BPK: Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova obilježena 30. godišnjica formiranja Armije R BiH

BPK: Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova obilježena 30. godišnjica formiranja Armije R BiH

Danom otvorenih vrata u kasarni Kosova kod Ustikoline obilježena je 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 17. godišnjica Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine.

U prisustvu predstavnika civilnih vlasti Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), boračkih udruženja, LOT tima EUFOR-a Višegrad, učenika osnovnih i srednjih škola i drugih gostiju, upriličeno je postrojavanje svih jedinica 3.pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH koji su kroz pokaznu vježbu demonstrirali svoju spremnost i obučenost.

Vršilac dužnosti komandanta 3. Pješadijskog bataljona major Senaid Srna naglasio je da je 15. april 1992. godine historijski datum za Bosnu i Hercegovinu koji se ponosno i dostojanstveno obilježava već tri decenije.   

„To je jedan je od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše zemlje. Sam događaj formiranja Armije RBiH bio je prelomnica u kojoj su najhrabriji ljudi naše domovine, poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih država i carstava, napokon  stali pod jednu zastavu, suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, braneći svoju domovinu, tradiciju, kulturu i građane od agresije koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i njenim brisanjem sa karte svijeta“ – kazao je Srna.

Ocijenio je kako pripadnici Armije RBiH mogu biti ponosni na sve što su učinili za odbranu svoje države

„U vrijeme kada smo bili izloženi zločinima koji su danas nezamislivi, mi nismo odgovorili na isti način. Svjesni smo činjenice kako je jedan od strateških ciljeva agresora bio da zločinima izazove i zločine s naše strane. Pored toga što su u većoj mjeri pokušavali uništiti sve zagovornike ideje Bosne i Hercegovine i zajedništva u njoj, Armija RBiH nije dozvolila da osveta postane naša ideologija. Uvijek, a ne samo uz godišnjice, moramo biti svjesni onoga što je Armija RBiH značila i mora i dalje značiti za opstojnost Bosne i Hercegovine jer to je upravo najveća pobjeda Armije R BiH i naša je stalna obaveza da budemo dostojni žrtava koje su njeni pripadnici hrabro i nesebično dali za život i slobodu koju danas imamo“ – poručio je on.

Obzirom da je ujedno obilježena i 17. godišnjica  formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) BiH koji baštini tradiciju Armije RBiH, v.d komandanta 3. pješadijske brigade uputio je čestitke svim njegovih pripadnicima sa željom da nastave s profesionalnim izvršavanjem svojih obaveza.  

Čestitke svim pripadnicima Armije RBiH i Oružanih snaga BiH uputila je i premijerka BPK-a Aida Obuća koja je poručila da je dan formiranja Armije RBiH jedan od najvažnijih i najčasnijih praznika  u modernoj historiji BiH

„Armija RBiH uz Teritorijalnu odbranu i ratnu policiju, bila je prva okosnica stvaranja i očuvanja Bosne i Hercegovine koju danas imamo a tog 15. aprila 1992.godine formirana je tada najmlađa armija u svijetu koja je izrasla iz naroda i koja je pobjedila okupatora. Činili su je hrabri sinovi i kćeri Bosanaca i Hercegovaca i vi trebate da budete ponosni što ste pripadnici OS BiH koje su nasljednice te hrabre Armije RBiH zahvaljujući kojoj smo danas tu i imamo obavezu jačati našu državu danas, u demokratskom društvu“ – kazala je Obuća.

U okviru Dana otvorenih vrata u kasarni Kosova održana su i sportska takmičenja, a centralna manifestacija obilježavanja 30. godišnjice formiranja Armije RBiH bit će održana 15. aprila u kasarni Rajlovac.   

(Fena/MiruhBosne)

Previous U knjizi 'Magični svijet Ilira' tri autora opisala život ilirskog naroda
Next Posjeta turističkih novinara iz Slovenije Tuzlanskom kantonu

You might also like

NAŠI DANI

Fočanka vratila Kur'an iz srušene Aladže!

Dok nam pokazuje primjerak Kur'ana, na kojem se još vide tragovi zemlje na koju je bačen, Goraždanin Mensur Kadrić ne može sakriti emocije s kojima se već danima bori –

NAŠI DANI

U VEĆINSKI BOŠNJAČKOM NASELJU KORAJ KOD LOPARA DJECA NE MOGU DA UČE BOSANSKI JEZIK

Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Koraju kod Lopara traže od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da se vrati „bosanski jezik“.  U ovoj osnovnoj

NAŠI DANI

Na rad u Bosnu: Nijemac došao s porodicom

Novoimenovani visoki predstavnik Schmidt stigao u Bosnu i Hercegovinu Novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt stigao je jučer sa porodicom u Bosnu i Hercegovinu. Po dolasku je posjetio manastir Tvrdoš kod