BPK Goražde ima prvu žena na čelu Vlade, kao i 23-godišnju ministricu

BPK Goražde ima prvu žena na čelu Vlade, kao i 23-godišnju ministricu

Novoimenovana Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u sastavu:

 • Aida Obuća, premijerka /SDA/
 • Mensud Arnaut, ministar za privredu /A-SDA /
 • Edin Aganović, minsitar za boračka pitanja /
  Stranka za BiH/
 • Eniz Halilović, minsitar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice /SDA/
 • Bojan Krunić, minsitar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline /NBL /
 • Šemso Muslić, ministar za finansije /NBL /
 • Nizama Rišljanin, ministrica za unutrašnje poslove /Goraždanska priča/
 • Arman Bešlija, minsitar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport /DF/
 • Nataša Danojlović, ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose, danas je održala svoju konstituirajuću sjednicu. / SDA/
Fotografija korisnika/ce Goraždanska priča.

Nizama Rišljanin, rođena 7. 1. 1996.

Na ovoj sjednici usvojena je Odluka o određivanju potpisnika za račune Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao i Odluka o davanju saglasnosti na Program obilježavanja manifestacije „Dani otpora u BPK Goražde“ za 2019. godinu.

Konstituirajućoj sjednici priustvovala je i predsjedavajuća Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edita Velić.

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Aida Obuća (inače prva žena na ovoj funkciji u BPK Goražde), nakon imenovanja na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine BPK, poslanicima i brojnim gostima predočila je ekspoze koji je, kako je kazala, zasnovan na viziji razvoja BPK i programskim mjerama i načelima, usaglašenim tokom ozbiljnih pregovora koalicionih partnera.

This image has an empty alt attribute; its file name is Aida_Obuca_premijerka.jpg

Zahvaljujući na ukazanom povjerenju, Obuća je istakla da je nova vlada proistekla iz složenog političkog sistema, ali da je spremna preuzeti odgovornost i nastojati vratiti poljuljano povjerenje građana.

– Naša je namjera kvalitetno raditi ali biti spreman i na kritike. Zadatak ove vlade, ali i čitave politike i onih koji su u vlasti i onih koji su u opoziciji je da se prestane sa sitnim politikantstvom. Naš zajednički interes je interes građana ovog kantona. Zadatak će biti da fokus vratimo tamo gdje mu je i mjesto, na interes građana. Preuzimamo odgovornost, spremni smo da radimo i stvaramo atmosferu povjerenja, međusobnog uvažavanja i poštovanja – kazala je Obuća.

 

Dodala je da ova vlada BPK Goražde vidi kao moderan, evropski orijentisan kanton koji će nastojati svoju politiku temeljiti na produktivnom i kontinuiranom zapošljavanju, efikasnoj administraciji i socijalnoj uključenosti, kanton snažne privredne infrastrukture koji omogućava zapošljavanje, rastući životni standard, uz održivo korištenje prirodnih resursa.

– BPK je prepoznatljiv u FBiH kao primjer dobrog poslovanja i saradnje na svim poljima. I taj trend je potrebno zajedno nastaviti. Pokrenuli smo historijske projekte, infrastrukturnog povezivanja i nastavit ćemo na tome raditi. To je obaveza svih nas, naša misija i naša budućnost – istakla je Obuća.

 

Ona je između ostalog pozvala sve relevantne subjekte kantona, počev od predstavnika privrede, vladinog i nevladinog sektora i građana da zajedno rade za dobrobit kantona.

– Stavljamo se na raspolaganje kao partner privredi koji će zakonodavnim i operativnim mjerama poboljšavati privredni ambijent i nastojati održati postojeću harmoniju i sinergiju djelovanja privrednika kantona, kao najvažnijeg generatora razvoja. Osnovni prioriteti ekonomske politike će biti održavanje stabilnosti fiskalnog sistema i održavanje likvidnosti budžeta, kontrola javne potrošnje, raspodjela ograničenih budžetskih resursa na najvažnije ekonomske i socijalne prioritete. Pravit ćemo uštede i prostor za nove investicije – dodala je.

Premijerka BPK Goražde iskazala je namjeru za poboljšanje životnog standarda građana, jer je, kako je istakla, cilj zadržati ljude na Drini.

– Prioritet nove Vlade će biti finansijska stabilnost kantona, a nje ne može biti bez kvalitenije podrške viših nivoa vlasti i kvalitetne saradnje s ostalim kantonima u FBiH. Goražde smo uspjeli brendirati kao potentan privredni potencijal i na tome ćemo i dalje nastojati raditi, ali će ova vlada nastojati puno više pažnje posvetiti urbanizmu, borbi protiv korupcije, većem učešću žena u svim sferama života, povećanju građanske inicijative, obrazovanju,  kulturi i sportu. U vrhu prioriteta ove Vlade je svakako veća uključenost mladih, ali i razvoj infrastrukture u oblasti saobraćaja, ruralnog razvoja, turizma, javne uprave, obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša – poručila je, između ostalog, prva premijerka BPK Goražde.

Previous Modernizacija OS BiH: Nabavljaju 205 vozila, vrijednosti 21 milion maraka
Next OS BiH na poklon dobija dva helekoptera, država kupuje još dva?

You might also like

NAŠI DANI

“Hrvatske šume” sijeku šumu i na teritoriji Bosne i Hercegovine

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić zatražio je pomoć Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi sa sječom šume koju “Hrvatske šume”, kako je rekao, dijelom vrše i na teritoriji BiH, na

NAŠI DANI

Predrag Kojović: Ruske namjere prema Bosni i Hercegovini su opasne

  Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Ivanovna Matvijenko danas je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, u svom obraćanju delegatima, rekla da se Rusija zalaže za

NAŠI DANI

Kurtćehajić: Presuđenim genocidom kompletno dejtonsko ustrojstvo je dovedeno u pitanje

  Akademik Suad Kurtćehajić komentarisao je aktuelnu inicijativu oko promjene naziva entiteta RS. Inicijativu smatra pravno utemeljenom i siguran je da Sud za ljudska prava u konačnici može riješiti pitanje