Bošnjaci Nevesinja pješačenjem preko planine Velež odali počast ubijenim sugrađanima tokom agresije

Bošnjaci Nevesinja pješačenjem preko planine Velež odali počast ubijenim sugrađanima tokom agresije

U organizaciji udruženja i pravnih subjekata koji okupljaju nevesinjske Bošnjake u nedjelju je kod spomen obilježja u Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u Nevesinju.

Obilježavanje godišnjice proteklo je u znaku marša mira preko planine Velež, trasom kojom su nevesinjski Bošnjaci 1992. godine prešli na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, saopćili su organizatori.

– Na ovaj način prisjetilo smo se golgota kroz koje su prolazili naši sunarodnjaci. Učesnici marša su se prisjetili kako je bilo teško preći taj put u strahu, kakva su iskušenja imali oni koji su taj put prelazili, bez hrane i vode, ne za jedan, dva, već i po desetak dana. Na ovaj način smo postigli i vaspitni i obrazovni cilj – istaknuo je predsjednik organizacionog odbora obilježavanja godišnjice Šerif Bojčić.

– Istim tim pravcem u jeku agresije HVO-a i HV-a, u najtežim danima borbi Armije RBiH za Mostar, s krajnjih periferija slobodne konjičke teritorije dopremljena je municija i naoružanje neophodno za deblokadu Mostara iz potpunog neprijateljskog obruča – dodao je Bojčić.

U maršu mira, koji je predvodio Nedžad Čamo, jedan od aktera u akcijama spašavanja civilnog stanovništva, sudjelovalo je više od stotinu mladića i djevojaka iz skoro svih hercegovačkih gradova.

– Put je vrlo zahtjevan. Iz godine u godinu sve više ga šumsko rastinje zatire. Uprkos tome znatiželja i volja učesnika bili su na visokom nivou i daleko iznad svake prepreke. Važno je da se i na ovaj način sjećamo naših šehida koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu – kazao je Čamo.

Zvanični program i obraćanja zvaničnika, uslijed pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, ove godine su izostali.

– Mi smo danas vidjeli koliko je ovaj narod, iako nam okolnosti uslijed propisanih mjera zdravstvene zaštite, opredijeljen za očuvanje svog dostojanstva i pijeteta prema žrtvama agresije. Mi smo tu da gradimo Bosnu i Hercegovinu. Mi smo danas zbog toga tu – poručio je Bojčić.

Pred poklanjanje hatma dove brojne delegacije iz javnog i političkog života proučili su Fatihu i položile cvijeće na spomen-obilježju.

U junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata ili 9,1 posto, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po postotku stradanja. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Komisija za traženje nestalih još traga za posmrtnim ostacima 120 Bošnjaka Nevesinja, navodi se u saopćenju.

Previous Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi u KS (Video)
Next Susjedi u čudu: Kako to da Bosna, 'disfunkcionalna država', ekonomski raste brže od Hrvatske

You might also like

NAŠI DANI

‘Ne može biti nikakvih pregovora između Srba i Bošnjaka jer ne živimo u srednjem vijeku’

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  -Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora, napokon, shvatiti da ne može biti nikakvih pregovora između Srba i

NAŠI DANI

Prvi put u historiji Bosna i Hercegovina izvršila evakuaciju svojih građana

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je prvi put u historiji uspješno realizirana aktivnost repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana iz Republike Italije na inicijativu kopredsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svj. ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda

U Goraždu je i ove godine prigodnim sadržajima obilježen je 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum