Bosna je jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit s Austrijom

Bosna je jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit s Austrijom

 

Bosna i Hercegovina jedina je država ovog dijela Evrope koja ima suficit u razmjeni s Austrijom. I to već godinama.
 
Kako u razgovoru za „Dnevni avaz” prenosi Ulrike Hartmann, novoimenovana ambasadorica te države u Bosni i Hercegovini, 2017. godine iz naše zemlje je prema Austriji otišlo robe u vrijednosti od 553 miliona eura dok je s druge strane došlo 377 miliona eura.
 
– Prošla, 2018. godina na istom je nivou. Dakle, opet oko milijardi eura razmjene i Bosna i Hercegovina je i ovog puta i plusu – kaže Hartmann.
 
Ona je prošlog mjeseca stupila na dužnost ambasadorice. Naredne četiri godine cilj joj je da se odnos između Bosne i Hercegovine i Austriji učine još boljim.
 
–  Vrlo su tijesne privredne veze između naše dvije države. Ovdje imamo oke 200 registriranih austrijskih firmi i one uspješno posluju. Zapošljavaju više od 7.000 ljudi. Ambasada rado pomaže da ostane ta­ko i da bude bolje – kaže ona.
 
Ističe da je njena domovina, kumulativno gledano, i dalje vodeći investi­tor u Bosni i Hercegovini.
 
– Zaključno sa 2017., uložene su 1,33 milijarde eu­ra. Govorim o podacima Agencije za promociju stra­nih investicija BiH (FIPA). U devet mjeseci 2018., s obzi­rom na to da podaci za cijelu prošlu godinu još nisu dos­tupni, Austrija je u Bosni i Hercegovini uložila novi 24,1 milion eura – navodi ona.
Previous Bosanski brend: KolMix ima više od 100 proizvoda u svojoj proizvodnoj liniji
Next Povratnik gradi etno selo u blizini Srebrenice

You might also like

Ekonomija/Biznis

Fondacija Mozaik: Od 2016. finansirali 547 projekata mladih koji su vrijedni 1.818.113 KM

Ko je to danas spreman u Bosni i Hercegovini tražiti ljude koji imaju potencijal da uspiju u biznisu i pri tom još uložiti u njihove ideje? A to je upravo

MADE IN BOSNIA-387

Kesten – radost i briga Krajišnika

Jesen, posebno oktobar, u Bosansku krajinu, sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine uz granicu s Hrvatskom, dolazi s mirisom kestena, dima, vatri. Otud i posebna radost ovom prirodnom dragulju, koji mnogima ovdje na ovim

Ekonomija/Biznis

Montažne kuće iz Mostara za švicarsko tržište

  Novootvorena tvornica montažnih kuća u Mostaru Ekon ImmoGroup d.o.o. uspješno je proizvela i izvezla prvu montažnu kuću na švicarsko tržište.  Ekon ImmoGroup d.o.o. je sestrinska firma istoimene švicarske firme