Bosnaplod vraća stari sjaj

Bosnaplod vraća stari sjaj

 

Novi brend sokova i džemova Kulin brčanske kompanije Bosnaplod novi je domaći proizvod koji polako preuzima kako domaće, tako i regionalno, ali i evropsko tržište. Priča ove kompanije je počela još davne 1948. godine, ali je nakon ratnih dešavanja i devastacije završila u stečaju, što se pokazalo kao kompanijin spas. U stečaju je fabriku 2015. kupila Zeraa Agrikulture Investment i od tada u proizvodnju i plantaže uložila više od 20 miliona KM.

Kooperanti

Kako nam je kazao direktor Bosnaploda Benjamin Vuković, Kulin brend predstavlja spoj tradicije i mladih domaćih snaga, koje su osmislile i dizajn i nove recepte.

– Mi smo za vrlo kratko vrijeme uspjeli uspostaviti izvrstan odnos sa kupcima, kojima Kulin sokovi sve češće postaju prvi izbor prilikom kupovine. Iako se radi o novoj kompaniji i stranom kapitalu koji stoji iza Bosnaploda, mi dijelimo istu emociju prema nekadašnjem privrednom gigantu i vrlo brzo ćemo fabrici vratiti stari sjaj i titulu najvećeg proizvođača i prerađivača voća u regionu, kazao nam je Vuković.

Od 2015. do danas kompanija je uspostavila zavidnu mrežu kooperanata, koja danas broji više od dvije i po hiljade malih i velikih proizvođača. Kooperanti, ali i sam Bosnaplod, zajedno su u vrlo sušnoj godini otkupili i proizveli više od pet hiljada tona voća.

– Plan nam je povećati i broj kooperanata, na tome već radimo, ali i povećati vlastitu proizvodnju, tako da već u ovoj godini planiramo otkupiti više od sedam hiljada tona voća. Zbog toga planiramo i nova ulaganja u proizvodne pogone, ali i u samo skladište kako bismo ostvarili plan i dodatno povećali proizvodnju, dodao je Vuković.

U prihodu kompanije trenutno dominira izvoz sa više od 70 posto, te se Bosnaplodovi proizvodi već mogu kupiti u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj i Velikoj Britaniji, i uglavnom je tu riječ o smrznutom voću. Što se tiče brenda Kulin, on trenutno predstavlja više od 20 posto prihoda, s tim da će nakon realizacije izvoznih planova taj udio skočiti.

Novi okusi

Bosnaplod trenutno ima 81 stalno zaposlenog radnika, međutim, tokom sezone broj radnika dostigne i cifru od 400. Upravo je jedna od stalno zaposlenih radnica, rukovoditeljica kontrole, osmislila i recept za domaće sokove Kulin.

– Osnovna zamisao je bila kvalitetan, ali i jednostavan proizvod, koji će se moći napraviti od sirovine koja je domaća i koja se uzgaja u našoj zemlji i okruženju. Sokovi imaju 100 posto udio voća, što im daje posebnu kvalitetu i što će sasvim sigurno donijeti prevagu kod kupaca pri odlučivanju koji sok će kupiti, kazala nam je Fatima Halilčević, tehnologinja iza recepta Kulin sokova, tokom obilaska pogona.

U ovoj godini moguće je očekivati i nove proizvode iako su već početkom januara izbačeni novi okusi i sokova i džemova.

– Već smo početkom januara izbacili sokove šljivu i kajsiju i džem kajsiju. To su tri nova proizvoda, a imamo u planu i da proizvedemo još najmanje dvije vrste soka i dvije vrste džema u ovoj godini. Također, u planu je proizvodnja organskih sokova i džemova, kazao je Vuković – piše Oslobođenje.

Previous Priča o muftiji Kurtu – čovjeku koji je spasio tuzlanske pravoslavce u Drugom svj. ratu
Next Mustafa Imamović: Život posvećen čarobnoj zemlji Bosni

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

TRZ Hadžići – prošle godine je u kompleksu radilo 36 osoba, a danas pogon zapošljava 255 ljudi

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić posjetili su danas Općinu Hadžići i Tehničko – remontni zavod (TRZ) Hadžići. Premijer i

MADE IN BOSNIA-387

‘Yavuz company’ povećala izvoz i izgradila novi pogon – 40 novih radnih mjesta

Za kompaniju Yavuz ova godine je, uprkos složenim uslovima poslovanja u okolnostima pandemije, bila uspješna – povećali su izvoz za više od sto posto i izgradili novi proizvodno-magacinski pogon u

Ekonomija/Biznis

Bosanska firma Širbegović proširila se na tržišta Njemačke i Austrije

  U protekle dvije godine kompanija Širbegović iz Gračanice investirala je više od 10 miliona KM u proširenje kapaciteta i modernizaciju opreme. Zahvaljujući tim investicijama značajno je podignut kapacitet proizvodnje,