BPS Sefer Halilović: Bosna i Hercegovina neće biti poligon Srbije za potkusirivanje Vučićevih problema

BPS Sefer Halilović: Bosna i Hercegovina neće biti poligon Srbije za potkusirivanje Vučićevih problema

 

Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je vješto sročio: „Šta mislite ne daj Bože da Srbija prizna Republiku Srpsku“  BPS ovim saopćenjem poručuje gospodinu Vučiću:

-Gospodine Vučiću ne koristite svaku priliku da pomenete RS kao neki autonomni dio i dajete joj prefiks državnosti. Vaše učestale uzajamne posjete u Banjaluci i Begoradu sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, kao i održavanje zajedničkih sjednica vlada Republike Srbije i jednog entiteta iz BiH su u najmanju ruku licemjerni i pokazuju da imate velikih problema u Srbiji, kao i sa svim svojim susjedima, pa je očito da u nedostatku vlastitih tema koristite Bosnu i Hercegovinu za dnevnopolitičke obračune i prikupljanje jeftinih poena.

Podsjećamo vas da Bosna i Hercegovina, za razliku od Srbije, ima svoj državni kontinuitet već duže od 1.000 godina i da je  kroz to historijsko razdoblje uvijek bivala moćnija i utjecajnija od Srbije. Također vas napominjemo da entitet RS nije postojao do 1995. godine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je RS nastao agresijom, etničkim čišćenjem i genocidom prouzrokovanim od strane bivšeg režima Republike Srbije koji je preuzeo svo naoružanje bivše JNA i na teritoriji BiH prouzrokovao postojeće stanje.

Bosnu i Hercegovinu su 1992. godine kao republiku, bez entiteta i kantona priznale UN, kao i sve stalne članice Vijeća sigurnosti: Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska, ali i brojne druge zemlje. Dejtonski ustav je mirovni sporazum koji je donio prekid rata i koji u svom sadržaju ostavlja mogućnost za napredak, razvoj zemlje i prenos nadležnosti na državu BiH, a ne predviđa opstrukcije i anarhiju. Ukoliko bi došlo do bilo kakvog, pa i malog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane bilo koga, Bosna i Hercegovina se vraća na svoje uređenje od neposredno prije ovog sporazuma bez entiteta i kantona, odnosno postojanje samo centralne vlasti i općinskih organa (Republika Bosna i Hercegovina).

Ukoliko nastavite pokušavati to što uporno radite, završićete kao Carles Puidgemont, jer iako Katalonija u Španiji ima viševjekovnu tradiciju visokog stepena autonomije, ne postoji mogućnost njene secesije, a entitet RS koji nema baš ništa od toga, već je nastao na etničkom čišćenju i genocidu može biti samo Bosna i Hercegovina.

Svjestan svega ovoga, Aleksandar Vučić, preko Milorada Dodika, namjerno opstruira diplomatske odnose BiH sa Kosovom jer BiH je jedina država u regionu koja nema te odnose, a sve susjedne zemlje su već priznale Kosovo kao nezavisnu državu (Crna Gora, Makedonija, Hrvatska i dr.). Da licemjerstvo bude još veće, Srbija sa Kosovom ima potpisane diplomatske sporazume za prelazak granice bez pasoša uz  korištenje lične karte Kosova (Kosovo Srbija ne priznaje, a priznaje kosovsku ličnu kartu).

Za posjetu iz BiH Kosovu ili obrnuto potrebno je nekoliko mjeseci da dobijete dokumente i upitno je da li ćete ih dobiti jer se nemate kome obratiti za njihovo izdavanje. Ovo pitanje članovi Predsjedništva BiH trebaju riješiti na sastanku sa Vučićem u Beogradu. Obzirom da Milorad Dodik kaže da BiH treba pratiti Srbiju u načinu rješavanja odnosa sa Kosovom, onda barem treba da imamo isti status po ovom pitanju – ističe se u saopćenju.

Previous Uspješna poslovna priča iz Općine Doboj-Istok: Porodična fabrika "Gaudium" proizvodi igraonice
Next Dobri rezultati slobodnih zona - Vogošća izvezla svu proizvedenu robu

You might also like

NAŠI DANI

Jovanović: RS je nastala na zlu; Srbija pod tepih gura odgovornost za genocid

Veliki broj Mostaraca okupio se večeras u hotelu Bristol na tribini pod sloganom “Kako do pomirenja u regiji” u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju. Na tribini se prisutnima,

NAŠI DANI

Tradicija: Spektakularna borba bikova u Visokom (Video)

Korida u Goduši u Visokom donijela je okršaj šampiona Medonje, čiji je vlasnik poznati privatnik iz Olova Habib Bjelić Habibić, i Jelenka Nezira Ahmića.  U rijetko viđenoj borbi bikova višestruki

NAŠI DANI

Ustavni sud Bosne i Hercegovine pojasnio kome pripadaju šume

Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama RS, i to u dijelu u kojem se navodi da su