BPK: Oštre kritike na račun Tužilaštva BiH i osuda hapšenja Edina Vranja od strane Srbije

BPK: Oštre kritike na račun Tužilaštva BiH i osuda hapšenja Edina Vranja od strane Srbije

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 14.redovnoj sjednici razmatrala je Informaciju vezanu za hapšenje pripadnika Armije RBiH od strane Republike Srbije, s posebnim osvrtom na hapšenje Edina Vranja od 12.septembra.

Nakon diskusije u okviru koje su upućene oštre kritike na račun Tužilaštva BiH zbog neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom na području BPK Goražde u periodu 1992-1995. godina, poslanici Skupštine jednoglasno su usvojili zaključke Komisije za boračka pitanja i obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Z A K LJ U Č CI

1. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, najoštrije osuđuje hapšenje našeg sugrađanina, g-dina Edina Vranja i traži od organa države Bosne i Hercegovine da odmah provede protivmjere u zaštiti, dostajanstvu i digniteta svih građana.

2. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde poziva državne organe Republike Srbije da Bosni i Hercegovini izruče optužene i osumnjičene za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u Srbiji.

3. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zahtijeva od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, a posebno od Tužilaštava BiH, da odmah poduzmu odgovarajuće mjere i radnje po svim zahtjevima, preporukama i zaključcima po pitanju procesuiranja predmeta ratnih zločina počinjenih na području Općine Goražde, Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Regije Goražde u periodu 1992.-1995. godina.

4. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde podsjeća i insistira da svi zahtjevi, preporuke, inicijative i zaključci koji su prema nadležnim institucijama, a posebno prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine stalno upućivani o strane Skupštine počevši od , 2013. 2015., 2017., 2019. i 2020. godine, budu ispoštovani, s ciljem ubrzavanja procesa vezano za podizanje optužnica za ratne zločine počinjene na navedenom prostoru.

5. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zahtijeva od pravosudnih institucija Bosne i Hecegoivine, da definitivno počnu sa implementacijom Revidirane državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

6. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upućuje apel međunarodnim organizacijama i institucijama u Bosni i Hercegovini, a prije svega OHR-u i OSCE-u, da izvrše direktan pritisak na nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, kako bi počeli sa implementacijom Revidirane državne  strategije za procesuiranje ratnih zločina, s posebnim osvrtom na Općinu Goražde, Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Regiju Goražde.

7. Ukoliko se nadležne institucije ogluše na naprijed navedeno, bit ćemo primorani pozvati građane na održavanje mirnih protesta ispred pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine i Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

8. Zadužuje se Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, da formira posebno odjeljenje ili sistematizuje radno mjesto istražioca samo za ratne zločine u MUP-u BPK-a Goražde.
ROK: ODMAH.

9. Zadužuje se Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da hitno reaktivira saradnju na polju pisanja Monografije o opsadi i odbrani Goražda, s fokusom na hronologiju događaja
i zločina. ROK: ODMAH.

10. Zadužuje se Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da organizuje naučni skup, tribinu ili okrugli sto o temi neprocesuiranja ratnih zločina u Goraždu. ROK: 6 MJESECI.

Današnjoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na kojoj su usvojeni ovi zaključci prisustvovali su i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i Fondacije “Istina za Goražde” – navodi se iz Vlade BPK.

Srbija ne poštuje ni odluke pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine

Da režim u Beogradu ne poštuje ni odluke Tužilaštva Bosne i Hercegovine vidimo i iz jučerašnjeg saopćenja ove institucije…

Povodom više medijskih upita, a u vezi hapšenja Edina Vranja na graničnom prelazu prilikom ulaska u R Srbiju, Tužilaštvo BiH daje sljedeću informaciju:  

– Tužilaštvo BiH je o navedenom hapšenju informisano iz medijskih izvještaja, te nije dobilo nikakvo službeno obavještenje ili informaciju od nadležnih organa R Srbije. 

– Tužilaštvo BiH je postupalo na osnovu prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine.

U navedenom predmetu podignuta je optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, dana 26.12.2018. godine, donesena naredba o nesprovođenju istrage na koju, u odnosu na prijavljenog Edina Vranja, nije bio izjavljen prigovor

Tužilaštvo BiH je o svemu navedenom hitno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine R Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije, te je proslijeđena Naredba o nesprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini – naveli su iz Tužilaštva.

Previous Uspješni robotičari iz naše države - vodeći na robotičkoj olimpijadi među timovima iz 177 zemalja (Video)
Next Afrika i historija: Etiopija, jedina afrička država koja nije kolonizovana

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih

Simboličnim bacanje ruža sa Starog mosta u ponedjeljak je u Mostaru obilježen Međunarodni dan nestalih.  -Udruženja koja okupljaju porodice nestalih i ubijenih u genocidu u Srebrenici, svjedoci genocida u Srebrenici,

NAŠI DANI

Džaferović: Pozivam Milanovića da odustane od uručivanja odlikovanja optuženom za ratne zločine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da još jednom vrlo ozbiljno razmotri sve moguće implikacije i odustane od uručivanja odlikovanja Zlatanu Miji Jeliću, optuženom za

NAŠI DANI

Govor Silajdžića na velikoj međunarodnoj konferenciji u Bahreinu

Haris Siladžić bio je glavni govornik na velikoj međunarodnoj konferenciji, pod pokroviteljstvom kralja Hamada, u Bahreinu. Pod pokroviteljstvom kralja Hamada, u Bahreinu je proteklog vikenda u organizaciji Globalnog centra za