Bratunac: Ramazanske radosti i češća okupljanja povratnika

Bratunac: Ramazanske radosti i češća okupljanja povratnika

Kada iz pravca Konjević Polja stižete u Bratunac, ne postoji bošnjačko naselje bez spomen-ploča u kojima su uklesana imena prijeratnih stanovnika. Takvo naselje, nažalost, ne postoji u cijelom Podrinju.

Iza preživjelih Bratunčana još je jedan težak maj. Uz juli, najteži mjesec u historiji ovog podrinjskog gradića. U prvoj polovini ovog mjeseca prisjetili su se više od 600 nedužno ubijenih tokom 1992. godine, ali i preko 2.200 ubijenih Bratunčana u genocidu u Srebrenici. Bol i suze u Hranči, Suhoj, Glogovoj, Pirićima…

Najteže je bilo, reći će vam preživjeli, na mezarju Veljaci, kada je klanjana 11. kolektivna dženaza žrtvama. A opet, najteže je bilo pored kabura bebe Emira Suljića, koji je imao dva dana kad je ubijen. Na Veljacima je u proteklim godinama sahranjeno jedno kompletno bratunačko obdanište.

No, 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, kada se u Glogovoj obilježavalo brutalno ubistvo 65 bošnjačkih civila, prisustvovao je i veliki broj djece. Preživjeli su tada poručili da “ponovo trčkaraju bratunačka djeca”.

Kada iz pravca Konjević Polja stižete u Bratunac, ne postoji bošnjačko naselje bez farme i plastenika, gdje vrijedni povratnici proizvode voće, povrće, salate, džemove, čajeve i sokove te na taj način osiguravaju egzistenciju za svoje porodice. Povratnici su okrenuli novu stranicu i ponosno krenuli dalje.

Nakon teške prve polovine maja, u drugoj je stigao najdraži gost – ramazan. Stigle su i ramazanske radosti i češća okupljanja povratnika u ovom gradiću na Drini. Posebnu radost svake godine donosi zajednički iftar, koji se tradicionalno organizira četvrtog dana ramazana, u centru ovog grada, na glavnom gradskom šetalištu. Iftar prekoputa zgrade općine Bratunac, u kojoj su Bošnjaci, zahvaljujući predanom radu i upornošću, postali značajan i neizostavan politički faktor.

I ove godine 30. maja, osmi put, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, iftar je upriličen ispred aščinice “Korzo”, koja je u vlasništvu povratnika Beriza Merdžića. Iftar je finansirala grupa Bratunčana koji žive i rade u Berlinu. Nekoliko stotina povratnika i drugih gostiju iz Podrinja i cijele Bosne i Hercegovine, prema vlastitom priznanju, provelo je ugodnu noć u centru bratunačke čaršije, kojom je mirisao iftar, ali i nada u sretniji život u ovom kraju.

“Ovakvu radost i sreću može samo ramazan donijeti. A kada ste na Drini, onda je radost i sreća višestruka”, govori jedan od postača dok iščekuje ezan s centralne džamije u Bratuncu.

Iz centra grada upućena je poruka mira, suživota i tolerancije.

“Našim prisustvom ovdje svjedočimo da čuvamo svoj identitet, da njegujemo svoju vjeru i da ne zaboravljamo svoju prošlost. Isto tako, poručujemo da je, uprkos svemu, ovo naše mjesto i da ovdje vidimo budućnost svoje djece. Dobro je da se okupljamo ovdje, da brinemo jedni o drugima, a tome nas uči i naša vjera islam. Ramazan trebamo iskoristiti da obnovimo i učvrstimo naše veze, koje moraju ostati neraskidive. Svoje ciljeve i svoje planove uspjet ćemo ostvariti samo ako budemo jedinstveni, kao što smo jedinstveni večeras u našem najodabranijem mjesecu i nama najdražem gradu”, rekao je u obraćanju prisutnima Bratunčanin Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Ima mjesta za sve narode

Istakao je da su Bošnjaci spremni, zajedno s drugim narodima, graditi jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će biti mjesta za sve narode.

“Budućnost zasnovana na uvažavanju i poštivanju drugih u zemlji jednakih šansi i mogućnosti za sve građane nema alternativu”, dodao je Salkić te pozvao prisutne na zajedničko okupljanje oko projekata koji će donijeti snažniji ekonomski oporavak u ovom kraju.

Glavni bratunački imam Elvir-ef. Hodžić rekao je da Bošnjaci u Bratuncu ovim iftarom žele poručiti da “žive svoji na svome, u svojoj vjeri i na svojoj zemlji”.

“Ovo je naš 15. ramazan u obnoviteljskom radu. Vjerski život funkcionira u punom kapacitetu i iz godine u godinu sadržajno je bogatiji. Teravija se klanja na 14 mjesta i u svim džamijama uče se mukabele. Uče ih imami, vjeroučitelji, učenici medresa, kao i polaznici mektepske pouke”, rekao je Hodžić.

Naveo da je da će, osim ovog iftara, u narednim danima biti organizirani i iftari za mlade, za žene u džematima, djecu, socijalno ugrožene i druge građane.

Nakon iftara i ugodnog druženja okupljeni su prošetali do obližnje džamije u centru grada, gdje su zajedno klanjali akšam-namaz.

U narednim danima sve oči u Podrinju bit će uprte u iftar pod nazivom “Bošnjaci na Drini”, koji će, drugi put zaredom, biti organiziran 22. juna u bratunačkom naselju Konjević Polje. Već su ga nazvali svojevrsnim saborom Bošnjaka ovog kraja, koji će, prema procjenama organizatora, biti najveći iftar na Balkanu.

A kada zamirišu bratunački iftari, onda miriše i život i optimizam i bolje vrijeme, u kojem će se trasirati sretniji putevi novih generacija u Podrinju.

 

Piše: Samir Karić, AJB
Previous Prozor: Prezentirani prvi iskopni radovi arheološkog nalazišta na brdu Gradac (Video)
Next Bajramski turnir na Dobrinji: Prije 24 godine agresorska granata ubila 15 sugrađana, stotinu ranila

You might also like

NAŠI DANI

Sveštenik Milan Radulović: Svi oni koji kažu da Srebrenica nije genocid, oni bi izvršili genocid ponovo

Pravoslavni sveštenik u Torontu dr. Milan Radulović na svom YouTube kanalu objavio je kratak video u kojem se obraća hrišćanima, ali i svima onima koji ga prate, sa jasnim stavom:

SPORT

Bosanski navijači krenuli u Cirih

Navijači bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije, nakon uspješnog prvog ovogodišnjeg nastupa Zmajeva protiv Luxembruga, otputovali su na novi test Baždarevićeve selekcije u Cirih (Zurich). Danas u 18 sati iz Sarajeva je krenuo

NAŠI DANI

Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH: Osigurano 90 radnih mjesta za povratnike

U prostorijama Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli grant sredstava sa korisnicima za program “Zapošljavanje povratnika u maloj privredi za 2020. i 2021. godinu”,