BPK – Utvrđen program obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

BPK – Utvrđen program obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Organizacioni odbor Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednici održanoj danas utvrdio je program obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Realizacija programa obilježavanja počet će već 23.02.2023. godine i trajat će do 3.03.2023.godine, a prema riječima premijera BPK Goražde Edina Ćulova, pripremljen je bogat sadržaj obilježavanja.

Obilježavanje će se održati i u općinama Pale i Foča u FBiH a centralna manifestacija povodom Dana nezavisnosti BiH održat će se u srijedu, 01.03.2023. godine polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju braniteljima BPK-a, šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama, spomen obilježju pripadnicima policije i spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda.

„U planu je održavanje i svečane akademije koja će se održati 01.marta sa početkom u 11:30 sati na kojoj ćemo imati posjetu velikog  broja gostiju sa strane, uključujući i delegaciju Saudijske Arabije, posredstvom koje je finansirana izgradnja mosta u Vitkovićima“-naglasio je premijer Ćulov.

Osim svečanog otvaranja mosta u Vitkovićima, planirano je takmičenje učenika u oblastima likovnog i literarnog stvaralaštva, zimski pohod „Grebak –put života, akcija dobrovoljnog darivanja krvi, međunarodni rukometni turnir, tradicionalni šahovski turnir, kao i VIII sajam starih tradicionalnih, umjetničkih zanata.

Uz ovaj datum predviđena je i promocija knjige „Mali vojnik“ autorice Sadete Šahman kao i javna tribina o Danu nezavisnosti BiH, a planirano je i gostovanje Narodnog pozorišta Sarajevo s predstavom „To nikad nigdje nije bilo“, u režiji Dine Mustafića.

Previous Zaimović: Bradara i Stojanović pokušavaju svesti Bošnjake na status Ostalih
Next (Do)ministar vanjskih poslova BiH: Po Zakonu o Vijeću ministara zamjenici mijenjanju ministra u odustvu, samo J. Brkić mijenja E. Konakovića u njegovom prisustvu

You might also like

ŽIVOT

U septembru pozitivan prirodni priraštaj u 4 kantona!

U septembru mjesecu u FBiH bio je skoro isti odnos živorođenih i umrlih – 1572:1574, pokazuju statistički podaci Federalnog zavoda za statistiku. Ipak je pozitivno da čak četiri kantona bilježe

NAŠI DANI

Kako institucije entiteta R. srpske uništavaju kulturno bogatstvo Bosne i Hercegovine – primjer stećaka iz Lukavice

Nekropola stećaka na lokaciji Mladice, u Lukavici, opština Istočno Novo Sarajevo, nijemi svjedok jednog vremena koji nam otkriva kulturni identitet našeg kraja i kulturno historijsko bogatstvo, izmještena je sa svoje

NAŠI DANI

‘Sarajevo nudi snažne veze za trgovinu i poslovanje s ostatkom Evrope’

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti na kraju posjete Sarajevu obišao je danas stari dio grada sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem te