Bosna je jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit s Austrijom

Bosna je jedina država ovog dijela Evrope koja ima suficit s Austrijom

 

Bosna i Hercegovina jedina je država ovog dijela Evrope koja ima suficit u razmjeni s Austrijom. I to već godinama.
 
Kako u razgovoru za „Dnevni avaz” prenosi Ulrike Hartmann, novoimenovana ambasadorica te države u Bosni i Hercegovini, 2017. godine iz naše zemlje je prema Austriji otišlo robe u vrijednosti od 553 miliona eura dok je s druge strane došlo 377 miliona eura.
 
– Prošla, 2018. godina na istom je nivou. Dakle, opet oko milijardi eura razmjene i Bosna i Hercegovina je i ovog puta i plusu – kaže Hartmann.
 
Ona je prošlog mjeseca stupila na dužnost ambasadorice. Naredne četiri godine cilj joj je da se odnos između Bosne i Hercegovine i Austriji učine još boljim.
 
–  Vrlo su tijesne privredne veze između naše dvije države. Ovdje imamo oke 200 registriranih austrijskih firmi i one uspješno posluju. Zapošljavaju više od 7.000 ljudi. Ambasada rado pomaže da ostane ta­ko i da bude bolje – kaže ona.
 
Ističe da je njena domovina, kumulativno gledano, i dalje vodeći investi­tor u Bosni i Hercegovini.
 
– Zaključno sa 2017., uložene su 1,33 milijarde eu­ra. Govorim o podacima Agencije za promociju stra­nih investicija BiH (FIPA). U devet mjeseci 2018., s obzi­rom na to da podaci za cijelu prošlu godinu još nisu dos­tupni, Austrija je u Bosni i Hercegovini uložila novi 24,1 milion eura – navodi ona.
Previous Bosanski brend: KolMix ima više od 100 proizvoda u svojoj proizvodnoj liniji
Next Povratnik gradi etno selo u blizini Srebrenice

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kroz sušaru Nihada Hodžića godišnje prolazi oko 240 različitih biljnih vrsta

Jedna od najmodernijih sušara u USK, ali i FBiH stacionirana je u Spahićima nedaleko od Bihaća. Njen kapacitet je oko dvije tone i godišnje kroz nju prođe na hiljade kilograma

MADE IN BOSNIA-387

Počeo izvoz: Voda i ledeni čajevi Ella na kineskom tržištu

Dvije sedmice nakon potpisivanja ugovora o koncesiji za eksploataciju prirodne izvorske vode ELLA, Milkos je počeo izvoz svojih proizvoda u Kinu. Početkom juna ove godine kineska vlada je organizovala sajam

Ekonomija/Biznis

Na koji način ostvariti američki san, a da se ne ode u Ameriku – tešanjski recept

  Kada dolazite u Tešanj, morate znati gdje ste došli. Tešanjski kodeks lijepog ponašanja najkraći je na svijetu i sadrži samo jednu rečenicu: (U Rimu se ponašaj kao Rimljanin) U