Brčanski ‘Voćar’: Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne Bosne

Brčanski ‘Voćar’: Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne Bosne

Uvijek tražimo načine da povećamo i diversifikujemo našu proizvodnju“, kaže Esed Musić, vlasnik Voćara d.o.o. iz Brčkog , koji godišnje proizvodi 615 tona različitih prehrambenih proizvoda uključujući suho voće, čips, kokice, grickalice i puter na bazi kikirikija, te začine, energetske pločice i vafle. To je jedini način da opstanemo na ovom vrlo konkurentnom otvorenom tržištu.”

Njihov opstanak je nedavno olakšao Sweden/USAID FARMA II projekt koji im je putem granta omogućio nabavku nove moderne mašine za pakovanje njihova dva vodeća proizvoda, suhe šljive i šljive prelivene čokoladom.

“Već smo imali dovoljno kapaciteta da dodatno osušimo ili rehidriramo 100 tona šljiva godišnje, ali sa našom zastarjelom pakirkom mogli smo pakirati samo 60 tona.  Nova mašina za pakiranje koju smo dobili posredstvom FARMA II projekta omogućit će nam povećanje proizvodnje i pakovanja suhih i šljiva obloženih čokoladom za najmanje 40 tona u prvoj godini nakon instaliranja mašine. Mašinu možemo koristiti i za pakovanje drugih proizvoda,” objašnjava Esed.

Rast i zapošljavanje

Voćar d.o.o. osnovan je 1989. godine i tada su se počeli baviti uzgojem i obrađivanjem šljive, te proizvodnjom drvene ambalaže za voće. U 90-im je rat u Bosni i Hercegovini zaustavio njihovu proizvodnju na četiri godine, ali su već 96. godine, uz proizvodnju suhih šljiva, počeli proizvoditi i vafle. Tada su po prvi put dobili podršku USAID-a u obliku petogodišnjeg kredita za nabavku opreme, renoviranje proizvodnih pogona i povećanje proizvodnje.

Voćar je od 96. godine diversifikovao svoje proizvode i sada kupuje sve lokalno dostupne sastojke za njihovu proizvodnju. “Jedino što uvozimo je sirovi kikiriki. Ne uzgajamo kikiriki u BiH, a BiH godišnje uvozi oko 2.000 tona kikirikija za preradu,” kaže Esed. Sa trenutnom proizvodnjom od 615 tona prehrambenih proizvoda godišnje Voćar zapošljava 60 radnika, od kojih su 42 žene, a kompanija će nastaviti da raste.

“Do sada smo kupovali šljive od 10 poljoprivrednika. To ćemo povećati na 20 poljoprivrednika, a planiramo zaposliti i tri nova radnika za rad na novoj mašini za pakovanje. Također planiramo povećati našu ukupnu proizvodnju na nekih 700 tona godišnje, od čega će biti 100 tona prerađene šljive, a izvoz ćemo povećati sa sadašnjih 15 na 20 posto.”

U potrazi za novim tržištima

Nova pakerica pakovaće suho voće u moderne i privlačnije četverokutne samostojeće vrećice koje dodatno ispunjavaju EU standarde za sigurnost hrane. Voćar je do sada uspio izvesti svoje proizvode u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Švedsku, te na bliskoistočna tržišta i teže da osvoje i nova tržišta u regiji.

“Imamo partnere u EU i na bliskom istoku. Nastavit ćemo raditi sa njima i povećavati  izvoz. Ali također počinjemo razmatrati i regionalno tržiše, te smo u pregovorima sa potencijalnim partnerima u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji o izvozu naših proizvoda,” kaže Esed. “Nadamo se da će izvoz u budućnosti postati barem 40 posto naše ukupne prodaje,” zaključuje on.

Previous Vlada KS: 448.000 KM za 25 biznis planova mladih, 152.000 KM za edukaciju mladih zanatlija
Next Sanel Babić, Bosanac koji šalje robote na Mars

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Sarajevski ćevapi uskoro u Ankari

Ferhatovići, čuveni sarajevski ugostitelji, uskoro će glavnom gradu Turske ponuditi jedan od najprepoznatljivijih brendova u Bosni i Hercegovini. Balkan je za Tursku važan dio svijeta kad je riječ o privrednoj

MADE IN BOSNIA-387

Od 15. decembra “Arix” na policama trgovina u Bosni i Hercegovini

Zvanično je završena rekonstrukcija parovoda od Termoelektrane Tuzla do Fabrike deterženata “Dita” Tuzla. Para bi u sistem trebala biti puštena već danas, čime bi početkom naredne sedmice počela proizvodnja praškastog

Ekonomija/Biznis

Turci i Azerbejdžanci najavljuju investicije u bosansku poljoprivredu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa Elnurom A. Guliyevom, savjetnikom Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u Bosni i Hercegovini. Teme sastanka bile su unapređenje ekonomske saradnje