Bosna je srednjovjekovna država – ima dugi kontinuitet. Postojala i prije nacija i prije nacionalnih država

Bosna je srednjovjekovna država – ima dugi kontinuitet. Postojala i prije nacija i prije nacionalnih država

Univerzitetska profesorica u Beogradu, historičarka Dubravka Stojanović bila je gošća emisije Izvan okvira na N1 BiH. Govorila je, između ostaloga, o historijskom kontinuitetu Bosne i Hercegovine i njezinoj multikulturalnoj specifičnosti.

Profesorica Stojanović naglašava da je podjela Bosne i Hercegovine nametnuti ratni program susjednih država.

Dr. sc. Stojanović, koja je jedna od predstavnica kritičarske intelektualne elite u Srbiji, često je upozoravala na destruktivnost nacionalizma, gradeći prijateljske i akademske veze sa zemljama regiona.

“Nacionalne države nikada nisu monoetničke. Bosna i Hercegovina je specifična po mnogo čemu, a najvažnija njezina specifičnost što je ona takva, etnički miješana, postojala i prije nacija i prije nacionalnih država, od Srednjeg vijeka. To za Bosnu nikad nije bio problem, pa je u tom smislu jako opasno govoriti o raspadu Jugoslavije i raspadu Bosne, kao da je to isti proces”, rekla je historičarka Stojanović.

Naglasila je, nadalje, besmislenost poređenja Jugoslavije sa Bosnom i Hercegovinom, posebno u kontekstu raspada.

“Bosna je srednjovekovna država, ona ima svoj razvoj posve drukčiji od Jugoslavije, Srbije ili Hrvatske. To su države nastajale na svoje načine. Jugoslavija, također. Ali to sve nema veze s historijom Bosne i Hercegovine koja ima dugi kontinuitet. Na nju se nikako ne može preslikati raspad Jugoslavije jer je ona jedna cjelina za sebe koja postoji vjekovima. To su pogrešne i opasne aluzije o tome kako je Bosna zapravo Jugoslavija u malom. Ona to nije”, rekla je Stojanović u razgovoru s Nikolom Vučićem, u emisiji Izvan okvira na N1 BiH.

Ključan je, prema njezinom mišljenju, trenutak kada su elite susjednih naroda Srbije i Hrvatske odlučile da provedu program podjele Bosne i Hercegovine i cijepanja.

“To je nametnuti ratni program, i to nikako ne znači da je proces podjele Bosne i Hercegovine prirodan. Naprotiv, on je vještački. Kao što moja prijateljica Latinka Perović kaže – krv koja je pala u Bosni i Hercegovini dokazuje da ju je nemoguće podijeliti”, navela je Stojanović.

Previous Kompanija Forster Rohner Ilidža broji 120 uposlenika - proizvodnja vrhunskog luksuznog veza
Next Sattler kaže da je iznenađen dinamikom ispunjavanja evropskih uslova u Ukrajini i da je u Bosni i Hercegovini nedovoljno učinjeno

You might also like

RIJEČ

Slaviša Šućur, tenkista ABiH i nosilac “Zlatnog ljiljana”: Ponovio bih isto, stao na branik grada i države

  Armija Bosne i Hercegovine je bila jedina vojska koja je nastala na prostorima nekadašnje Jugoslavije u tom periodu, koja je imala u svojoj osnovi, u svojoj srži, platformu koja

OTPOR BOSNE

Amanpour: Svi su otpisivali Sarajevo i branioce četiri godine. A ono se nikada nije predalo

Poznata novinarka CNN-a Christiane Amanpour govoreći o situaciji u Ukrajini prisjetila se i opsade glavnog bosanskog grada. – Znate, ja sam ovo proživjela u Sarajevu 90-ih. Živjela je i sva

HISTORIJA

Godišnjica državne himne: ‘Jedna si jedina’ živi u srcima bosanskih patriota (Video)

Na današnji dan 1995. godine, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na 300. sjednici usvojilo je tekst i muziku himne Republike Bosne i Hercegovine, poznate pod naslovom “Jedna si jedina”. Tekst