i zelenilo ostavljaju bez daha

Vodopad Kravice u ljetnim mjesecima jedno je od najposjećenijih turističkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Vikendom ovo mjesto posjete hiljade gostiju, a turisti dolaze iz svih dijelova svijeta. Posljednjih godina

BH RAZGLEDNICA

Gradska plaža Alina Luka, Ključ (FOTO)

Gradska plaža Alina Luka je uređen prostor koji obiluje mnogobrojnim sadržajima počev od pitke vode, sanitarnog čvora, roštiljnica, šadrvana, ponude pića, parking prostora, bine za kulturne sadržaje. Na gradskoj plaži