Bošnjaci iz Milića kojima je oduzeto oko 600 dunuma zemlje i šume tuže manji entitet

Bošnjaci iz Milića kojima je oduzeto oko 600 dunuma zemlje i šume tuže manji entitet

Bošnjaci Milića, kojima je rješenjem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz Banje Luke oduzeta imovina koja je stoljećima bila u vlasništvu njihovih predaka, a danas u njihovom, tužbom od nadležnog suda u manjem entitetu u Bosni i Hercegovini, traže povrat svoje imovine. 

Kako je rekao Alija Hasanović, jedan od onih koji je ostao bez nekoliko dunuma zemlje i šume, putem opunomoćenog advokata, tužba će u naredna dva dana, biti dostavljena nadležnom sudu u Banjoj Luci, piše politicki.ba.

„Advokat je dobio punomoći od 23 stanovnika kojima je u katastarskoj općini Maćesi u Milićima oduzeta imovina, kako bi nas zastupao u postupku vraćanja te imovine.

Jedan broj mještana, koji žive u Americi i Švajcarskoj već je samostalno angažirao advokata u ovom predmetu, tako da svi skupa krećemo u pravnu borbu za vraćanje naših nelegalno oduzetih imanja“,  navodi u izjavi za politicki.ba Alija Hasanović jedan od potpisnika tužbe.

Kako je poznato, u katastarskoj općini Maćesi, na području Milića, pozivajući sa na odredbe Zakona o premjeru i katastru RS-a iz 2018. godine, Bošnjacima je oduzeto oko 600 dunuma zemlje i šume.

„Shodno proceduri i ostavljenom roku mi smo uložili žalbe na rješenja koja su nam stigla, ali, kako stoji u tim rješenjima to ne odlaže izvršenje, tačnije, otimanje naše imovine.

Oduzeta šuma je, naime, odmah prepisana u vlasništvo Šuma RS, a poljoprivredno zemljišta u vlasništvo RS čime nam je odmah  zabranjen i pristup toj imovini.

Tužba koju podnosimo, također, ide u ostavljenom zakonskom roku i vidjet ćemo kako će taj proces ići“.

Hasanović navodi da Bošnjaci – podnosioci tužbe kojima je oduzeta imovina, ni pod kojim uslovima neće odustati od borbe za vlasništvo nad tom imovinom.

Ističe da ga ne čudi postupak Vlade RS koja im otima očevinu, ali ga čudi da na ovaj potez RS, nema nikakve reakcije od predstavnika ni jednog nivoa vlasti u Sarajevu.

„Mi, kao oštećeni građani, stanovnici RS, smo zacrtali da u ovom procesu idemo do Suda u Strazburu.

Ali se nameće pitanje da li naše vlasti, posebno one koje se deklariraju kao zaštitnici prava Bošnjaka u RS, uopće razumiju šta ovakvo ponašanje Republike srpske znači za državu Bosnu i Hercegovinu“, navodi Hasanović.

Upozorava da se oduzimanjem bošnjačke imovine u RS-u, stvara takozvani „srpski grunt“ koji, navodi „direktno pomaže stvaranju zacrtane srpske države“.

Inače, niko od onih koji su uložili žalbe na rješenja o oduzetoj imovini u katastarskoj općini Maćesi, nije još dobio odgovor od nadležne Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS. 

Previous Ramazanska akcija: Somuni stižu na vrata postača u Hercegovini
Next Ljudi u Bosni i Hercegovini iscrpljuju se aferama koje su namještene

You might also like

NAŠI DANI

Ambasada SAD u Beogradu: Vulinova izjava o ujedinjenju svih Srba protivna Dejtonu i evropskom putu Srbije

Ambasada SAD u Srbiji saopćila je danas da izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni evropskim

OTPOR BOSNE

Godišnjica formiranja 2. korpusa ARBiH

U povodu obilježavanja 29. septembra – Dana formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj

NAŠI DANI

Forto: Ne stidim se bošnjaštva, jer ja nisam Bošnjak!

Kandidat za premijera Kantona Sarajevo Edin Forto govorio je za Source portal. Između ostalog, bilo je govora o resoru zdravstva, koji je u ovom momentu najključnijiji, zbog toga je najavio