Bosnalijek u 2016. godini ostvario neto prihod u iznosu od 136 miliona maraka; Bosnalijekovi proizvodi prisutni na čak 17 tržišta

Bosnalijek u 2016. godini ostvario neto prihod u iznosu od 136 miliona maraka; Bosnalijekovi proizvodi prisutni na čak 17 tržišta

Nakon prodaje državnog vlasničkog udjela i uspješno izvršene dokapitalizacije kompanije dodatno je ojačana pozicija Bosnalijeka i stvoren i preduvjeti za dalji razvoj i ulaganja. Već sada možemo reći da će ulazak novog investitora, koji je prepoznao kvalitet i perspektivu Bosnalijeka, omogućiti ulaganja u nove tehnologije te širenje proizvodnje – kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik uprave Bosnalijeka Nedim Uzunović.

U prvom medijskom istupu nakon što je Vlada Federacije na aukciji prodala svoj vlasnički udjel u Bosnalijeku od 19,25 posto te izvršena dokapitalizacija, Uzunović kaže da je u ovu poslovnu godinu najveća domaća farmaceutska kompanija ušla s mnogo optimizma.

-Iz godine u godinu postavljamo ljestvicu sve visočije i poslovni rezultati su svake godine bolji nego prethodne. U 2016. godini realizovan je neto prihod u iznosu od 136 miliona KM, što predstavlja povećanje od 22% u odnosu prihod ostvaren sa krajem 2012. godine. U istom periodu dobit prije poreza se skoro udvostručila, i sa 6,5 miliona KM povećana je na 11,8 miliona KM, uz rast profitne marže sa 6% na 9%.

Rast prihoda i dobiti praćen je i rastom vrijednosti imovine kompanije, koja je u posmatranom periodu porasla za 39 miliona KM i u 2016. godini iznosila je 228 miliona KM – ističe Uzunović.

On naglašava da su od početka 2013. godine Bosnalijekove obveze prema financijskim institucijama prepolovljene, a omjer neto dug/EBITDA, koji je najvažniji pokazatelj zaduženosti u financijskom svijetu, smanjen je s 2,4 početkom 2013. na 0,5 na kraju 2016. godine.

-Imajući u vidu i namjeru novih dioničara da se nastavi razvoj Bosnalijeka, krenut će se s otvaranjem novog pogona tečnih i polučvrstih lijekova. Sadašnji proizvodni kapaciteti dostigli su maksimum i zato ulažemo u nove pogone, a time i u otvaranje novih radnih mjesta u BiH, što je izuzetno značajno za ukupnu bh. ekonomiju, kaže Uzunović.

Broj zaposlenih u Bosnalijeku zadnjih nekoliko godina kontinuirano raste i samo u 2016. godini otvoreno je 51 novo radno mjesto. Razvoj poslovanja i povećanje proizvodnje izravno su povezani s porastom prodaje na stranim tržištima.

-Bosnalijekovi proizvodi su prisutni na čak 17 tržišta, od kojih je plasman lijekova u čak pet novih zemalja osiguran u protekle tri godine. Počeli smo raditi u Armeniji, Kazahstanu i Somaliji. Jemen je ponovo aktiviran kao tržište 2013.godine nakon pauze od 2 godine, a tržiđte Libije je ponovo aktivirano nakon pauze od šest godina zbog ratnih događanja u toj zemlji.

Naši planovi na inostranim tržištima vrlo su ambiciozni pa mnogo ulažemo i u certificiranje kvalitete naših lijekova. Kvalitet lijeka je za nas primaran i bezuvjetan. U prilog tome ide i činjenica da smo pored domaćeg, EU i UKR GMP certifikata, dobili i  GMP certifikat Ruske Federacije, što će nam pomoći da dodatno ojačamo svoju poziciju na potentnom ruskom tržištu – kaže predsjednik Uprave Bosnalijeka.

Uzunović ističe kako je do preporoda Bosnalijekovog poslovanja u zemlji i inozemstvu došlo usprkos stalnim medijskim napadima i pokušajima da se kompanija kriminalizira.

-Bosnalijek kao dionično društvo ima vrlo strog nadzor poslovanja, kako od strane Skupštine i Nadzornog odbora, tako i vanjske i interne revizije. Vanjsku reviziju poslovanja posljednjih godina radi renomirana kuća Deloite i svi nalazi su pozitivni. Tu je i interni nadzor koji rade vlasnici i svako dobronamjeran može se uvjeriti kako je poslovanje Bosnalijeka za primjer i znatno iznad standarda koji vladaju u BiH pa i regiji – ističe Uzunović u razgovoru za Fenu.

U svemu se, kaže, ne zapostavlja i društvena odgovornost Bosnalijeka pa je kompanija u protekle četiri godine dodijelila stipendija u vrijednosti od približno 500.000 maraka, a za sponzorstva i donacije u istom vremenskom periodu preko 570.000 KM.

 

Izvor: Agencije

Previous Razvojni bum u Gračanici (Video)
Next Marinko Pejić: Cjelovita Bosna i Hercegovina jedino rješenje, nismo veliki da se dijelimo (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Promovisan 5.491 diplomant i magistranat Univerziteta u Sarajevu – BBI banka će zaposliti najbolje

Direktor BBI banke (Bosna Bank International) Amer Bukvić najavio je na današnjoj ceremoniji dodjele diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu da će BBI banka zaposliti najbolje diplomante koji su

Ekonomija/Biznis

Bosanske kompanije na sajmu dobavljača Volkswagena u Njemačkoj

 Pod motom „Povezivanje mogućnosti automobila – inteligentno, digitalizovano, autonomno vozilo“, danas je otvoren 11. međunarodni sajam dobavljača kompanije Volkswagen (IZB2022), koji se ove godine održava do 13. oktobra u Wolfsburgu, u Saveznoj

Ekonomija/Biznis

TRZ Hadžići: Uskoro proizvodnja prvog bosanskog ručnog raketnog bacača, model RPG 7

U svega 11 mjeseci Tehničko-remontni zavod Hadžići prešao je put od gubitnika do jednog od lidera u namjenskoj industriji u Federaciji BiH. Preduzeće koje se još u junu 2016. nalazilo