BoWiDo proizvode plasira i na najzathjevnija tržišta EU, ima 200 uposlenih

BoWiDo proizvode plasira i na najzathjevnija tržišta EU, ima 200 uposlenih

Kompanija BoWido, iako relativno mlada, ima značajne uspjehe na poslovnom planu, a svoje proizvode plasira i na najzahtjevnija tržišta u Evropskoj uniji (EU) čime pomaže u jačanju bh. privrede.

Kompanija je nastala 2018. godine kao članica grupacije HIFA OIL. Kupovinom firme LB. Profile u Njemačkoj HIFA OIL je otvorila nove mogućnosti u proizvodnji u Bosni i Hercegovini. Osnovan je BoWido kao zasebna kompaniju i započet rad na novim proizvodima, a tako je nastao i brend BoWiDo (Bosnian Windows and Doors) proizvoda u PVC i ALU industriji.

U procesu proizvodnje uspostavljene su dvije proizvodne linije za visoko kvalitetne prozore, vrata, klizne stijene i druge proizvode prema zahtjevima naručioca.

O uspjehu kompanije za ”Poslovne novine“ govorio je direktor kompanije Almin Mehanović.

Istakao je kako je za razvoj jedne kompanije veoma važno privredno okruženje.

Ako je BoWiDo u nekoliko godina zabilježio značajne razultate u proizvodnji to znači da je to omogućila poslovna klima u Bosni i Hercegovini. I u Bosni i Hercegovini ima pozitivnih procesa i mogućnosti. BoWiDo cijeli prostor Evropske unije posmatra kao otvorenu mogućnost za svoje proizvode”, rekao je Mehanović.

Pojasnio je kako nisu ograničili tržište proizvodima nekim teritorijalnim granicama već kapacitetima i kvalitetom pokazuju da su kredibilna kompanija za ozbiljnu poslovnu saradnju.

”Služimo se metodama i tehnikama agilnog menadžementa u kojem je najvažnije analizirati tržište i njegove zahtjeve, potrebe i mogućnosti. Treba istaći da svi proizovdi BoWiDa se izvoze na holandsko i njemačko tržište kao najzahtjevnija tržišta u Evropskoj uniji (EU). To samo za sebe govori“, pojasnio je Mehanović.

Dodao je kako reaguju na osnovu potrebe tržišta i interne procese prilagođavaju tome. “Modernizujemo proizvodne pogone, investiramo u savremenu opremu, obrazujemo uposlenike, nastojimo da implementiramo svjetski poznate standarde u proizvodnji. Nismo statična kompanija ni u proizvdnom niti u procesnom manadžementu. Tragamo za novim rješenjima i uvijek želim biti još bolji“, dodao je Mehanović.

BoWiDo je mlada kompanija sa jasnom vizijom za povećanje kapaciteta i ostvarivanje kvaliteta.

“Treba reći da mi već uspostavljamo standarde u poslovanju. Naši proizvodi imaju najjače svjetske certifikate. Mi smo ponosni na to. Sve to ne bi bilo moguće da se prema ljudskim resursima ne odnosimo krajnje odgovorno. Smatramo to krucijalnim pitanjem za uspjeh jedne kompanije“, rekao je Mehanović.

Ulažu u mlade ljude, daju im šanse, vjeruju da oni žele svojoj domovini isto što i kompanija: sigurno poslovno okruženje, evropske standarde u radu, sigurno zaposlenje poslije studija, dobru zaradu i sigurnu budućnost.
BoWiDo ima 200 uposlenih od toga njih 80 posto su mlađi od 25 godina.

“Nastojimo zadržati mlade ljude i djelujemo proaktivno. Razgovaramo sa ljudima na univerzitetima. Nastojimo biti konstruktivan dio privrede koja ima potrebu za obrazovanim i sposobnim mladim ljudima”, kazao je Mehanović.
Prema njegovim riječima nažalost, neke od ovih veoma bitnih tema za mladog čovjeka ne mogu ostvariti.

”Tržište je to koje diktira cijene. Svakodnevna poskupljenja repromaterijala, tehnologije i rokovi isporuke su veliki izazovi. Odlazak mladih stručnih kadrova će se dugoročno odraziti na društvene procese u Bosni i Hercegovini. Svakodnevno se borimo s tim izazovima“, pojasnio je Mehanović.

Ova kompanija, iako je relativno mlada, ima značajne uspjehe na tržištu.

Pokazatelji govore da je broj uposlenih rastao veoma brzo i da je tržište, na kojem smo prisutni, prepoznalo kvalitet naših proizvoda. Riječ je o veoma kvalitetnim proizvodima PVC i Alu stolarije. Pokazali smo da nas krize kao što su COVID- 19 i sada ukrajinska kriza mogu samo usporiti jer povjerenje naših kupaca je naš prioritet“, istakao je Mehanović.

Prema njegovim riječima svaka kompanija želi da jača svoje resurse pa tako i BoWiDo.

Nastojat ćemo da budemo konkurenti sa svjetskim brendovima u ovoj oblasti. Treba nam još vremena da pokažemo i ostvarimo našu viziju poslovanja“, zaključio je na kraju.

Previous Na Kovačima obilježen Dan šehida: Uvijek ćemo se sjećati najboljih sinova Bosne i Hercegovine
Next Zvanično! Izbori u Bosni i Hercegovini 2. oktobra

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Kompanija Bingo pustila u rad najsavremeniji repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića

Kompanija Bingo u rad je pustila najsavremeniji peradarski repro centar i inkubatorsku stanicu za uzgoj jednodnevnih pilića. To je jedinstveni projekat u Bosni i Hercegovini, koji donosi sasvim novu dimenziju

MADE IN BOSNIA-387

Bh. inovatori ponovo “osvojili” Pariz: Osam priznanja za sedam inovacija

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su osam priznanja za sedam inovacija na jučer završenoj 114. Izložbi inovacija „Konkurs Lepin“ (Concours Lépine) u Parizu. Od 600 izloženih inovacija, nagrađena je svaka

Ekonomija/Biznis

Proizvodnja jagodičastog voća u Podrinju postaje profitabilnija

Opšta poljoprivredna zadruga Insieme iz Bratunca osnovana je prije 17 godina. Misija joj je bila da proizvodi, obrađuje i izvozi različite vrste jagodičastog i šumskog voća. Dok je njihova misija ostala ista,