Bošnjaci mogu podnijeti zahtjev i dobiti lična dokumenta na bosanskom jeziku i pismu

Bošnjaci mogu podnijeti zahtjev i dobiti lična dokumenta na bosanskom jeziku i pismu

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju, na kojoj je govorio o izdavanju javnih isprava Bošnjacima na bosanskom jeziku i pismu u Republici Srbiji.

Tekst Press konferencije predsjednika Ugljanina prenosimo u cjelosti:

“Najprije nekoliko riječi o političkom organizovanju, predstavljanju i zastupanju Bošnjaka u Republici Srbiji.

Stranka demokratske akcije Sandžaka u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima, Statutom i Programom, zalaže se za priznanje i poštovanje nacionalnog identiteta Bošnjaka koji kao autohton narod u Republici Srbiji čine brojčano izraženiju manjinsku nacionalnu zajednicu, član 1. Statuta SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka ustanovila je dana 14. aprila 2022. godine da Bošnjaci u Srbiji ne mogu da podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata na bosanskom maternjem jeziku i pismu.

O tome smo na Press konferenciji dana 21.04. 2022. godine obavijestili javnost.

Dana 26. aprila smo u pisanoj formi obavijestili ministra MUP-a Srbije, i prijedlog za rješenje.

Dana 17. 06. 2022. godine MUP Srbije putem pisma je obavijestilo SDA Sandžaka, CITIRAM:

„ Povodom Vašeg obraćanja sa zahtjevom da se omogući izdavanje javnih isprava na bosanskom jeziku i pismu, obavještavamo vas:

…. Sve tehničke prepreke za izdavanje lične karte na bosanskom jeziku su otklonjene, te pripadnici bošnjačke nacionalne manjine mogu da podnose zahtjeve i dobijaju lične karte ukoliko žele i na bosanskom jeziku i pismu.“

U skladu sa tim predstavnici Stranke su 21. juna, posjetili Policijsku upravu u Novom Pazaru i utvrdili da Bošnjaci mogu podnijeti zahtjev i dobiti lična dokumenta na bosanskom maternjem jeziku i pismu.

Ovo je jedan vrlo važan korak u vraćanju povjerenja Bošnjaka u državne organe i uspostavljanju sistema vladavine prava u praksi”.

Previous Na školskoj priredbi u Srbiji djeca đuskala uz pjesmu o ratnim zločinima i živim lomačama
Next Arheolozi kod Zenice pronašli najstarije ljudske skelete u srednjoj Bosni

You might also like

NAŠI DANI

Njegošev rođendan neće biti državni praznik Crne Gore – Bošnjačka stranka pokazala snagu!

Crnogorska vlada povukla je danas iz skupštinske procedure prijedlog da dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša bude proglašen državnim praznikom. Vlada do sada nije obrazložila razloge povlačenja izmjena Zakona o

SANDŽAK

Bošnjaci danas proslavljaju Dan Sandžaka

  Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni blagdan, Dan Sandžaka. Odluku da se 20. novembar proglasi nacionalnim blagdanom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine,

SANDŽAK

Ko se umije na Alipašinim izvorima vječito ostaje mlad (Foto)

Priroda plavsko-gusinjskog kraja sa pravom liči na pravu bajku. Nepregledne zelene poljane ispresijecane brzim planinskim potocima, čistim rijekama, „načičkane“ još neistrženim pećinama, atraktivnim planinskim dolinama, kanjonima, vodppadima i visokim vrhovima