Bosnalijek pored snabdijevanje medicinskih ustanova i građana, donira i lijekove

Bosnalijek pored snabdijevanje medicinskih ustanova i građana, donira i lijekove

Bosanskohercegovački proizvođač lijekova Bosnalijek od početka pandemije COVID-19 poslovanje  je fokusirao na snabdijevanje medicinskih ustanova i građana Bosne i Hercegovine svojim proizvodima,a uspio je  osigurati značajne količine koje donira različitim ustanovama čija djelatnost je zaštita djece i omladine, te humanitarnim organizacijama, saopćeno je iz ove farmaceutske kompanije.

Tako su donacije lijekova u proteklim danima uručene SOS Kinderdorfu Sarajevo, JU Domu za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave, JU Domu Rada Vranješević Banja Luka, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, humanitarnom društvu Merhamet te Osnovnoj školi Srednje. Ujedno, ovoj osnovnoj školi donirano je i 12 tablet uređaja, kako bi se osiguralo da sva djeca koja pohađaju ovu školu imaju mogućnost praćenja online nastave.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović ističe da su potpuno svjesni potreba za lijekovima koje su zaista povećane u ovom periodu, ali i hitnosti da se određena sredstva stave na raspolaganje s ciljem prije svega prevencije i zaštite zdravlja.

– Pokrenuli smo akciju doniranja naših proizvoda prema ustanovama koje se brinu o najugroženijoj djeci, te humanitarnim organizacijama koje također vrše dostavu ovih proizvoda onima koji su u najvećoj potrebi – kazao je Uzunović dodavši da je za sada osigurano sigurno snabdijevanje tržišta Bosne i Hercegovine proizvodima ove kompanije.

Bosnalijek, također, od početka pandemije COVID-19 u kontinuitetu donira lijekove i zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama širom Bosne i Hercegovine i do sada su donacije poslane u kliničke centre, bolnice i domove zdravlja širom naše Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Bosnalijek, kao lider u proizvodnji lijekova i drugih farmaceutskih proizvoda, svjestan je svoje pozicije i značaja za građane i zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini.

Iz tog razloga poslovanje smo maksimalno prilagodili potrebama domaćeg tržišta i dajemo na taj način svoj doprinos očuvanju zdravlja naših građana, istakli su iz ove kompanije krajem marta.

Bosnalijek utrostručio proizvodnju dezinfekcijskih sredstava

-Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović rekao je ranije u razgovoru za AA da je ta kompanija od početka krize uzrokovane pandemijom COVID-19 organizirala svoj rad u skladu sa dva temeljna cilja.

“Prvi je osiguravanje maksimalne zaštite naših radnika, a drugi je nesmetano snabdijevanje tržišta Bosne i Hercegovine svim našim proizvodima. Za sada uspješno ispunjavamo oba postavljena cilja. To je zasluga prije svega naših radnika koji rade u otežanim uslovima, s obzirom na nivo stresa kojem smo svi izloženi, te nizu restriktivnih mjera koje smo poduzeli kako bi sačuvali njihovo zdravlje“, rekao je Uzunović.

On se zahvalio radnicima Bosnalijeka na predanom i odgovornom radu.

“Mi smo svi u Bosnalijeku itekako svjesni uloge i značaja kojeg trenutno imamo za cijelu Bosnu i Hercegovinu i nastavit ćemo raditi kao i do sada kako bi odgovorili tim očekivanjima“, kazao je Uzunović.

Generalni direktor Bosnalijeka je potvrdio kako su uspjeli osigurati da njihova proizvodnja u ovim vanrednim uslovima obezbjeđuje sve ono što proizvode tako da na tržište BiH isporučuju sve što i inače imaju u svom proizvodnom programu.

“Među tim proizvodima je svakako i niz esencijalnih lijekova koji su potrebni u ovoj situaciji. Siguran sam da u tom dijelu možemo osigurati dovoljne količine istih, prije svega za naše zdravstvene ustanove, ali i za građane“, istakao je Uzunović.

Ističući kako je u ovom periodu krize najveća potražnja prije svega za dezinfekcijskim sredstvima, Uzunović je kazao da su u prva tri mjeseca utrostručili proizvodnju dezinfekcijskih sredstava u odnosu na isti period prošle godine i da nastavljaju istim tempom.

“Također znatno je porasla potražnja za našim lijekovima: Lysobact, Paracetamol bosnalijek, Azomex, Lynase… ali i kompletnog programa za jačanje imuniteta, prvenstveno proizvoda iz linije Royal Jelly. Za sada ulažemo maksimalne napore da odgovorimo na sve zahtjeve tržišta i učinit ćemo sve što je u našoj moći da to tako i ostane“, istakao je Uzunović.

Upućujući je apel građanima da racionalno nabavljaju ova sredstva, kako bi što veći broj građana mogao nabaviti navedene proizvode, Uzunović je dodao da često imaju upite građana za kupovinu dezinfekcijskih sredstava, te da oni kao Bosnalijek nemaju mogućnost da ih prodaju direktno građanima.

“Prioritet u našoj distribuciji imaju zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine, kao i krizni štabovi. Redovno vršimo isporuke i prema veledrogerijama, koje dalje distribuiraju proizvode prema maloprodajnim objektima“, rekao je Uzunović.

– Ulažemo velike napore da osiguramo potrebne sirovine, pri čemu smo naročito pogođeni činjenicom da dosta neophodnih repromaterijala ne možemo nabaviti u Bosni i Hercegovini, jer se u BiH ne proizvode, pa čak ni u zemljama regije. Uspijevamo, za sada, uz zaista velike teškoće i velike dodatne troškove osigurati sve što nam je potrebno, istakao je Uzunović.

-Ova situacija najbolje je pokazala značaj domaće proizvodnje i zaista je krajnje vrijeme da se svi zajedno maksimalno okrenemo prema podršci domaćoj proizvodnji, jer vjerujem da smo sad naučili lekciju da su domaći proizvođači jedini u koje se bezuslovno možemo pouzdati, dodao je Uzunović.

Bosnalijek ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji visokokvalitetnih dezinfekcijskih sredstava poput Aseptana, Bakticida, Alkosola…

“Sve proizvedene količine dezinficijskih sredstava plasiramo isključivo na domaće tržište, odnosno naša dezinfekcijska sredstva se ne izvoze na inostrana tržišta“, zaključio je Uzunović.

Previous Učešće Oružanih snaga BiH u gašenjima požara uspješno okončano
Next 'Madi' u novom biznisu, otvorili prvu benzinsku pumpu

You might also like

NAŠI DANI

Mesiću uručeno priznanje ‘Mostar Peace Connection’

Pod sloganom “Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje” i uz prigodan program Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara obilježio je u petak 16 godina rada i još jednu godišnjicu

NAŠI DANI

Prirodu smo toliko promijenili da se sada moramo prilagođavati novim uslovima

Komentar meteorologa Bakira Krajinovića. -Jučer poslije podne i rano jutros nevrijeme je zahvatilo Bosnu i Hercegovinu. Razlog tome je sistem koji se formirao iznad sjeverne Italije i pravcem istoka prešao

MADE IN BOSNIA-387

Naučnici iz Bosne i Hercegovine, RH i Irske zajednički prave najveći robotski dron na svijetu

Naučnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, Sveučilišta u Dubrovniku, Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu te Univerziteta u Limercku zajednički u sklopu NATO-ovog programa Science for Peace and Security rade na