Bosnaplod vraća stari sjaj

Bosnaplod vraća stari sjaj

 

Novi brend sokova i džemova Kulin brčanske kompanije Bosnaplod novi je domaći proizvod koji polako preuzima kako domaće, tako i regionalno, ali i evropsko tržište. Priča ove kompanije je počela još davne 1948. godine, ali je nakon ratnih dešavanja i devastacije završila u stečaju, što se pokazalo kao kompanijin spas. U stečaju je fabriku 2015. kupila Zeraa Agrikulture Investment i od tada u proizvodnju i plantaže uložila više od 20 miliona KM.

Kooperanti

Kako nam je kazao direktor Bosnaploda Benjamin Vuković, Kulin brend predstavlja spoj tradicije i mladih domaćih snaga, koje su osmislile i dizajn i nove recepte.

– Mi smo za vrlo kratko vrijeme uspjeli uspostaviti izvrstan odnos sa kupcima, kojima Kulin sokovi sve češće postaju prvi izbor prilikom kupovine. Iako se radi o novoj kompaniji i stranom kapitalu koji stoji iza Bosnaploda, mi dijelimo istu emociju prema nekadašnjem privrednom gigantu i vrlo brzo ćemo fabrici vratiti stari sjaj i titulu najvećeg proizvođača i prerađivača voća u regionu, kazao nam je Vuković.

Od 2015. do danas kompanija je uspostavila zavidnu mrežu kooperanata, koja danas broji više od dvije i po hiljade malih i velikih proizvođača. Kooperanti, ali i sam Bosnaplod, zajedno su u vrlo sušnoj godini otkupili i proizveli više od pet hiljada tona voća.

– Plan nam je povećati i broj kooperanata, na tome već radimo, ali i povećati vlastitu proizvodnju, tako da već u ovoj godini planiramo otkupiti više od sedam hiljada tona voća. Zbog toga planiramo i nova ulaganja u proizvodne pogone, ali i u samo skladište kako bismo ostvarili plan i dodatno povećali proizvodnju, dodao je Vuković.

U prihodu kompanije trenutno dominira izvoz sa više od 70 posto, te se Bosnaplodovi proizvodi već mogu kupiti u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj i Velikoj Britaniji, i uglavnom je tu riječ o smrznutom voću. Što se tiče brenda Kulin, on trenutno predstavlja više od 20 posto prihoda, s tim da će nakon realizacije izvoznih planova taj udio skočiti.

Novi okusi

Bosnaplod trenutno ima 81 stalno zaposlenog radnika, međutim, tokom sezone broj radnika dostigne i cifru od 400. Upravo je jedna od stalno zaposlenih radnica, rukovoditeljica kontrole, osmislila i recept za domaće sokove Kulin.

– Osnovna zamisao je bila kvalitetan, ali i jednostavan proizvod, koji će se moći napraviti od sirovine koja je domaća i koja se uzgaja u našoj zemlji i okruženju. Sokovi imaju 100 posto udio voća, što im daje posebnu kvalitetu i što će sasvim sigurno donijeti prevagu kod kupaca pri odlučivanju koji sok će kupiti, kazala nam je Fatima Halilčević, tehnologinja iza recepta Kulin sokova, tokom obilaska pogona.

U ovoj godini moguće je očekivati i nove proizvode iako su već početkom januara izbačeni novi okusi i sokova i džemova.

– Već smo početkom januara izbacili sokove šljivu i kajsiju i džem kajsiju. To su tri nova proizvoda, a imamo u planu i da proizvedemo još najmanje dvije vrste soka i dvije vrste džema u ovoj godini. Također, u planu je proizvodnja organskih sokova i džemova, kazao je Vuković – piše Oslobođenje.

Previous Priča o muftiji Kurtu – čovjeku koji je spasio tuzlanske pravoslavce u Drugom svj. ratu
Next Mustafa Imamović: Život posvećen čarobnoj zemlji Bosni

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Bosni i Hercegovini više od 130 hiljada novozaposlenih u posljednjih sedam godina

U maju 2022. godine broj zaposlenih osoba u Bosni i Hercegovini iznosio je 844 792, a od toga 376 152 žena. U odnosu na april 2022. godine broj zaposlenih osoba

Ekonomija/Biznis

Indeks razvijenosti BPK Goražde povećan na 95,1

  Indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde  povećan je sa  91,8  na  95,1 u 2017. godini  navodi se u  Izvještaju o  razvoju koji je  sa Izvještajem o provedbi Strategije razvoja

Ekonomija/Biznis

Hadžići: U februaru sa poslovanjem kreće preduzeće Oba Food

  Početkom februara 2018. godine iz Hadžića će na bosanskohercegovačko i inostrano tržište biti plasirani prvi proizvodi novoosnovane kompanije za proizvodnju, preradu i pakovanje voća i povrća. Radi se o